Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Cât de des putem mânca ouă, în ce cantități și la ce ajută acestea. Sfatul nutriționistei

    19/01/20254 Mins Read170
    Foto: hellotaste.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Ouăle reprezintă unul dintre alimentele noastre de bază. Fie că le mâncăm la micul dejun sub celebra omletă și zecile ei de variante, fie fierte, poșate, ochiuri, sau într-o budincă delicioasă, oul este un aliment rapid de gătit și ieftin, foarte accesibil tuturor. Oul este un aliment foarte bine echilibrat nutrițional. Conține proteine valoroase și grăsimi, precum și vitamina D, B12, colină, fier și seleniu. Conținutul caloric este foarte modest, aproximativ 80 kcal/1 ou. Caloriile, firește, că depind și de greutatea acestuia și mai ales de combinațiile alimentare pe care le facem, spune nutriționista Tania Fântână, pentru G4Food.ro. 

    Oul poate fi mâncat în orice moment al zilei

    Oul de sine stătător este un aliment dietetic, dar dacă îl combinăm cu o brânză cremoasă, dacă îl gătim în unt, dacă punem alături și un avocado sau ceva sos cu maioneză, povestea se schimbă total.

    Partea bună este că oul este destul de gustos și dacă presărăm doar puțină sare. 

    Oul poate fi mâncat în orice moment al zilei. Sigur că gradul lui de digestie este unul mai îndelungat pe măsură ce adăugăm grăsimi sau alte proteine lângă el. Seara, dacă nu ai timp să gătești altceva, poți lua în grabă un ou gata fiert (rămas de pe la micul dejun) și să pui alături 1 felie de pâine și o salată de legume crude în care poți presăra puțină brânză. Cu siguranță digestia ta nu o să fie încărcată sau mult întârziată. Evitați însă combinațiile de ou și carne seara sau când sunteți foarte obosiți sau când mesele voastre sunt la ore târzii.

    Ouăle de prepeliță sunt mai concentrate în proteine, raportat la dimensiunea lor, decât oul de găină, dar și în colesterol

    Ouăle de găină sunt cele mai populare și accesibile ouă, având un echilibru excelent de nutrienți:

    • Proteine: Aproximativ 6-7 g de proteine per ou (50 g), care contribuie la repararea și creșterea țesuturilor.
    • Grăsimi: 5 g de grăsimi, majoritatea fiind sănătoase, cu un raport optim de grăsimi saturate și nesaturate.
    • Calorii: Aproximativ 70-80 kcal per ou.
    • Colesterol: Deși un ou de găină conține în jur de 185 mg de colesterol, studii recente sugerează că acesta are un impact minim asupra colesterolului seric la majoritatea persoanelor. Ne-am concentrat foarte mult atenția pe gălbenușul din ouă și am uitat să mai urmărim și ponderea celorlalte grăsimi animale în alimentație: brânzeturile, grăsimea din carne, din unt, etc.

    Totodată, ouăle de prepeliță sunt mai concentrate în proteine, raportat la dimensiunea lor, decât oul de găină, dar și în colesterol. Deci, contrar folclorului, conțin și ele colesterol. Atenție la substituția corectă. 4-5 ouă de prepeliță la 1 ou de găină.

    Printre dezavantaje ar fi conținutul ridicat de colesterol, dacă le consumăm excesiv și potențialul alergen, mai ales pentru copiii mici

    Printre avantajele consumului de ouă amintim și:

    • Îmbunătățesc sănătatea creierului: Datorită colinei, contribuie la dezvoltarea cognitivă și funcția neurologică.
    • Sănătatea ochilor: Conțin luteină și zeaxantină, care protejează retina și reduc riscul de degenerescență maculară.
    • Energie: Vitaminele B sprijină metabolismul și producția de energie.
    • Conțin un nivel ridicat de proteine
    • Cost redus
    • Ușurința de preparare
    • Versatilitate în consum
    • Pot fi o gustare ușor portabilă, rezistând câteva ore în afara frigiderului, dacă sunt gătite corespunzător

    Printre dezavantaje ar fi conținutul ridicat de colesterol, dacă le consumăm excesiv și potențialul alergen, mai ales pentru copiii mici.

    Oul este un aliment tare sățios și este preferat de cei ce țin dietă. Ca să te poți bucura de aportul său crescut de proteine, consumă omletă din mai multe albușuri decât gălbenușuri. Dar nu exagera foarte mult cu această practică, întrucât vitaminele din ou se absorb optim doar în prezența grăsimilor din gălbenuș.

     

    Text semnat de nutriționista Tania Fântână. Sursă G4Food.ro. 

    Articole asemănătoare

    Cultură 15/10/2025

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Muncă 15/10/2025

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    Odihnă 15/10/2025

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Populare în ultima lună
    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său
    14/10/20251.864 Views
    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”
    11/10/20251.145 Views
    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog
    09/10/2025631 Views
    Durerile de cap explicate de neurolog: tipuri, tratamente și când să mergi la medic
    12/10/2025607 Views
    Recomandate
    Cultură 15/10/20251 Min Read3 Views

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Șase artiști și lucrători culturali din R. Moldova au oportunitatea de a participa la un…

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Tatiana Țîbuleac își sărbătorește ziua de naștere: romanele care au impresionat cititorii și criticii

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Tinerii artiști din R. Moldova pot aplica pentru un stagiu cultural de două luni la Viena

    Certificat de competențe digitale pentru liceeni – înscrierile sunt deschise

    UE pregătește reguli noi pentru a limita închirierile pe termen scurt

    Cele mai populare

    Elevii din satul Roșu, Cahul, l-au invitat pe un scriitor român la școala lor după ce s-au bucurat de textul său

    (VIDEO) Un moldovean i-a emoționat până la lacrimi pe antrenorii de la „Vocea României”

    Sunt antidepresantele doar pentru depresie? Ce explică medicul neurolog

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.