Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Ce e mai bine pentru sănătatea ta: mese mici și dese sau mese mari, dar mai rare? Recomandările nutriționiștilor

    19/03/20254 Mins Read45
    Foto: nutrisense.io
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    În cultura modernă, este larg acceptată ideea că alimentația zilnică ar trebui împărțită în trei mese principale – mic dejun, prânz și cină – pentru menținerea sănătății. Această convingere provine în principal din tradiții culturale și studii epidemiologice timpurii, potrivit Medical News Today.

    În ultimii ani, însă, experții au început să sugereze că este mai benefic să se consume mese mai mici și mai frecvente, susținând că acest obicei ar putea preveni bolile cronice și ar putea sprijini pierderea în greutate. Din acest motiv, tot mai multe persoane își schimbă tiparele alimentare în favoarea unui consum mai frecvent de alimente pe parcursul zilei.

    Susținătorii meselor mici și dese afirmă că acest tip de alimentație poate:

    • îmbunătăți senzația de sațietate

    • crește rata metabolismului și îmbunătăți compoziția corporală

    • preveni scăderile bruște de energie

    • stabiliza nivelul glicemiei

    • preveni supraalimentarea

    Deși unele studii susțin aceste beneficii, altele nu au identificat avantaje semnificative. De fapt, unele cercetări sugerează că poate fi mai benefic să se consume trei mese mari pe zi, potrivit Medical News Today.

    Frecvența meselor și bolile cronice

    Studiile epidemiologice timpurii sugerează că un consum mai frecvent de alimente poate îmbunătăți nivelul lipidelor din sânge și poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. În consecință, mulți experți recomandă evitarea meselor rare și consistente.

    De-a lungul anilor, unele cercetări au confirmat că persoanele care consumă mese mici și frecvente au niveluri mai bune ale colesterolului comparativ cu cele care mănâncă mai puțin de trei mese pe zi.

    Un studiu din 2019 a comparat efectele consumului a mai puțin de trei mese pe zi cu cele ale consumului a mai mult de patru mese. Rezultatele au arătat că persoanele care mănâncă mai des au niveluri mai ridicate de colesterol HDL („colesterol bun”) și trigliceride mai scăzute, ceea ce este asociat cu un risc mai mic de boli de inimă.

    Totuși, fiind un studiu observațional, acesta poate doar să sugereze o asociere, nu o relație de cauzalitate. În plus, o revizuire publicată în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii a concluzionat că o frecvență mai mare a meselor poate fi legată de un risc mai mic de diabet și boli cardiovasculare, conform studiilor epidemiologice.

    Frecvența meselor și pierderea în greutate

    Există o percepție larg răspândită că mesele mai frecvente pot ajuta la pierderea în greutate, dar cercetările sunt contradictorii.

    De exemplu, un studiu a comparat efectele consumului a trei mese pe zi cu cele ale consumului a șase mese mai mici asupra procentului de grăsime corporală și senzației de foame. Ambele grupuri au consumat același număr de calorii, respectând aceeași distribuție a macronutrienților: 30% grăsimi, 55% carbohidrați și 15% proteine.

    Rezultatele nu au indicat diferențe semnificative în ceea ce privește consumul de energie sau pierderea de grăsime. În schimb, persoanele care au consumat șase mese mici pe zi au raportat o senzație crescută de foame și un apetit mai ridicat față de cei care au mâncat doar trei mese mari.

    Un alt studiu observațional de amploare sugerează că menținerea unei frecvențe reduse a meselor, evitarea gustărilor și consumul mesei principale dimineața pot contribui la prevenirea creșterii în greutate pe termen lung.

    Totodată, digestia alimentelor necesită energie – acest proces fiind cunoscut sub denumirea de efect termic al alimentelor (TEF). Cercetările arată că frecvența meselor nu pare să influențeze în mod semnificativ acest efect. Unele studii sugerează chiar că mesele mai mari și mai puține pot crește TEF mai mult decât consumul frecvent de mese mici.

    Conform Societății Internaționale de Nutriție Sportivă, atleții care urmează o dietă hipocalorică pot menține mai bine masa musculară prin consumul unor mese frecvente și bogate în proteine.

    Medical News Today scrie că există, totuși, anumite persoane care pot beneficia de consumul a 6-10 mese mici pe zi, în special cele care se simt rapid sătule, doresc să câștige în greutate, suferă de gastropareză sau au simptome gastrointestinale, cum ar fi greața sau balonarea.

    Pe de altă parte, persoanele care ar putea beneficia de trei mese mai mari pe zi sunt cele care au dificultăți în a-și controla porțiile, cele care mănâncă necontrolat și persoanele cu un stil de viață aglomerat, care nu au timp să pregătească mai multe mese mici zilnic.

    mese mari sau mese mici

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 16/05/2025

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Mediu 16/05/2025

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    Odihnă 16/05/2025

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.235 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025188 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025128 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/202594 Views
    Recomandate
    Gastronomie 16/05/20253 Mins Read13 Views

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Deși pieptul de pui este adesea recomandat ca sursă principală de proteine datorită conținutului ridicat…

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    7 alimente care conțin mai multă proteină decât pieptul de pui

    Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice

    De ce merg celebritățile la saună: efecte asupra sănătății fizice și mentale

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.