Creatina este cunoscută mai ales pentru faptul că ajută la dezvoltarea masei musculare, a forței și îmbunătățirea performanței mentale. Însă, beneficiile sale nu se opresc aici. Creatina are și efecte antiinflamatorii, antioxidante și ajută la reglarea sistemului imunitar, transmite MindBodyGreen. Datorită acestor efecte, cercetătorii au început să se întrebe dacă creatina ar putea ajuta și la prevenirea cancerului. Un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition a fost primul care a investigat legătura dintre creatină, cancer și riscul de cancer în Statele Unite ale Americii (SUA).
Este important de menționat că studiul a analizat creatina din alimentație, nu din suplimente. Toate mamiferele stochează creatina în mușchi, iar atunci când consumăm carne, pește sau fructe de mare, ingerăm și creatină.
Cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri, în funcție de consumul mediu de creatină:
-
Aportul cel mai mic: 0-0,054 grame
-
Mic: 0,08 grame
-
Moderat: 0,13 grame
-
Cel mai mare: 0,24 grame
Cum influențează creatina riscul de cancer?
Studiul a arătat că persoanele care consumau mai multă creatină din alimentație aveau un risc cu 5% mai mic de a dezvolta cancer pentru fiecare creștere semnificativă a aportului de creatină, chiar și după ajustarea pentru vârstă și condiții de sănătate.
-
Persoanele cu vârste de peste 52 de ani: în acest grup, cei care consumau cea mai mare cantitate de creatină aveau un risc cu 14% mai mic de cancer.
-
Bărbații au avut mai multe beneficii decât femeile: de fiecare dată când consumul de creatină creștea cu 0,09 grame, riscul de cancer scădea cu 7% la bărbați, comparativ cu o scădere de doar 2,2% în rândul femeilor.
-
IMC-ul a influențat rezultatele: persoanele cu exces de greutate au avut o scădere de 8% a riscului de cancer datorită consumului de creatină, în timp ce persoanele subponderale păreau să aibă un risc mai mare, probabil din cauza malnutriției sau a unui sistem imunitar mai slab.
Consumul mai mare de creatină din alimentație — în special din carne — a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer, mai ales la persoanele în vârstă.
Cercetătorii cred că creatina ar putea ajuta la prevenirea cancerului prin reducerea inflamației, susținerea sistemului imunitar și blocarea semnalelor care favorizează dezvoltarea cancerului.
Este important de subliniat că aceste beneficii au fost observate doar în cazul consumului de creatină din alimentație, nu din suplimente. Deși un aport adecvat de proteine este benefic pentru sănătatea generală și consumul de pește aduce omega-3, creatina pare să aibă efecte unice.
Masă musculară mai mare înseamnă risc mai mic de cancer, așa că exercițiile fizice și dezvoltarea masei musculare sunt două obiceiuri care pot reduce riscul de cancer. Pentru a crește aportul de creatină, trebuie să consumi mai multe surse de proteine, cum ar fi carne, pește și fructe de mare.