Ceea ce mănânci și bei poate ajuta la ameliorarea stresului și anxietății. Alimentele care pot contribui la reducerea anxietății includ avocado, ouăle și portocalele, printre altele. Ceaiurile, sucurile și apa sunt opțiuni de băuturi pe care le poți încerca. Este posibil să fie nevoie să eviți sau să limitezi alimentele și băuturile care pot agrava stresul și anxietatea, cum ar fi cele bogate în zahăr și grăsimi, notează Health.
Diverși antioxidanți, minerale și vitamine pot contribui la reducerea simptomelor de anxietate. De exemplu, vitamina C, un antioxidant prezent în portocale, ajută la scăderea nivelului de stres.
Anxietatea provoacă teamă intensă și panică. Dacă îți este dificil să gestionezi simptomele acasă, ia în considerare să discuți cu un specialist în sănătate mintală care îți poate oferi îndrumare și opțiuni de tratament.
Consumul regulat de avocado poate ajuta la reducerea anxietății datorită conținutului său de vitamine din complexul B. Cercetările au asociat alimentele bogate în vitamine B cu diminuarea simptomelor și scăderea nivelului de stres și anxietate. Un avocado mediu conține mai multe vitamine din complexul B, inclusiv folat (B9), niacină (B3), acid pantotenic (B5), riboflavină (B2) și vitamina B6.
Consumul de afine poate fi benefic pentru reducerea stresului. Afinele sunt bogate în antioxidanți, care ajută la întârzierea și prevenirea deteriorării celulare. Un studiu publicat în 2019 a constatat că, în rândul persoanelor aflate în postmenopauză, creșterea aportului de antioxidanți din alimentație a redus scorurile de anxietate.
Un studiu publicat în 2022 a constatat că creșterea aportului de calciu poate fi benefică pentru starea de spirit. Alimentele bogate în calciu includ legume precum spanacul și varza kale, precum și produse lactate precum laptele și iaurtul.
Simptomele anxietății depind de hormoni precum serotonina și dopamina, care acționează în sistemul nervos central. Gălbenușurile de ou conțin vitamina D, care poate sprijini buna funcționare a sistemului nervos. Unele dovezi sugerează că nivelurile crescute de vitamina D pot reduce simptomele de anxietate și depresie.
Cercetările au asociat deficitul de zinc cu anxietatea. O porție de 28 g de caju crud conține 1,6 miligrame de zinc, ceea ce reprezintă aproximativ 14%–20% din cantitatea zilnică recomandată pentru adulți. Există, de asemenea, dovezi care sugerează că magneziul contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor de anxietate. Semințele de chia și cele de dovleac sunt surse importante de magneziu.
O portocală medie asigură peste jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, un antioxidant. Cercetările au arătat că vitamina C joacă un rol important în răspunsul organismului la stres și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit.
Stresul poate crește nivelurile hormonilor de anxietate, precum adrenalina și cortizolul. Somonul conține acizi grași omega-3, care ajută la reducerea acestor niveluri hormonale. De exemplu, cercetările au arătat că omega-3 poate reduce nivelurile de cortizol cu până la 33%. O ceașcă de ceai de mușețel te poate ajuta să te relaxezi. Mușețelul conține flavonoide, care sunt antioxidanți ce pot avea proprietăți anxiolitice. Cercetările au arătat că utilizarea pe termen lung a mușețelului, timp de câteva săptămâni, poate reduce simptomele tulburării de anxietate generalizată.