Laptele este o sursă importantă de calciu și proteine, esențial pentru sănătatea oaselor. Totuși, există întrebarea dacă acesta poate influența nivelul colesterolului. În funcție de tipul de lapte consumat, efectele asupra colesterolului pot varia, arată Healthshots.
Colesterolul este o substanță grasă prezentă în sânge, necesară pentru funcționarea organismului, însă nivelurile crescute ale acestuia pot crește riscul de boli cardiovasculare.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii (SUA), un nivel total de colesterol mai mare de 200 mg/dL este considerat ridicat, iar un nivel de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), cunoscut drept „colesterol rău”, de peste 100 mg/dL poate duce la acumularea plăcii în artere.
Acest proces, numit ateroscleroză, poate îngusta vasele de sânge, crescând riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, explică dr. Sushant Srivastava, chirurg cardiovascular.
Tipuri de lapte și impactul asupra colesterolului
Nutriționistul Anshul Singh afirmă că influența laptelui asupra colesterolului depinde de conținutul său de grăsimi.
-
Laptele de vacă este disponibil în mai multe variante, în funcție de conținutul de grăsime: integral (3,25%), semi-degresat (1%) și degresat (0%). Laptele integral conține grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului LDL, în timp ce variantele cu mai puține grăsimi sunt considerate opțiuni mai sigure pentru sănătatea cardiovasculară.
-
Laptele de capră are un conținut de grăsime de aproximativ 4-5% și, consumat în exces, poate contribui la creșterea colesterolului LDL.
-
Laptele de bivoliță are o concentrație mai mare de grăsimi, între 8 și 10%, ceea ce îl face mai puțin recomandat pentru persoanele cu colesterol ridicat, potrivit dr. Srivastava.
-
Laptele de migdale nu conține colesterol și are un conținut ridicat de grăsimi nesaturate, care pot crește nivelul colesterolului HDL („colesterol bun”) și reduce LDL.
-
Laptele de soia este o alternativă bogată în proteine, conținând steroli vegetali care reduc absorbția colesterolului în organism. Varianta fără zahăr este recomandată pentru a evita aportul suplimentar de glucide.
-
Laptele de ovăz conține beta-glucan, o fibră solubilă care poate contribui la reducerea colesterolului LDL, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite.
-
Laptele de cocos, obținut din pulpa albă a fructului, este bogat în grăsimi saturate și poate crește nivelul colesterolului LDL, motiv pentru care nu este recomandat în cazul unui colesterol ridicat.
Cât lapte este sigur pentru consum?
Potrivit lui Singh, consumul a una sau două căni de lapte degresat sau semi-degresat pe zi poate furniza nutrienții necesari fără a afecta semnificativ nivelul colesterolului LDL. În cazul laptelui integral, acesta ar trebui limitat la cel mult 150 ml pe zi pentru a evita un aport ridicat de grăsimi saturate.
Pentru persoanele cu colesterol ridicat sau afecțiuni cardiovasculare, medicii recomandă alternativele pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, ovăz sau soia.
De asemenea, o dietă echilibrată, care include surse variate de calciu, precum legumele cu frunze verzi, nucile și produsele fortificate, poate contribui la menținerea unui nivel optim al colesterolului, susține dr. Srivastava.