Cine ar fi crezut că un mic răsfăț zilnic poate aduce atât de multe beneficii? Ciocolata neagră, un aliment adesea asociat cu plăcerile vinovate, se dovedește a fi o alegere sănătoasă pentru organismul nostru. De la protejarea inimii și stimularea creierului, până la prevenirea diabetului și îmbunătățirea pielii, ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao oferă o mulțime de avantaje pentru sănătatea ta. Descoperă cum un mic pătrat de ciocolată poate transforma ziua într-o adevărată sursă de bunăstare, arată Everydayhealth.
Ciocolata neagră protejează inima și reduce riscul de accident vascular cerebral
Ciocolata neagră este plină de flavonoide, substanțe care ajută la dilatarea vaselor de sânge și reduc tensiunea arterială, îmbunătățind sănătatea cardiovasculară. Consumul regulat (de cel puțin o dată pe săptămână) poate reduce riscul de blocaje arteriale și accident vascular cerebral. Totodată, aceasta stimulează activitatea creierului, reducând stresul și îmbunătățind starea de spirit. Flavonoidele din cacao contribuie la neuroplasticitate, îmbunătățind memoria și capacitatea de învățare. De asemenea, consumul de ciocolată poate reduce riscul de depresie.
Reglează nivelul de glucoză și scade riscul de diabet
Studiile arată că flavonoidele din ciocolata neagră pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, fapt ce reduce riscul de diabet de tip 2. Consumată în mod regulat, ciocolata neagră ajută la menținerea unui nivel sănătos al glicemiei, scrie Everydayhealth.
Beneficii pentru digestie și pierdere în greutate
Deși ciocolata poate părea o alegere nefericită pentru slăbit, cercetările sugerează că ciocolata neagră poate reduce pofta de mâncare, ajutând astfel la controlul greutății. Un mic gust de ciocolată înainte sau după masă poate trimite semnale de sațietate către creier, reducând apetitului.
Protejează celulele de stresul oxidativ
Ciocolata neagră este un puternic antioxidant datorită flavonoidelor din cacao, protejând astfel celulele de daunele radicalilor liberi. Acestea sunt molecule instabile care pot contribui la îmbătrânire prematură și la dezvoltarea unor boli cronice, inclusiv cancer. Consumul de ciocolată poate ajuta la protejarea celulelor de daunele care duc la apariția cancerului. De asemenea, conține minerale esențiale, precum cupru, magneziu și mangan, care sunt importante pentru sănătatea pielii. De exemplu, manganul susține producția de colagen, proteina care ajută la menținerea elasticității și tinereții pielii.
Îmbunătățește profilul colesterolului
Consumată în cantități moderate, ciocolata neagră poate reduce colesterolul „rău” (LDL) și poate crește nivelul colesterolului „bun” (HDL). Acidul oleic din cacao ajută la reducerea colesterolului rău și la protejarea sănătății inimii. Ciocolata neagră, cu un conținut de cacao de cel puțin 70%, conține o gamă largă de nutrienți, inclusiv fibre, potasiu, calciu și magneziu. Totuși, trebuie consumată cu moderație, deoarece este și o sursă de calorii și grăsimi. Fii atent la porțiile consumate pentru a profita de toate beneficiile sale.
Articol preluat/Sursă: Everydayhealth