Un diagnostic de hipertensiune arterială presupune o atenție mai mare la ceea ce mănânci. Printre primele recomandări: reducerea consumului de sodiu și creșterea aportului de calciu. O modalitate de a face ambele? Să consumi brânză. Deși brânza are uneori o reputație de aliment gras și nu foarte nutritiv, anumite tipuri, consumate cu moderație, pot aduce beneficii tensiunii arteriale, scrie EatingWell.
Potrivit Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii (SUA) 48,1% dintre adulții din au hipertensiune arterială. Dintre aceștia, doar un sfert își controlează tensiunea, ceea ce îi expune la riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral. Așadar, ce mod mai plăcut de a-ți proteja sănătatea decât cu puțină brânză delicioasă?
EatingWell scrie că brânza poate ajuta la reducerea riscului de hipertensiune, datorită conținutului ridicat de calciu, care a fost asociat cu scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice. De asemenea, magneziul și fosforul din produsele lactate pot contribui la scăderea tensiunii. Totuși, nu orice tip de brânză este potrivit. Iată ce tipuri de brânză recomandă nutriționiștii:
1. Brânza cu găuri
Această brânză, înrudită cu Emmentalul elvețian, este cunoscută pentru găurile sale (numite „ochi”), formate în timpul fermentației.
„Acest tip de brânză are cel mai mic conținut de sodiu – doar 54 mg per uncie (aprox. 28 g. Este mai puțin procesată, deci conținutul său natural de sodiu este mai mic”, explică, pentru EatingWell, Lauren Trahan, nutriționist dietetician înregistrat din Virginia.
Conform Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, un aliment este considerat cu conținut scăzut de sodiu dacă are sub 140 mg per porție. Aproximativ 28 de grame de brânză Swiss are în medie 53 mg de sodiu și 252 mg de calciu – un aport semnificativ, având în vedere că doza zilnică recomandată este de 1.300 mg.
2. Mozzarella
Mozzarella este una dintre cele mai populare brânzeturi, iar varietatea sa oferă opțiuni excelente pentru tensiune arterială mare. Cea mai bună alegere? Mozzarella proaspătă, păstrată în apă – are cel mai mic conținut de sodiu, doar 85 mg per 28 de grame.
Dacă preferi mozzarella cu umiditate scăzută, este în regulă, mai ales dacă optezi pentru variante degresate sau parțial degresate. Trahan recomandă să o folosești ca topping pe pizza de casă, împreună cu multe legume proaspete.
3. Brânza de capră
Brânzeturile proaspete sunt de obicei mai puțin sărate decât cele maturate, iar brânza de capră) este una dintre cele mai bune opțiuni pentru reducerea tensiunii arteriale
Cu 118 mg de sodiu și 85 mg de calciu per 28 de grame, brânză de capră cremoasă este numai bună pentru a fi combinată cu fructe sau legume crude.
4. Ricotta
Are 135 mg de sodiu și 289 mg de calciu per jumătate de cană. Este o brânză aerat, bună pentru a adăuga proteine delicioase pe bază de lactate în rețete. Trahan o recomandă în combinație cu pastele, pentru că le oferă o textură cremoasă.