Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cum îți dai seama dacă mierea nu este naturală? „Este foarte greu, trebuie să miroase a salivă, nu a flori”

    16/12/20243 Mins Read60
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    „A fi sau a nu fi naturală” – dilema modernă în privința mierii este una tot mai frecventă, în contextul în care recunoașterea unui produs autentic a devenit o provocare. „Este foarte greu, să știți! Și un apicultor ar putea să se înșele”, recunoaște, pentru G4Food, apicultorul român Ioan Cosmin Herța, fondatorul companiei Herța Bio Apicole. 

    Cunoscut pentru calitatea produselor sale ecologice, Ioan Cosmin Herța a reușit să transforme mierea românească într-un ambasador. În februarie 2024, mierea sa a ajuns pe masa Sanctității Sale Papa Francisc, la Vatican, fiind oferită în cadrul unei vizite oficiale a premierului României.

    „Este foarte greu să o recunoști! Și un apicultor ar putea să se înșele”

    Întrebat cum poate un cumpărător să recunoască o miere falsă și să cumpere astfel, un produs curat, natural, apicultorul spune că „este foarte greu, și chiar și un apicultor ar putea să se înșele”.

    Totuși, există modalități după care poți recunoaște o miere falsificată față de una naturală:

    „În primul rând, de o miere bună îți dai seama atunci când o guști. Ea nu trebuie să aibă miros de flori. Ea, la bază, conține saliva albinei, care este un nectar din flori, nu un ulei din flori. Este un nectar de flori, pe care albinele îl aduc în stup, în gușă și, în momentul în care iau nectarul în gură, atunci se amestecă cu saliva lor. Ei bine, acolo se întâmplă minunea și face ca mierea să devină medicament. Enzimele care se găsesc în saliva albinei, practic, niște organisme vii, care trăiesc acolo, fac ca mierea să fie medicament”, relatează apicultorul.

    Apicultorul numește mierea „alimentul viu” pentru că are capacitatea de a se cristaliza.

    „Aș spune că mierea trebuie să miroasă a salivă, iar mirosul mierii să nu fie de floare. Pentru că momentul în care lucrul este artificial, atunci pui coloranți și arome și acestea aduc un miros frumos, parfumat. Mierea are mirosul ei, iar salcâmul are un miros specific, care, amestecat cu saliva albinei, este un miros difuzat, nu este un miros de salcâm. Nu deschizi un borcan și te lovește un miros de salcâm sau de tei!”, spune el.

    Al doilea mod în care recunoști o miere naturală față de una falsă este modul în care aceasta curge din lingură.

    Mierea mai poate fi deosebită atunci când o iei cu lingura din borcan și lasă în aer un fir. Dacă se întrerupe firul acela, acolo este un mare semn de întrebare, pentru că mierea, conținând saliva albinei este și lipicioasă, iar nectarul, eliminând apa din el, rămâne doar esență, astfel, mierea devenind foarte elastică. Și atunci ea trebuie să lase un fir, atât de subțire, ca un fir de păr, până se rupe. Dacă este făcută din sirop de zahăr, nu mai vezi firul acela. Acesta este un al doilea exemplu bun de recunoaștere, pentru un cumpărător obișnuit, potrivit apicultorului.

    „De aceea, în principal, eu îndrum și recomand produsele apicole să fie cumpărate de la apicultori, de la producători. Și daca are si certificare ecologică, atunci 100% nu are cum sa fie în produs pesticide, hormoni de creștere, plante modificate genetic sau alte substanțe care să dăuneze. Pentru că asta este cea mai mare problemă la produsele falsificate: nu doar că nu ajută, ci faptul că fac rău, în principal diabeticilor, întrucât conține foarte mult zahăr adăugat. Pentru că o miere, la bază, conține doar fructoză și glucoză, atât! Iar restul sunt minerale, săruri, ceea ce aduce un raport benefic pentru sănătate”, spune Ioan Cosmin Herța.

    Sursă: G4food.ro

    cum recunoști mierea naturală

    Articole asemănătoare

    Odihnă 16/06/2025

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    RECOMANDATE 16/06/2025

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Gastronomie 16/06/2025

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Populare în ultima lună
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20252.130 Views
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.073 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025158 Views
    Cât alcool și câte țigări ai voie să iei cu tine când călătorești în țările UE
    10/06/2025122 Views
    Recomandate
    Odihnă 16/06/20254 Mins Read40 Views

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    O plajă din Grecia revine în top pentru prima dată în ultimii patru ani, urcând…

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    UTM găzduiește o expoziție interactivă dedicată copiilor, elevilor și studenților

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Cele mai populare

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.