În perioada 19 februarie – 5 martie 2025, autoritățile din R. Moldova au raportat mai multe focare de boli la animale, atât în rândul celor domestice, cât și al faunei sălbatice. Printre aceste boli se numără pesta porcină africană (PPA), influența aviară înalt patogenă (H5N1) și rabia, fiecare dintre ele având un impact semnificativ asupra sănătății animalelor și a economiei locale, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Conform datelor oficiale, au fost înregistrate următoarele cazuri:
- Un focar de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici în municipiul Chișinău.
- Două focare de PPA la mistreți în raionul Dondușeni, localitatea Briceni și în raionul Briceni, satul Trebisăuți.
- Un focar de influență aviară înalt patogenă (H5N1) la păsări domestice în localitatea Leova.
- Două focare de rabie la vulpe, în raionul Edineț, localitatea Bleșteni și în raionul Anenii Noi, satul Calfa.
În paralel, autoritățile au reușit să elimine 6 focare de PPA, 2 focare de rabie și 2 focare de influență aviară, implementând măsuri de prevenire și control pentru limitarea răspândirii acestora.
De la începutul anului 2025, R. Moldova a înregistrat un total de 28 de focare de pestă porcină africană, dintre care 4 au fost depistate la fauna sălbatică și 24 la porci domestici. Peste 11 dintre aceste focare au fost deja eradicate cu succes. Autoritățile au instituit măsuri stricte de carantină, zone de protecție și supraveghere pentru a controla răspândirea bolilor.
Specialiștii efectuează verificări periodice ale rezervoarelor sălbatice, monitorizează mișcarea animalelor și efectuează screening-uri atât la porcii domestici, cât și la populațiile de mistreți.
ANSA a lansat apeluri către populație și fermieri pentru a respecta măsurile de biosecuritate, menționând importanța identificării animalelor din gospodării, o procedură care poate fi realizată gratuit prin intermediul medicilor veterinari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale ANSA.
Este esențial ca fermierii și proprietarii de animale să colaboreze cu autoritățile pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru a asigura o monitorizare eficientă a stării de sănătate a animalelor. Această colaborare va contribui la protejarea nu doar a animalelor, dar și a industriei zootehnice și avicole din R. Moldova.