Potrivit unui studiu recent, publicat în Circulation, 5 minute de exercițiu intens pot reduce tensiunea arterială, iar 27 de minute de mișcare pe zi pot reduce riscul de boli de inimă cu 28%, scrie EatingWell.
Studiul a inclus aproape 15.000 de persoane, cu o vârstă medie de 54 de ani, și s-a desfășurat în Regatul Unit, Olanda, Australia, Danemarca și Finlanda.
Participanții au purtat accelerometre timp de o săptămână pentru a monitoriza șase tipuri de comportamente: somn, stat sedentar, stat în picioare, mers lent, mers rapid și activități viguroase.
Cercetătorii au constatat că doar 5 minute de activitate fizică viguroasă înlocuind timpul de repaus au dus la o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu 0,68 mm Hg și a tensiunii diastolice cu 0,54 mm Hg.
De asemenea, cercetătorii au estimat că înlocuirea comportamentului sedentar cu 20-27 de minute de exercițiu viguros pe zi ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 28%.
Ce înseamnă aceste rezultate?
Emmanuel Stamatakis, autorul studiului, a subliniat că adăugarea a doar 5 minute de exerciții zilnice poate aduce reduceri semnificative ale tensiunii arteriale, accentuând eficiența activităților intense pe termen scurt.
Studiul a observat că aceste „activități de tip exercițiu” pot include mișcări deja parte din rutina zilnică, cum ar fi alergatul pentru a prinde un mijloc de transport sau urcatul scărilor, etc.
Pentru a continua să obții beneficii pentru sănătate, este important să adaugi exerciții intense chiar și în porțiuni scurte.
Dacă deja urci scările, încearcă să o faci mai rapid sau fă câte două trepte deodată. În plus, activitățile casnice, cum ar fi transportul cumpărăturilor, pot fi folosite pentru a introduce mișcare suplimentară.
Persoanele care nu pot face mișcare cu picioarele pot opta pentru exerciții cu brațele sau activități cu greutăți ușoare, potrivit autorilor studiului.