Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Recomandări de evenimente în Chișinău – mijlocul lunii noiembrie 2025

    Cum să dezvolți o relație bună între copil și animalul de companie

    Ziua Mondială a Diabetului: R. Moldova înregistrează 10 mii de cazuri noi anual

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cât de (ne) sănătos este fast-food-ul și care sunt efectele acestuia asupra organismului?

    08/10/20255 Mins Read53
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Consumul de mâncare fast-food nu are efecte foarte periculoase asupra organismului dacă este o alegere ocazională și nu un obicei alimentar. Apreciat mai ales de oamenii grăbiți pentru gustul intens și rapiditatea cu care este servit, acest tip de mâncare trebuie însă consumat cu moderație. Considerată inițial un tip de „răsfăț”, mâncarea fast-food a ajuns să dea dependență multor oameni. Aceștia o aleg atât pentru „gustul bun și specific”, cât și pentru prețul aparent mai redus. Pe de altă parte, această „dependență de fast-food” a fost asemănată, în unele studii, cu dependența produsă de consumul de cocaină.

    Ce tipuri de mâncare se încadrează în categoria fast-food?

    Burgerii, hot-dogii, shawormele, cartofii prăjiții, chipsurile, pizza, carnea de pui prăjită, dulciurile cu mult zahăr, bomboanele, acadelele, unele dintre cerealele folosite pentru micul dejun, produsele de patiserie, înghețata și sucurile carbogazoase sunt principalele tipuri de alimente care fac parte din categoria fast-food.

    Denumirea de „fast-food” (mâncare rapidă, din limba engleză) are legătură cu rapiditatea cu care se prepară alimentele, de obicei prin prăjire în baie de ulei, la temperaturi foarte înalte. Este vorba despre alimente procesate, care conțin mulți carbohidrați, grăsimi saturate, sare și zaharuri.

    Alimentele sunt, de cele mai multe ori, congelate și prăjite direct după scoaterea din ambalaje. În același timp, denumirea e legată și de faptul că se consumă adesea rapid, cu poftă. Se presupune că oamenii care consumă cel mai des mâncare fast-food sunt cei foarte grăbiți, dar există și persoane care aleg să mănânce astfel în timpul liber, cu ocazia ieșirilor în oraș.

    Care sunt efectele acestui tip de mâncare asupra organismului?

    Mâncarea de tip fast-food conține foarte multe calorii. Un singur meniu de la un restaurant cu acest specific asigură uneori caloriile necesare, de fapt, pentru întreaga zi sau chiar mai mult. Prin urmare, cei care consumă des mâncare fast-food riscă, în primul rând, să ajungă să se confrunte cu problemele legate de controlul greutății. Riscul de obezitate asociat cu mâncarea fast-food este mult mai evident și îngrijorător în alte țări, așa cum sunt Statele Unite ale Americii, însă este un risc prezent oriunde.

    Numărul caloriilor nu este însă singura problemă cu acest tip de hrană. Mâncarea preparată în stil fast-food conține și foarte multe grăsimi saturate și glucide, dar și zahăr și sare. Prea multă sare duce la creșterea riscului a de a apărea complicații în cazul persoanelor hipertensive. Sunt afectate, de asemenea, persoanele care au problemele cu circulația sau prezintă boli de inimă. Acestea pot fi atât declanșate, cât și accentuate de consumul excesiv de mâncare tip fast-food.

    În afară de faptul că are foarte multe calorii, mâncarea de tip fast-food nu este eficientă din punct de vedere nutrițional. Astfel, nu este afectată doar greutatea corporală, ci și sănătatea organismului, fiind vizate principalele organe. De asemenea, o dietă care nu include fructe și legume, ideal în formă crudă, este lipsită de nutrienții necesari organismului pentru energie și pentru starea de bine.

    Consumul de mâncare fast-food afectează, de obicei, starea generală și felul în care ne simțim.

    Ce afecțiuni poate cauza mâncarea fast-food?

    Meniurile fast-food se încadrează la categoria mâncare nesănătoasă și datorită faptului că majoritatea lor vin însoțite de băuturi carbogazoase. Deși la unele restaurante se poate opta pentru apă, foarte mulți oameni preferă un suc dulce sau o băutură energizantă, cu multe calorii și zahăr. Modul în care aceste sucuri carbogazoase sunt asimilate în organism poate duce la apariția diabetului de tip II.

