Dacă ți s-a întâmplat vreodată să intri într-o cameră și să uiți imediat de ce ai venit acolo sau să ai dificultăți în a reține un număr de telefon suficient de mult timp pentru a-l forma, atunci înțelegi ce este o memorie de scurtă durată. Studiile sugerează că, fără repetiție sau consolidare, informațiile din memoria de scurtă durată dispar în câteva secunde, scrie verywellmind.
Memoria de scurtă durată este, de fapt, capacitatea de a stoca o cantitate mică de informație în minte și de a o păstra disponibilă pentru o perioadă scurtă de timp. Este cunoscută și sub denumirea de memorie primară sau activă. Când amintirile de scurtă durată nu sunt repetate sau menținute activ, ele durează doar câteva secunde. Se sugerează adesea că aceasta poate reține doar șapte elemente simultan, plus sau minus două.
Majoritatea informațiilor păstrate în memoria de scurtă durată sunt stocate timp de aproximativ 20-30 de secunde sau chiar mai puțin. Unele informații pot dura până la un minut, dar majoritatea se pierd rapid dacă nu sunt repetate mental sau rostite cu voce tare.
Informațiile din memoria de scurtă durată sunt, de asemenea, foarte sensibile la interferențe. Noi informații pot înlocui rapid amintirile vechi, iar elementele similare din mediu pot afecta capacitatea de reținere.
De exemplu, poate fi mai dificil să-ți amintești numele cuiva într-o cameră aglomerată și zgomotoasă sau dacă erai mai concentrat pe ce să spui decât pe ascultarea numelui persoanei.
Câtă informație poate stoca memoria de scurtă durată?
Cercetări mai recente sugerează că oamenii pot stoca aproximativ patru unități de informație în memoria de scurtă durată.
De exemplu, dacă încerci să-ți amintești un număr de telefon, fără a-l repeta, informația va fi rapid uitată.
Totodată, unii cercetători susțin că memoria de lucru și memoria de scurtă durată se suprapun. Diferența ar consta în faptul că memoria de lucru implică utilizarea, manipularea și aplicarea informației pentru o perioadă scurtă (de exemplu, reținerea unor instrucțiuni în timp ce efectuezi o sarcină), în timp ce memoria de scurtă durată se referă doar la stocarea temporară a informațiilor.
Modelul Baddeley-Hitch al memoriei de lucru sugerează două componente principale:
- un spațiu pentru stocarea informațiilor vizuale și spațiale;
- un spațiu pentru înregistrarea informațiilor auditive.
În plus, există un „executiv central” care controlează aceste două componente, procesează informațiile, direcționează atenția și ia decizii.
Cum se transformă memoria de scurtă durată în memorie de lungă durată?
Modelul celor trei stadii ale memoriei sugerează existența a trei tipuri de memorie: senzorială, de scurtă durată și de lungă durată.
Memoria de lungă durată are o capacitate aparent nelimitată și poate dura ani, în timp ce memoria de scurtă durată este limitată.
Pentru ca o amintire să fie păstrată, trebuie să fie transferată în memoria de lungă durată. Procesul prin care acest lucru se întâmplă nu este pe deplin înțeles, screi verywellmind.
Strategii pentru îmbunătățirea memoriei
Repetiția activă – repetarea informației poate ajuta la consolidarea acesteia în memoria de lungă durată. De exemplu, învățarea pentru un examen implică revizuirea repetată a materialului.
Fragmentarea informației – gruparea informațiilor în unități mai ușor de reținut poate facilita transferul acestora în memoria de lungă durată. De exemplu, un număr lung poate fi memorat mai ușor dacă este împărțit în segmente mai mici.
Mnemotehnica – utilizarea frazelor, rimelor sau acronimelor ajută la consolidarea amintirilor.
Metoda localizării – plasarea mentală a obiectelor pe care trebuie să le memorezi în locații familiare te poate ajuta să le reamintești mai târziu printr-o vizualizare mentală.
Uitatul ocazional a unor lucruri este normal, însă pierderea frecventă a memoriei poate fi frustrantă și îngrijorătoare.
Posibile cauze:
- Efecte secundare ale medicamentelor;
- Deficiență de vitamina B-12;
- Hipotiroidism;
- Afecțiuni grave, precum demența sau tumorile cerebrale.
Alți factori temporari care pot cauza pierderi de memorie includ consumul de alcool, stresul, oboseala, lipsa somnului și depresia.
Dacă observi probleme frecvente de memorie, consultă un medic pentru a determina cauza și pentru a primi recomandări adecvate.