Ciocolata ne face viața mai dulce. Este apreciată atât pentru gustul său, cât și pentru beneficiile pe care le aduce sănătății minții și corpului. Dintre cele trei tipuri de ciocolată – neagră, cu lapte și albă, acea neagră este cea mai sănătoasă, spun experții în nutriție. „Beneficiile pentru sănătate ale produselor din ciocolată se datorează boabelor de cacao, care conțin numeroase fitochimicale dovedite a avea proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene și antihipertensive”, spune pentru TODAY.com Whitney English, dieteticiană înregistrată la Whitney E. RD din Palo Alto, California.
„Cu cât un produs conține mai multă cacao, cu atât este mai nutritiv. Ciocolata neagră conține cele mai multe boabe de cacao și, prin urmare, este cea mai densă din punct de vedere nutritiv”, susține dieteticiana. Ciocolata neagră are, de asemenea, un conținut mai mare de flavonoide decât ciocolata cu lapte sau albă, spune Elisabetta Politi, dieteticiană înregistrată la Duke Lifestyle and Weight Management Center din Durham, Carolina de Nord. Flavonoidele funcționează ca antioxidanți pentru a bloca efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, care au fost legate de riscul crescut de boli de inimă și cancer, notează ea.
Ambii experți recomandă alegerea ciocolatei cu un conținut de cacao de cel puțin 70%, deoarece aceasta va avea mai puțin zahăr adăugat și mai multe substanțe fitochimice decât ciocolata cu mai puțin cacao. Boabele de cacao conțin proteine și sunt o sursă excelentă de minerale precum fier și magneziu, plus mangan, cupru, zinc și fosfor. Un consum mai mare de ciocolată este asociat cu un risc mai scăzut de probleme cardiace viitoare, au raportat cercetătorii în revista Heart.
Analizele studiilor au constatat că consumul de ciocolată „reduce semnificativ” trigliceridele – un tip de grăsime din sânge și poate reduce modest tensiunea arterială.
Persoanele care consumă cel puțin 140 de g de ciocolată neagră pe săptămână au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu consumă niciodată sau rareori ciocolată neagră, a constatat un studiu 2024. Persoanele care favorizează ciocolata cu lapte nu obțin acest efect protector și tind să ia în greutate, au constatat cercetătorii. Consumul de ciocolată neagră nu a fost asociat cu creșterea în greutate, deși concluziile s-ar putea să nu se aplice persoanelor cu un consum foarte ridicat de ciocolată, notează aceștia.
„Chiar dacă ciocolata neagră și cea cu lapte au niveluri similare de calorii și grăsimi saturate, se pare că polifenolii bogați din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate și ale zahărului asupra creșterii în greutate și diabetului”, a declarat Dr. Qi Sun, profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health, într-o declarație.
Ciocolata neagră „contribuie la producerea serotoninei, un hormon al stării de bine, și conține magneziu, care are legătură cu reducerea anxietății” și ameliorarea stresului, notează Keri Glassman, dietetician autorizat din New York. Consumul de ciocolată neagră cu 85% cacao poate stimula, de asemenea, starea de spirit prin intermediul conexiunii intestin-creier, ciocolata neagră având un efect prebiotic asupra bacteriilor sănătoase din intestin și, posibil, îmbunătățind astfel emoțiile negative, a constatat un studiu.
„Dacă este prea amară, încercați să puneți două bucăți mici în gură și lăsați-le să se topească pe limbă, ceea ce ajută la descoperirea complexității aromei ciocolatei negre”, recomandă Politi. Un baton de ciocolată neagră care conține sare de mare sau fructe uscate poate avea, de asemenea, un gust mai puțin amar decât ciocolata neagră simplă, chiar dacă acestea conțin aceeași cantitate de cacao, adaugă aceasta.