Când vine vorba de ceaiul de dimineață, fiecare are unul preferat. Ceaiul verde, mușețelul, lămâia sunt câteva dintre alegerile populare. Există o adevărată bijuterie subestimată pe care s-ar putea să o ignori – ceaiul de cuișoare. Cu toate că acest ingredient este cunoscut de mult timp în urmă, unii oamenii din generația actuală abia acum încep să cunoască beneficiile lui. Ceaiul de cuișoare poate ajuta la ușurarea digestiei, împrospătarea respirației, stimularea imunității și chiar reducerea riscului de cancer. Partea cea mai bună este că se prepară cu ușurință acasă.
Beneficii ale consumului de ceai de cuișoare
Abundent în antioxidanți
Potrivit Healthshots, cuișoarele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, care ajută la combaterea afecțiunilor din organism cauzate de molecule dăunătoare numite radicali liberi, potrivit unui studiu publicat în Biomolecules. Acesta acționează ca un sistem natural de apărare al organismului care poate proteja celulele corpului, reducând riscul de boli cronice.
Ajută la digestie
Dacă vă simțiți adesea balonat sau aveți o stare de rău stomacală, ceaiul de cuișoare vă poate ajuta. Acesta stimulează producția de enzime digestive, care vă ajută organismul să descompună mai bine alimentele. De asemenea, reduce gazele și crampele, ceea ce îl face un remediu natural pentru disconfortul digestiv după mese.
Îmbunătățește imunitatea
Cuișoarele au proprietăți antibacteriene și antivirale, naturale. Acest lucru înseamnă că ceaiul de cuișoare vă poate ajuta organismul să lupte împotriva răcelilor, gripei și a altor infecții. Consumul regulat vă poate menține sistemul imunitar puternic, în special în timpul schimbărilor sezoniere, când riscul de infecții este ridicat.
Stimulează funcțiile sistemului respirator
Vă confruntați cu tuse sau nas înfundat? Ceaiul de cuișoare vă poate ajuta să vă eliberați căile respiratorii. Proprietățile sale antiinflamatoare calmează durerile de gât și ajută la eliberarea mucusului, facilitând respirația.
Benefic pentru igiena cavității bucale
Cuișoarele sunt cunoscute pentru combaterea bacteriilor care cauzează respirația urât mirositoare, carii și boli ale gingiilor. Este bogat în proprietăți antimicrobiene și antibacteriene care vă pot ajuta să vă păstrați gura curată și proaspătă și să reduceți durerea dacă aveți o durere de dinți sau o inflamație a gingiilor.
Gestionează nivelul zahărului din sânge
Ceaiul de cuișoare poate fi util pentru persoanele care încearcă să își gestioneze nivelul de zahăr din sânge. Într-un studiu din 2019 publicat în BMC Complementary Medicine and Therapies, atât persoanele cu și fără prediabet care au luat 250 miligrame de extract de cuișoare zilnic timp de 30 de zile au prezentat o scădere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge, după mese. Acest lucru sugerează că cuișoarele pot ajuta la îmbunătățirea modului în care organismul utilizează insulina, hormonul responsabil pentru reglarea zahărului din sânge.
Detoxifică ficatul
Ficatul tău lucrează din greu pentru a elimina toxinele din organism. Se știe că principala componentă bioactivă din cuișoare, eugenolul, susține funcția hepatică și poate ajuta la reducerea leziunilor hepatice cauzate de substanțele toxice, relevă un studiu publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Consumul regulat oferă organismului tău o detoxifiere blândă și naturală, ajutându-te să te simți odihnit și mai plin de energie pe tot parcursul zilei.
Sprijină sănătatea oaselor
Ceaiul de cuișoare conține compuși precum manganul, care este important pentru menținerea funcției creierului și construirea unor oase puternice, afirmă un studiu publicat în National Institutes of Health. Consumul regulat al acestuia poate ajuta la menținerea densității osoase, care devine mai importantă pe măsură ce îmbătrânești. Este o modalitate simplă de a vă îmbunătăți sănătatea oaselor și de a reduce riscul de osteoporoză.