Menținerea unui nivel sănătos al glicemiei nu ține doar de alimentație, ci și de obiceiurile zilnice. Potrivit EatingWell, nutriționiștii recomandă mișcare după masă, mese regulate și echilibrate, evitarea zaharurilor adăugate și controlul porțiilor pentru a preveni fluctuațiile de zahăr din sânge și a susține o stare generală de bine.
Sfaturi pentru menținerea unui nivel sănătos al glicemiei:
- Faceți o plimbare după masă: „Adunați familia și mergeți la o plimbare după cină. Cercetările arată că 30 de minute de mers pe jos după masă pot reduce glicemia”, sugerează nutriționista Anne Danahy.
- Adăugați o sursă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase: Aceste substanțe nutritive sunt cunoscute pentru încetinirea absorbției zahărului în sânge. Gândiți-vă la cereale integrale, fructe și legume pentru fibre, piept de curcan pentru proteine slabe și măsline și nuci pentru grăsimi sănătoase.
- Mâncați regulat pe parcursul zilei: Mai ales înainte de o cină copioasă, săritul peste mese, pe parcursul zilei, poate părea o strategie bună. Dar Danahy spune că acest lucru ar putea avea un efect negativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Ea recomandă să luați un mic dejun sănătos și un prânz ușor sau o gustare, astfel încât să nu fiți flămânzi până la ora cinei.
- Renunțați la adaosurile zaharoase: Dacă sunteți responsabil cu prepararea deserturile, de ce să nu renunțați, de exemplu, la glazura de caramel? Este o modalitate ușoară de a reduce cantitatea de zahăr adăugat.
- Aveți grijă la porții: Cinele îmbelșugate sunt un prilej de socializare și desfătare culinară, așa că ar fi păcat să ratați mâncărurile preferate. Fie că este vorba de plăcintă sau un fel de mâncare principal, secretul pentru a vă bucura, în mod sănătos, de preparatele preferate este să alegeți porții mici.
