Somon, macrou, sardine, hering – alimente bogate în acizi grași omega-3, care reduc inflamația și îmbunătățesc funcția pulmonară. Merele, ceapa roșie, struguri, fructele de pădure, broccoli sau varza – conțin quercetină, un flavonoid care ajută la reducerea eliberării de histamină. La rândul său, curcumina din turmeric ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii, explică Tania Fântână, nutriționista G4Food.
Cum să le consumi?
- Somon la grătar cu lămâie și ierburi aromatice, este deja un fel de mâncare clasic pentru oricine ține dieta de slăbit sau care vrea să mănânce sănătos. Poți pune alături și o salată din crudități de sezon, cartofi dulci, piure de linte sau humus pentru o masă completă și hrănitoare.
- Salată de ton cu legume crude. Foarte bune sunt și sardinele în acest caz.
- Macrou afumat cu avocado și pâine integrală alături de o salată cu spanac, leurdă, roșii și ceapă verde.
2. Legume și fructe bogate în quercetină – antihistaminicul natural
Mere, ceapă roșie, struguri, fructe de pădure, broccoli, varză – conțin quercetină, un flavonoid care ajută la reducerea eliberării de histamină.
Cum să le consumi?
- Salată de varză cu morcov și mărar, alături de o bucată de carne slabă sau pește, la masa de prânz.
- Smoothie cu fructe de pădure și semințe de chia, ca modalitate de hidratare.
- Mere coapte cu scorțișoară și nuci ca desert sau mic dejun alături de iaurt grecesc.
3. Turmericul – antiinflamator puternic
Curcumina din turmeric ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii. Turmericul dă un aspect foarte plăcut pilafului sau tocăniței de legume.
Se găsește peste tot și este mult mai eficient dacă îl consumi alături de puțin ulei și piper. Amestecați toate aceste 3 elemente într-un recipient și apoi răsturnați-l peste mâncare.
Cum să le consumi?
- Ceai de turmeric cu lămâie și miere, excelent seara.
- Supă cremă de linte cu turmeric; supă cremă de legume; ghiveci de legume cu orez.
- Amestecat în dressingul cu iaurt sau muștar dintr-un wrap sau ca marinada pentru carnea de pasăre.