    În același timp, sarea contribuie la retenția de apă și retenția de apă la nivelul extremităților inferioare – edeme. Pot fi afectați rinichii, stomacul și întreg sistemul digestiv, precum și sistemul circulator. Inima are cel mai mult de suferit dacă ajunge să se mărească sau să fie înconjurată de grăsime.

    Dacă se ajunge la obezitate, pot apărea atât probleme cu circulația, cât și probleme ale sistemului respirator. Persoanele afectate de obezitate pot ajunge să se confrunte cu astm sau apnee, dar și cu dureri articulare și de spate, stări depresive și de anxietate, căderi ale părului, probleme cu tenul, probleme legate de fertilitate, diabet sau afecțiuni ale rinichilor.

    Apariția acneei poate fi asociată cu un consum frecvent de alimente care conțin ciocolată, lactate și grăsimi, cu un indice glicemic ridicat, datorat carbohidraților și zaharurilor. Toate acestea se găsesc frecvent în mâncare fast-food.

    Alte afecțiuni care pot apărea sau se pot agrava în urma consumului frecvent de mâncare fast-food sunt unele tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon sau stomac, creșterea nivelului de colesterol sau afectarea memoriei. Sistemul imunitar este afectat de inflamațiile care apar în organism din cauza consumului frecvent de mâncare fast-food.

    Oamenii care consumă mâncare nesănătoasă se confruntă și cu balonare și probleme digestive, probleme legate de densitatea oaselor, dureri de cap și migrene, precum și cu mărirea cantității de gaze intestinale. De asemenea, alimentele bogate în carbohidrați și zaharuri pot cauza probleme cu dantura, în special carii dentare.

    Cât de des e recomandat să consumăm mâncare de tip fast-food?

    Mâncarea tip „fast” poate fi consumată ocazional, însă devine un pericol pentru sănătate dacă ajunge să fie o obișnuință în regimul alimentar zilnic.

    Pentru a atenua efectele nocive ale alimentelor prăjite și cu un aport prea mare de zahăr, sare sau substanțe care contribuie la conservare sau colorare a alimentelor, se recomandă încercarea diminuării proporției în care acestea sunt consumate. Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin consumul unei salate lângă mâncarea fast-food.

    Apa plată sau ceaiurile sunt de asemenea de preferat în locul băuturilor carbogazoase.

    Totodată, un stil de viață sănătos implică mișcare fizică și hrană bogată în nutrienți, adică legume, fructe, semințe și oleaginoase. Mâncarea fast-food are valori nutriționale scăzute.

    Pentru a contracara efectele consumului de mâncare fast-food și a completa nevoile organismului, este nevoie ca dieta alimentară să conțină și mâncăruri bogate în vitamine, minerale și fibre.

    Sursă articol: www.medlife.ro

    cât de sănătos este fast-food-ul? fast-food și obezitate sănătate și fast-food

    Articole asemănătoare

    Advertoriale 14/11/2025

    Recomandări de evenimente în Chișinău – mijlocul lunii noiembrie 2025

    Odihnă 14/11/2025

    Cum să dezvolți o relație bună între copil și animalul de companie

    RECOMANDATE 14/11/2025

    Ziua Mondială a Diabetului: R. Moldova înregistrează 10 mii de cazuri noi anual

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20254.617 Views
    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național
    08/11/20253.689 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.488 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.018 Views
    Recomandate
    Advertoriale 14/11/20253 Mins Read30 Views

    Recomandări de evenimente în Chișinău – mijlocul lunii noiembrie 2025

    Luna noiembrie continuă cu o serie de evenimente captivante în Chișinău, care aduc în prim-plan…

    Cum să dezvolți o relație bună între copil și animalul de companie

    Ziua Mondială a Diabetului: R. Moldova înregistrează 10 mii de cazuri noi anual

    Cine a primit marele premiu World Cheese Awards 2025

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Recomandări de evenimente în Chișinău – mijlocul lunii noiembrie 2025

    Cum să dezvolți o relație bună între copil și animalul de companie

    Ziua Mondială a Diabetului: R. Moldova înregistrează 10 mii de cazuri noi anual

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    Mesajul unui pompier care a participat la scoaterea fetiței de 13 ani din puțul ascensorului din hotelul Național

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.