Relația dintre consumul de alcool, în special vin, și bolile cardiovasculare rămâne un subiect de dezbatere în rândul cercetătorilor, în ciuda numărului mare de studii realizate pe această temă. Numeroase studii afirmă că un consum moderat de vin are efecte protectoare asupra sistemului cardiovascular, dar aproape toate cercetările sunt limitate de faptul că aportul zilnic de vin al subiecților analizați este estimat pe baza unor chestionare, mai mult sau mai puțin fiabile, în care cantitatea consumată este cea declarată de băutori. Din păcate, s-a demonstrat că persoanele tind să raporteze un consum de vin mai mic decât cel real. Prin urmare, nu există o evaluare obiectivă a corespondenței precise între cantitatea declarată în chestionare și cea efectiv consumată, scrie medicul cardiologul și profesorul italian Antonio G. Rebuzzi, într-un articol recent în ziarul Il Messaggero.
El citează un studiu publicat recent în European Heart Journal, aparținținând Departamentul de Nutriție al Universității din Barcelona, despre care spune că reprezintă un progres semnificativ în cercetarea acest domeniu. Este vorba de o altă metodă de cercetare, menită să depisteze consumul real, nebazându-se pe consumul declarat.
Echipa de cercetători a măsurat acidul tartric urinar ca indicator real al consumului de vin la peste 1.200 de participanți la studiul PREDIMED (Prevenția prin Dieta Mediteraneană), un studiu internațional multicentric care analizează legătura dintre dieta mediteraneană și sănătatea cardiovasculară.
Acidul tartric urinar este o substanță derivată exclusiv din vin și, prin urmare, este un marker foarte specific pentru evaluarea cantității de vin consumate efectiv. Acesta a fost măsurat la începutul studiului, apoi după un an, la toți participanții.
Între 12 și 35 de pahare de vin pe lună, considerat consumul optimal
Într-un interval total de monitorizare de aproximativ nouă ani, cercetătorii au evaluat problemele cardiovasculare ale subiecților (insuficiență cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) și le-au corelat cu cantitatea de vin consumată. Participanții cu concentrații de acid tartric între 3 și 12 micrograme pe mililitru (echivalent cu 3-12 pahare de vin pe lună) au avut o reducere cu 38% a evenimentelor cardiace comparativ cu cei care consumau cantități mai mici de vin.