Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Care sunt riscurile dacă nu spălăm salata verde înainte de a o consuma, potrivit experților în siguranță alimentară

    22/12/20242 Mins Read34
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Salata verde este o alegere excelentă, iar avantajul este că o găsim la supermarket sau la piață, fie că e vară sau iarnă.  Atunci când curățați verdețurile, tentația de a sări peste spălarea salatei este mare. Acest lucru este valabil mai ales dacă ați cumpărat verdețuri pre-spălate. Multe pachete chiar menționează clar pe etichetă că au fost spălate de mai multe ori. Dar experții în siguranța alimentară și microbiologie spun că riscăm mult dacă nu spălăm salata înainte de a o consuma, notează Food and Wine.

    „Spălarea este o oportunitate de a decontamina salata”, explică Thomas Melendy, doctor în microbiologie și imunologie, profesor asociat la Universitatea din Buffalo. Dar este mai mult decât atât. Iată de ce medicii spun că este crucial să clătiți verdețurile.

    Care sunt riscurile dacă nu spălați salata

    „Spălarea ajută la îndepărtarea murdăriei și a reziduurilor de pesticide. Dacă nu clătiți bine salata, este foarte posibil ca oricare dintre acestea să ajungă în farfuria sau în gura dumneavoastră”, menționează Wade Syers, specialist în siguranța alimentară la Michigan State University Extension.

    Conform datelor epidemiologice ale mai multor focare, E. coli enterohemoragică și Cyclospora sunt cele care dau cele mai mari îngrijorări.

    Dacă nu sunteți familiarizați cu aceste bacterii, ambele vă pot pune în pericol de a dezvolta simptome inconfortabile precum diaree, febră și crampe stomacale, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA). Dacă faceți parte dintr-o categorie cu risc ridicat — copii mici, vârstnici sau persoane cu un sistem imunitar compromis — aceste bacterii pot provoca boli grave și pot fi chiar letal.

    „O problemă cu salata este că, de obicei, nu este gătită, acesta fiind un pas care elimină bacteriile periculoase din alimente. Tot ce puteți face este să o spălați”, spune Melendy.

    Este, de asemenea, important de menționat că salata poate fi contaminată în orice etapă a procesului de creștere, iar contaminarea poate să nu fie doar la suprafață.

    Când ar trebui să spălați salata

    Spălarea salatei cu mult timp înainte de consum poate duce la înmuierea acesteia și poate invita bacterii sau insecte. Ceea ce anulează, de fapt, scopul inițial al spălării. De aceea, Melendy recomandă să spălați verdețurile chiar înainte de a le folosi și să verificați atent data de expirare, dacă este menționată.

    Articol preluat: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/05/2025

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.090 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025251 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/05/20254 Mins Read5 Views

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva…

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.