Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Ce alimente consumăm pentru a obține vitamina D

    26/10/20253 Mins Read154
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Vitamina D este un nutrient fascinant și vital pentru sănătate, mai ales pentru că la bază, nici măcar nu este o vitamină. Este un prohormon – o substanță pe care corpul nostru o transformă în hormoni pentru diverse funcții. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, poate reduce riscul de a dezvolta anumite boli cronice și poate diminua riscul apariției bolilor mintale, notează eatingwell. 

    Spre deosebire de multe dintre celelalte vitamine de care corpul nostru are nevoie, majoritatea necesarului zilnic de vitamina D poate proveni de fapt din lumina soarelui. Cu toate acestea, aproximativ 10% din nevoile noastre de vitamina D nu este asigurat prin acest proces, așa că trebuie să obținem această porție prin alimente – 20 mcg pentru copiii de peste 4 ani și adulți. Lisa Valente, editor nutriționist digital la EatingWell, explică faptul că unii dintre noi trăim în zone unde lumina solară este limitată în anumite perioade ale anului, iar în aceste cazuri trebuie să depunem mai mult efort pentru a obține vitamina D necesară – mai ales în timpul iernii.

    Alimente bogate în vitamina D

    1. Sardine

    Sardinele sunt unul dintre acele alimente pe care probabil nu le consumi des, dar pe care ar trebui să le adaugi în alimentație. Doar două sardine asigură 12% din necesarul zilnic de vitamina D și oferă mult mai multe beneficii nutriționale decât atât. De fapt, sardinele conțin mai mulți acizi grași omega-3 decât somonul, tonul sau aproape orice alt aliment. Sunt, de asemenea, o opțiune sustenabilă, ieftină și perfectă pentru o masă rapidă și nutritivă.

    1. Iaurt

    Unele iaurturi sunt fortificate cu vitamina D pentru a ne ajuta să atingem recomandarea zilnică, dar nu toate mărcile sunt fortificate. În general, un recipient de 170 g conține aproximativ 20% din necesarul zilnic. Indiferent dacă preferi iaurtul integral, cu 2% grăsime sau fără grăsimi, există opțiuni fortificate disponibile. Totuși, fii atent la nivelurile ridicate de zahăr adăugat și alege iaurtul simplu în detrimentul celui aromat.

    1. Lapte

    Laptele este o altă sursă excelentă de vitamina D fortificată – și rareori vei găsi lapte care să nu fie fortificat. O cană de lapte conține între 29-31% din necesarul zilnic de vitamina D. De asemenea, laptele este o sursă bună de proteine vegetale și calciu, esențiale pentru sănătatea oaselor.

    Dacă ai renunțat la lactate sau ai o alergie, unele mărci de alternative la lapte, își îmbogățesc produsele cu vitamina D – dar nu toate fac acest lucru.

    1. Ton la conservă

    Doar 85 g de ton la conservă oferă între 15 și 40% din necesarul zilnic de vitamina D, în funcție de brand. Tonul conservat este și o sursă excelentă de seleniu și proteine accesibile – un avantaj dublu.

    1. Suc de portocale

    Sucul de portocale poate părea o alegere ciudată printre produsele lactate și peștele gras, dar este o sursă îmbogățită cu vitamina D. Nu toate mărcile de suc de portocale își îmbogățesc produsele cu vitamina D, dar cele care o fac oferă de obicei 34% din necesarul zilnic într-o singură cană. În plus, sucul de portocale este o sursă bună de potasiu și excelentă de vitamina C, fiind ideal pentru smoothie-uri de dimineață.

    1. Somon

    Somonul este o adevărată comoară nutrițională și ar trebui să fie inclus în alimentație de câteva ori pe lună, dacă este posibil. Doar 85 g de somon oferă 112% din necesarul zilnic de vitamina D. Fie că îl consumi la conservă sau ca file din supermarket, somonul este o alegere excelentă pentru grăsimi sănătoase pentru inimă și proteine. De asemenea, este o sursă excelentă de omega-3, care au fost demonstrate că îmbunătățesc sănătatea creierului, inimii și pielii.

     

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 25/12/2025

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    RECOMANDATE 25/12/2025

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Populare în ultima lună
    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”
    17/12/2025152 Views
    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”
    23/12/2025103 Views
    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”
    23/12/202595 Views
    Doliu în cultura națională: a încetat din viață pianistul Iurie Mahovici
    24/12/202577 Views
    Recomandate
    Gastronomie 25/12/202511 Mins Read44 Views

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Deseori, legumele se deteriorează înainte de a ajunge să fie consumate. Dacă știi cum să…

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cum să spui „Crăciun Fericit” în 19 limbi

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum să depozitezi legumele pentru a le menține proaspete cât mai mult timp

    Ce să mănânci, dacă încerci să previi căderea părului

    Viitorul banilor cash: cât numerar se mai folosește astăzi în Europa?

    Cele mai populare

    Din Chișinău – în vitrinele Prada și Burberry: povestea genților de lux „Made in Moldova”

    Gabriel Nebunu și-a primit medalia „Meritul Civic” de la Maia Sandu: „A fost o zi pe care o voi purta mereu în suflet”

    Emilian Crețu, medaliat de la Maia Sandu: „Mă motivează să continui să fac bine pentru oamenii și locurile de acasă”

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.