Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Ce obiceiuri alimentare ne destabilizează emoțional? Recomandările nutriționistei

    18/07/20255 Mins Read19
    Imagine simbol/ Sursa foto: bimbisaniebelli.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Legătura noastră cu mâncarea este una puternică. Cum ne simțim – ne influențează alegerile alimentare, iar ceea ce punem pe masă – ne influențează starea de spirit, emoțiile, scrie G4Food.

    Potrivit G4Food, creierul este „centrală de comandă” a emoțiilor, iar ceea ce consumăm folosește drept combustibil. Proteinele oferă aminoacizi esențiali (precursori ai serotoninei, dopaminei, GABA – neurotransmițători ai stării de bine).  Grăsimile sănătoase (omega-3 în special) susțin structura neuronilor și comunicarea între celule. Glucidele complexe ajută la eliberarea treptată de energie și stabilizează dispoziția și modul în care ne raportăm la noi și la lumea din jur. Fibrele și probioticele hrănesc flora intestinală – care produce până la 90% din serotonina din corp.

    „O alimentație dezechilibrată poate însemna lipsă de materie primă pentru hormonii emoției. Rezultatul? Anxietate, iritabilitate, oboseală cronică, insomnii. De modul în care fluctuează glicemia noastră depinde și starea de bine. Fericirea dată de o ciocolată da, este una imensă dar de foarte scurtă durată. Dacă în afară de acea ciocolată tu mănânci cât de cât echilibrat, starea ta de bine o să se mențină relativ constantă. Dacă între o ciocolată mănânci o altă ciocolată atunci căderile de dispoziție vor fi agresive și greu de dus”, explică nutriționista Tania Fântână.

    Potrivit acesteia, există câteva obiceiuri alimentare care ne pot destabiliza emoțional:

    • Zahărul rafinat și produsele ultra-procesate mâncate în exces, eventual în loc de mâncare. „Ne dau un boost rapid de energie și dopamină, urmat de o cădere bruscă. Glicemia fluctuează, iar noi trecem de la „plini de viață” la „mă simt oribil” în câteva ore”
    • Cafeaua în exces, pe stomacul gol. „Activează axa stresului (cortizolul) și, fără echilibru alimentar, amplifică anxietatea și irascibilitatea. Mănâncă ceva lângă cafea, câțiva biscuiți fără zahăr sau cu puțin zahăr, o felie de chef sau o brioșă făcută în casă cu o zi înainte, dacă nu ai timp de un mic dejun mai divers”, recomandă nutriționista.
    • Mesele sărite sau neregulate. „Dezechilibrează glucoza din sânge, iar creierul, fără combustibil, intră în „mod supraviețuire”: devii impulsiv(ă), îți pierzi concentrarea, ești mereu tensionat(ă), starea de nervi este una continuă, faci față cu greu unor noi solicitări, nu mai suporți taskuri în plus la serviciu și ți se pare că ești cea mai oropsită persoană din lume”.
    • Alimentația de tip fast food. „Plină de sare, zahăr, aditivi, grăsimi animale și uleiuri încinse și fumegânde, delicioasă pe moment, dă un oarecare grad de dependență prin gustul sublim pe care îl are dar vine la pachet cu îngrășat foarte rapid și cu alte alegeri la fel de proaste, alcool, sucuri. Este greu să apreciezi gustul unui măr sau al unei piersici după ce ai mâncat până și măslinele prăjite”.

      Cum ne ajută alimentația să avem o stare emoțională mai bună?

      „Totul pleacă de la formarea unor obiceiuri de care să te ții, de o rutină practic. Ca în orice alte aspecte ale vieții, mesele merită timpul tău”, susține specialista.

      1. Fă-ți un program regulat de mese.
        „Nu e musai să iei mesele la ore fixe dacă ai zile cu program diferit sau cu deplasări. Dar pentru fiecare situație există o soluție. Și dacă nu ai timp să stai să îți faci o omletă, poți lua în timp ce te îmbraci un iaurt și o banană să mănânci pe drum și să nu apelezi la covrigi sau la 3 cafele ca înlocuitor de mese”.

      2. Învață să îți pregătești mesele
        „Nu vorbim de master chef sau să știi să gătești orice, dar o omletă, o friptură la cuptor, un pește cu legume, o salată cu ton sau o supă se învață foarte, foarte ușor și ies în general foarte bune ca gust”.

      3. Învață-te să îți faci cumpărăturile săptămânale
        „Fie că le comanzi de pe o platformă, fie dai o fugă la un supermarket de lângă tine, să ai ce trebuie în frigider este o primă condiție ca să și mănânci corect. Altfel, alimentele de confort vor fi mereu disponibile, mereu la îndemână decât cele sănătoase ce presupun poate 10 minute în plus la preparat”.

      4. Mănâncă în fiecare zi proteine și grăsimi bune
        „La fiecare masă este bine să incluzi nutrienții de mai sus. Fie că vorbim de ouă, iaurturi, pește, fructe de mare, carne de pasăre, nuci și semințe crude, ulei de măsline în salate, semințe de in în iaurtul de dimineață sau seara, sunt nutrienți care te hrănesc. Au și gust bun sau eventual poți adapta gustul ca să îți fie pe plac dar caută și găsește rețete valabile pentru tine”.

      5. Hrănește-ți flora intestinală: alimente fermentate (iaurt, chefir, varză murată), fibre din legume și fructe.

      6. Hidratează-te constant, nu doar când ți-e sete. Deshidratarea afectează clar gândirea și starea de spirit.
        „Când te simți moleșit este foarte probabil să fii deshidratat decât înfometat. Bea lichide care hidratează în defavoarea cafelei, mai ales pe caniculă. Evită excesul de alcool ca modalitate de a avea o stare psihică mai bună. Deshidratează, face foarte mult rău ficatului, pe măsură ce alcoolul este metabolizat te vei întoarce la starea joasă inițială”.

      7. Dormi suficient. Este incredibil câte dezechilibre aduce în corp nesomnul.
        „De la hormonii de stres în exces, la inflamație generalizată, la poftă exagerată de dulce și făinos, la decizii luate impulsiv, la tulburarea tranzitului intestinal, la o lipsă de energie generalizată a corpului”.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 08/11/2025

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Gastronomie 08/11/2025

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    Gastronomie 07/11/2025

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”
    05/11/20256.900 Views
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20255.049 Views
    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”
    03/11/20254.636 Views
    Cine este „daebator”, creatorul de conținut care-i „taxează” cu umor pe influenceri și politicieni. De la glume între prieteni, la clipuri virale pe rețelele sociale
    04/11/20254.327 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 08/11/20252 Mins Read23 Views

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Persoanele care tocmai au trecut printr-o procedură de albire dentară sau intenționează să o facă…

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    (VIDEO) Unul eliminat, altul calificat. Cum s-au descurcat concurenții din R. Moldova în prima seară de confruntări la Vocea României

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce să pui pe farfurie după albirea dinților: sfaturile nutriționistei

    Rețeta checului cu pere și cacao, un desert rafinat pentru weekend

    O idee unică de cină caldă, din gastronomia franceză: supă de ceapă cu pâine prăjită și cașcaval

    Cele mai populare

    (VIDEO) Parodie Comedy Zebra Show: „Am dat tag la primărie și a arătat «seen». Bine că la toți vine, dar la noi…”

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Cătălin Lungu și Emilian Crețu, schimb de replici după ce ultimul a apărut în fotografii alături de Ion Ceban. „Dă-ți demisia, dacă ești curajos”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.