Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cinci idei de înlocuitori ai zahărului pentru persoanele cu diabet

    21/03/20254 Mins Read28
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Știați că 68% din alimentele procesate, de la magazine, conțin zahăr adăugat? Această statistică, citată de The Lancet, poate alarma pe oricine – dar mai ales pe cei care au diabet și încearcă să își mențină nivelurile de glucoză sub control. Dacă sunteți în căutarea unui înlocuitor de zahăr pentru a satisface pofta de dulce în timp ce gestionați diabetul, există o serie de opțiuni, potrivit abbott.com, unele dintre ele putând fi cultivate chiar în propria curte. Asta înseamnă că acum puteți avea prăjitura și să o mâncați, fără a ridica nivelul glicemiei.

    Unii înlocuitori ai zahărului pot fi buni pentru coacere, iar alții sunt ideali pentru cafea

    Când analizați cele cinci idei de mai jos, rețineți că unii înlocuitori de zahăr funcționează mai bine pentru coacere, în timp ce alții pot fi mai gustoși în cafea. Desigur, este important să urmăriți modul în care reacționează corpul dumneavoastră la aceștia, astfel încât să alegeți ceea ce vi se potrivește cel mai bine.

    Stevia poate stabiliza glicemia

    Deși puteți cumpăra pachete de îndulcitor de stevia, aceasta crește și ca plantă – iar unele site-uri vă arată cum să o recoltați și să o uscați chiar dumneavoastră. Originară din America de Sud, poporul indigen Guaraní folosește planta de stevia de secole. În ceea ce privește diabetul, Science Daily raportează că stevia poate stabiliza nivelurile de zahăr din sânge (glicemia) și poate stimula producția de insulină după masă.

    Zahărul din palmier de cocos ține în frâu glicemia, dar poate stabiliza și tensiunea

    Cocosul este un ingredient la modă, care a cucerit industriile alimentelor sănătoase și produselor de frumusețe. Nu este o surpriză, deoarece băutul dintr-o nucă de cocos oferă organismului mulți electroliți, iar unele cercetări preliminare sugerează că ar putea ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale. În ceea ce privește utilizarea cocosului ca înlocuitor al zahărului, zahărul din palmier de cocos are un indice glicemic scăzut, dar Asociația Americană de Diabet sugerează că ar trebui tratat la fel ca zahărul obișnuit, deoarece conține aceeași cantitate de calorii și carbohidrați.

    Eritritolul, slab caloric, dar cu gust similar zahărului

    Ce este minunat la acest alcool de zahăr (eritritolul) – care se găsește în mod natural în plante – este că el conține foarte puține calorii sau zahăr, dar are un gust similar. În funcție de ce doriți, îl puteți găsi sub formă de pudră sau cristale. Rețineți că ceea ce face ca alcoolurile de zahăr să fie utile pentru persoanele cu diabet este faptul că nu sunt complet digerate de organism. Prin urmare, dacă aveți un stomac sensibil, poate că nu este pentru dumneavoastră, deoarece alcoolurile de zahăr pot provoca gaze, crampe sau diaree, conform Centrului de Educație pentru Diabet al Universității din California, San Francisco.

    Advantame, de 20000 de ori mai dulce decâz zahărul, este un îndulcitor ideal pentru coacere

    Dacă veți coace, advantame este o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet, deoarece își păstrează dulceața chiar și când este încălzit. Deoarece este de 20.000 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit, nu aveți nevoie de prea mult, așa cum este notat și de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.

    Siropul de Yacon reduce rezistența la insulină

    Yaconul este o legumă rădăcinoasă, similară cartofului dulce, dar plină de mai multe nutrienți. Pentru persoanele cu diabet, el poate fi transformat într-un sirop care conține fructooligozaharide, un tip de amidon care nu se digeră (și prin urmare nu ridică nivelul zahărului din sânge), conform unui studiu publicat în revista Nutrients. Alte beneficii ar putea include reducerea rezistenței la insulină și a nivelurilor de insulină în repaus.

    Deși trebuie să fiți cu atenție cu aportul de zahăr, nu trebuie să renunțați complet la dulciuri. Optați pentru unul dintre acești înlocuitori de zahăr și savurați delicios, menținându-vă, în același timp, diabetul sub control.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    RECOMANDATE 26/12/2025

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    RECOMANDATE 26/12/2025

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Populare în ultima lună
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025106 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202598 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202582 Views
    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei
    26/12/202572 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 26/12/20252 Mins Read25 Views

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Atunci când organismul este slăbit de o viroză, gripă sau altă infecție, modul în care…

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Te simți obosit iarna? Încearcă 7 remedii eficiente pentru mai multă energie

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Șase pași simpli pentru a te reface mai repede după o viroză sau gripă

    Vitamina D în lunile de iarnă. Ce mâncăm ca să nu ajungem la deficit

    6 lucruri pe care să nu le faci la masă, conform etichetei

    Cele mai populare

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.