Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Care sunt semnele că ai putea avea un atac de panică

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cât de multe legume putem consuma pentru a evita efectele negative. Ce spune nutriționistul

    17/02/20254 Mins Read16
    Sursa: cookist.it
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Legumele și fructele nu ar trebui să lipsească niciodată dintr-o alimentație sănătoasă și echilibrată, cu atât mai mult dacă aceasta vizează pierderea în greutate. Surse valoroase de vitamine, minerale și antioxidanți, ele îmbunătățesc reglarea glicemiei, evitând astfel celebrele vârfuri de zahăr din sânge, scad colesterolul rău și protejează sistemul cardiovascular.

    În dietele de slăbire, se știe, legumele sunt alimentele sărace în calorii, dar bogate în vitamine și voluminoase, ele permit o sațietate timpurie. „Nu putem mânca o cantitate nelimitată de legume, iar un exces, ca în cazul oricărei alte categorii de alimente, are efecte nedorite”, subliniază Dr. Rossoni, pentru cookist.it.

    De asemenea, bogate în apă și fibre, ele ne mențin hidratați, ne satură și favorizează tranzitul intestinal, combătând constipația. Din acest motiv, mai ales atunci când ținem dietă, tindem să consumăm mai multe legume, fie ele crude sau gătite. Dar există limite care trebuie respectate sau se poate mânca cât se dorește și în deplină libertate?

    Legumele sunt, de fapt, un element esențial și indispensabil în construirea unei alimentații sănătoase, dar dacă consumul lor ar fi nelimitat, alimentația nu ar mai fi echilibrată: ar lipsi macronutrienții valoroși prezenți în alte alimente, cum ar fi grăsimile bune din ulei, proteinele din carne și pește, glucidele complexe din paste sau orez.

    O cantitate exorbitantă de legume poate complica și tranzitul intestinal: îl poate accelera excesiv sau, paradoxal, îl poate face mult mai lent. „Mai ales dacă acest exces de fibre este combinat cu o dietă săracă în grăsimi, în special sub formă lichidă, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin”, explică Rossoni.

    Cantitatea de legume este, de asemenea, un aspect foarte subiectiv. „Unele persoane pot experimenta aceste efecte nedorite cu aproximativ o jumătate de kilogram de legume pe zi, în timp ce altele, de exemplu, pot ajunge până la 800 de grame, un kilogram”, spune specialista. Ideea principală este de a ne asculta propriul corp și propria burtă: dacă aceasta se umflă mult și intestinele fermentează, atunci poate fi necesar să se revizuiască cantitățile sau, poate, tipul acestora. Există unele legume care, mai mult decât altele, pot provoca disconfort intestinal: printre ele, găsim anghinarele, sparanghelul, topinamburul, prazul, ceapa, broccoli, conopida și ciupercile, alimente bogate în fructani și polioli, zaharuri cu lanț scurt foarte fermentabile. Este normal ca, după o masă dominată de legume, burta să nu fie plată, mai ales dacă s-au consumat alimente foarte fibroase. Problema este atunci când balonarea persistă mai multe ore.

    Un alt aspect problematic al fibrelor, care este adesea subestimat, este faptul că acestea chelează mineralele, făcându-le mai puțin biodisponibile. „De fapt, asimilați o mulțime de minerale, dar nu le absorbiți suficient atunci când mâncați prea multe legume”, explică expertul. Acest lucru este valabil cu atât mai mult pentru copiii sub cinci ani, care ar trebui să consume o porție adecvată de legume, „uneori supraestimată de părinți”: riscul este ca, în exces, să nu absoarbă micronutrienții de care au nevoie pentru a crește sănătoși și puternici.

    Excesul de legume, așadar, ar putea duce organismul la epuizare metabolică: de aceea este important să fiți întotdeauna urmat de un profesionist competent, fie că doriți să slăbiți, fie că suferiți de colon iritabil.

    Pentru salatele cu frunze vorbim de 80-100 de grame, în timp ce pentru legume și verdețuri porția este de aproximativ 200-250 de grame, de consumat de două-trei ori pe zi. Această cantitate corespunde la 2-3 roșii medii, 3-4 morcovi, 1 fenicul, 2 anghinare, 2-3 dovlecei, 1 ardei, în timp ce pentru legumele cu frunze fierte ne referim la Harvard Healthy Plate, adică jumătate din volumul vizual al unei farfurii.

    Există câteva trucuri pentru a face legumele, în special cele mai fermentabile, mai puțin supărătoare:

    • acestea sunt cel mai bine tolerate atunci când nu sunt fierte, așa că este întotdeauna de preferat să le rumenim rapid într-o tigaie sau să le gătim la cuptor sau la abur;
    • nu abuzăm de supe, creme și ciorbe catifelate și, dacă vrem să mixăm un preparat, evităm blenderul cu imersie, care ar încorpora prea mult aer, și preferăm moara de legume
    • asociem broccoli și varza cu condimentele care au proprietăți carminative. Adăugăm câteva semințe de fenicul sau un vârf de cuțit de turmeric atunci când punem buchețelele de broccoli la cuptor și apoi continuăm cu gătitul;
    • adăugăm sare la începutul gătitului care, favorizând eliberarea de apă, va deshidrata legumele și le va face mai digerabile;
    • în cazul anghinarelor și al prazului, îndepărtăm partea exterioară, mai fibroasă și mai coriacentă, și gătim doar partea interioară mai moale.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 18/10/2025

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Odihnă 18/10/2025

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    RECOMANDATE 18/10/2025

    Care sunt semnele că ai putea avea un atac de panică

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20252.075 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025625 Views
    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia
    16/10/2025604 Views
    Nemulțumiri la adresa Primăriei: Adriana Ochișanu, exclusă din concertul de Hram, iar familia lui Gheorghe Urschi acuză promisiuni neonorate
    16/10/2025596 Views
    Recomandate
    Odihnă 18/10/20251 Min Read15 Views

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Frunzele multicolore de toamnă nu sunt doar un spectacol al naturii — ele pot deveni…

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Care sunt semnele că ai putea avea un atac de panică

    Mic dejun rapid: ovăz peste noapte cu arome de toamnă

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ocupație de weekend: ce poți face cu cei mici? Descoperă creații minunate din frunze uscate

    Cum să adopți un animal de companie în familie: sfaturi pentru părinți și copii

    Care sunt semnele că ai putea avea un atac de panică

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic

    (VIDEO) Sankt Petersburg: Tinerii cântă pe străzi melodii anti-război, interzise în Rusia

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.