Omleta cu spanac și ouă, servită cu zmeură, este considerate, potrivit eatingwell.com, cel mai bun mic dejun pentru susținerea metabolismului.
Aceasta furnizează nutrienți-cheie pentru metabolism, inclusiv proteine, fibre, magneziu și grăsimi sănătoase. Somnul de calitate, exercițiile regulate și gestionarea stresului sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea metabolică.
De ce este omleta cu spanac și ouă, alături de zmeură, cel mai bun mic dejun pentru metabolism
- Este bogat în proteine – Proteinele rămân un subiect fierbinte în lumea sănătății – și pe bună dreptate! „Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea mușchilor, dar ajută și la sațietate (senzația de sațietate) și accelerează metabolismul. Corpul arde mai multe calorii pentru digestia proteinelor decât pentru digestia grăsimilor – acest fenomen se numește efectul termic al alimentelor (TEF)”, spune Jamie Lee McIntyre, nutritionist. Datorită celor două ouă mari (și a unei cantități suplimentare de proteine din pâinea integrală), acest mic dejun oferă 18 grame de proteine per porție – sau chiar mai mult, în funcție de tipul de pâine folosit. Unele studii sugerează că un consum regulat de ouă poate reduce riscul de sindrom metabolic. Ouăle ar putea, de asemenea, contribui la creșterea masei musculare – un factor important pentru rata metabolică în repaus.
- Este bogat în fibre – Combinația de zmeură, pâine integrală și spanac oferă aproximativ 7 grame de fibre – adică 25% din doza zilnică recomandată, per porție. Deși fibrele sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și metabolică, majoritatea americanilor nu consumă suficiente – doar 1 din 20 atinge nivelul recomandat. „Fibrele previn fluctuațiile bruște ale glicemiei, care pot duce la scăderea energiei, poftă de mâncare crescută, supraalimentare și încetinirea metabolismului. Când glicemia este stabilă, corpul funcționează mai eficient – susținând arderea grăsimilor, energia constantă, claritatea mentală, metabolismul activ, sănătatea musculară și echilibrul hormonal” spune Samantha Peterson, nutritionist. Anumite tipuri de fibre, numite prebiotice, ajută și ele metabolismul, prin formarea de acizi grași cu lanț scurt – produși secundari ai fermentării prebioticelor, esențiali pentru metabolismul energetic.
- Oferă magneziu – Deși magneziul nu este primul nutrient care îți vine în minte când te gândești la metabolism, el joacă un rol important. „Este un mic dejun excelent pentru susținerea metabolismului, deoarece spanacul conține magneziu. Magneziul este un mineral care ajută corpul să transforme alimentele în energie. Fără suficient magneziu în alimentație, metabolismul devine lent, ceea ce duce la scăderea nivelului de energie.” explică Jennifer Wagner, nutritionist. Mai mult, magneziul ajută și la reglarea glicemiei și combaterea inflamațiilor – contribuind la prevenirea obezității și a altor tulburări metabolice.
- Conține grăsimi sănătoase – Pe lângă proteine, ouăle sunt o sursă convenabilă de grăsimi sănătoase – un alt nutrient cu rol în metabolism. „Grăsimile sănătoase ajută la echilibrarea glicemiei și susțin sănătatea metabolică. Sunt esențiale pentru reglarea hormonală – un factor important pentru metabolism,” adaugă McIntyre. O porție de omletă cu spanac și ouă oferă 16 grame de grăsimi, din care doar 4 grame sunt grăsimi saturate.
Alte moduri de a sprijini metabolismul
- Consumul unui mic dejun nutritiv este doar o parte a procesului. Iată trei strategii suplimentare pentru îmbunătățirea sănătății metabolice:
- Dormitul de calitate: Somnul slab afectează negativ metabolismul. Încearcă să dormi între 7–9 ore pe noapte pentru a susține funcțiile corporale și reglarea hormonală.
- Gestionarea stresului: Stresul cronic perturbă echilibrul hormonal și încetinește metabolismul. Practici precum meditația, yoga sau exercițiile de respirație profundă pot ajuta la relaxare și echilibru.
- Activitate fizică regulată: Exercițiile fizice sprijină metabolismul. Activitățile de rezistență (ex. antrenamentele cu greutăți) ajută la creșterea masei musculare, iar exercițiile aerobice (ex. alergatul, ciclismul) măresc consumul caloric. O combinație a celor două oferă beneficii maxime.