Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Durerea după pierderea cuiva drag schimbă modul în care creierul funcționează. 6 efecte posibile la nivel fizic

    Cum să-ți menții greutatea fără senzația de foame: meniuri sănătoase și sățioase pentru întreaga zi

    Ce trebuie să știi despre praz: beneficii pentru sănătate și moduri simple de a-l folosi în bucătărie

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce trebuie să știi despre praz: beneficii pentru sănătate și moduri simple de a-l folosi în bucătărie

    13/09/20253 Mins Read30
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ceapa și usturoiul sunt nelipsite din multe preparate culinare, dar mulți bucătari nu au folosit niciodată praz. La fel ca rudele lui mai cunoscute, prazul face parte din familia allium, potrivit webmd.com. Prazul arată ca o ceapă verde uriașă și poate înlocui ceapa în multe feluri de mâncare.

    Ce beneficii pentru sănătate poate aduce consumul de praz?

    Prazul este bogat în flavonoide, în special unul numit kaempferol. Flavonoidele sunt antioxidanți și pot avea proprietăți antiinflamatorii, antidiabetice și anticancerigene, precum și alte beneficii pentru sănătate. Dovezile clare despre aceste beneficii vor depinde de studiile viitoare efectuate pe oameni.

    Prazul poate contribui la întărirea oaselor

    Prazul este bogat în vitamina K, care poate reduce riscul de osteoporoză. Unele studii arată o legătură între un aport mai mare de vitamina K și o densitate osoasă crescută, ceea ce reduce riscul de fracturi de șold. În unele părți ale lumii, autoritățile de sănătate au aprobat utilizarea vitaminei K pentru tratarea osteoporozei. În Statele Unite, FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) nu a aprobat încă această utilizare.

    Sănătatea ochilor poate fi îmbunătățită dacă mâncați praz

    Prazul conține luteină și zeaxantină, două substanțe care protejează ochii. Aceste substanțe, numite carotenoide, reduc riscul de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă. Aceste două afecțiuni pot afecta sever vederea și calitatea vieții și sunt frecvente la persoanele în vârstă.

    Slab caloric și bogat în fibre, prazul poate ajuta la slăbit

    Pentru că prazul are un conținut scăzut de calorii, poate face parte dintr-un program de control al greutății. Apa și fibrele din praz pot oferi o senzație de sațietate, astfel încât ai mai puține șanse să mănânci în exces. Prazul adaugă, de asemenea, multă aromă mâncărurilor și face ca preparatele sănătoase să fie mai gustoase.

    Ce valoare nutrițională are prazul?

    • Pe lângă vitamina K, prazul mai conține și:
    • Mangan
    • Cupru
    • Folat
    • Fier
    • Vitamina C
    • Vitamina B6

    Valori nutriționale per porție

    Prazul are puține calorii, este bogat în fibre și nu conține deloc grăsimi.

    O porție de o cană (aprox.) conține:

    • Calorii: 54
    • Proteine: 1 gram
    • Grăsimi: 0 grame
    • Carbohidrați: 13 grame
    • Fibre: 2 grame
    • Zaharuri: 4 grame

    Sfaturi pentru curățarea corectă a prazului

    Fermierii cultivă prazul în șanțuri pe care le umplu treptat cu pământ, pe măsură ce planta crește. Această practică păstrează bulbul alb, dar permite și acumularea de murdărie între straturile frunzelor. Din acest motiv, prazul trebuie curățat cu atenție pentru a evita contaminarea mâncării.

    Etapele curățării corecte a prazului: taie rădăcina, feliază prazul pe lungime și clătește-l sub jet de apă.

    Cum poți să folosești prazul

    Prazul poate fi consumat atât gătit, cât și crud.

    Iată câteva idei:

    • Taie-l subțire și folosește-l crud ca topping pentru salate
    • Adaugă-l la legumele coapte la cuptor
    • Fă piureul de cartofi mai interesant adăugând praz la cartofii fierți, apoi pasează totul împreună
    • Încearcă vichyssoise, o supă tradițională de cartofi și praz, servită rece
    • Folosește prazul pentru a da gust boabelor, supelor și tocanelor
    • Combină-l cu fenicul pentru o aromă aparte
    • Servește prazul sotat alături de somon.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 13/09/2025

    Durerea după pierderea cuiva drag schimbă modul în care creierul funcționează. 6 efecte posibile la nivel fizic

    RECOMANDATE 13/09/2025

    Cum să-ți menții greutatea fără senzația de foame: meniuri sănătoase și sățioase pentru întreaga zi

    RECOMANDATE 13/09/2025

    Cum să deprindeți un copil cu un stil de viață sănătos. Regula „mâncatului tot din farfurie” trebuie evitată. Alte sfaturi de aplicat zi de zi

    Populare în ultima lună
    Călătorie-surpriză: peste o sută de italieni vor descoperi Republica Moldova în trei zile
    12/09/20251.338 Views
    Rock și generozitate: un tablou semnat de Scorpions, va fi scos la o licitație caritabilă
    10/09/2025209 Views
    Cazurile de COVID-19, în creștere: Cine trebuie să se vaccineze și unde o poate face? Răspunsurile unui medic de la ANSP
    11/09/2025180 Views
    Cum arată noile iPhone 17: modelul Air, cel mai subțire iPhone creat vreodată. De la cât pornesc prețurile
    10/09/2025162 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 13/09/20257 Mins Read21 Views

    Durerea după pierderea cuiva drag schimbă modul în care creierul funcționează. 6 efecte posibile la nivel fizic

    Moartea unei persoane dragi declanșează în organism o reacție complexă care depășește tristețea obișnuită. Medicii…

    Cum să-ți menții greutatea fără senzația de foame: meniuri sănătoase și sățioase pentru întreaga zi

    Ce trebuie să știi despre praz: beneficii pentru sănătate și moduri simple de a-l folosi în bucătărie

    Cum să deprindeți un copil cu un stil de viață sănătos. Regula „mâncatului tot din farfurie” trebuie evitată. Alte sfaturi de aplicat zi de zi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Durerea după pierderea cuiva drag schimbă modul în care creierul funcționează. 6 efecte posibile la nivel fizic

    Cum să-ți menții greutatea fără senzația de foame: meniuri sănătoase și sățioase pentru întreaga zi

    Ce trebuie să știi despre praz: beneficii pentru sănătate și moduri simple de a-l folosi în bucătărie

    Cele mai populare

    Călătorie-surpriză: peste o sută de italieni vor descoperi Republica Moldova în trei zile

    Rock și generozitate: un tablou semnat de Scorpions, va fi scos la o licitație caritabilă

    Cazurile de COVID-19, în creștere: Cine trebuie să se vaccineze și unde o poate face? Răspunsurile unui medic de la ANSP

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.