Salata verde este o alegere excelentă, iar avantajul este că o găsim la supermarket sau la piață, fie că e vară sau iarnă. Atunci când curățați verdețurile, tentația de a sări peste spălarea salatei este mare. Acest lucru este valabil mai ales dacă ați cumpărat verdețuri pre-spălate. Multe pachete chiar menționează clar pe etichetă că au fost spălate de mai multe ori. Dar experții în siguranța alimentară și microbiologie spun că riscăm mult dacă nu spălăm salata înainte de a o consuma, notează Food and Wine.
„Spălarea este o oportunitate de a decontamina salata”, explică Thomas Melendy, doctor în microbiologie și imunologie, profesor asociat la Universitatea din Buffalo. Dar este mai mult decât atât. Iată de ce medicii spun că este crucial să clătiți verdețurile.
Care sunt riscurile dacă nu spălați salata
„Spălarea ajută la îndepărtarea murdăriei și a reziduurilor de pesticide. Dacă nu clătiți bine salata, este foarte posibil ca oricare dintre acestea să ajungă în farfuria sau în gura dumneavoastră”, menționează Wade Syers, specialist în siguranța alimentară la Michigan State University Extension.
Conform datelor epidemiologice ale mai multor focare, E. coli enterohemoragică și Cyclospora sunt cele care dau cele mai mari îngrijorări.
Dacă nu sunteți familiarizați cu aceste bacterii, ambele vă pot pune în pericol de a dezvolta simptome inconfortabile precum diaree, febră și crampe stomacale, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA). Dacă faceți parte dintr-o categorie cu risc ridicat — copii mici, vârstnici sau persoane cu un sistem imunitar compromis — aceste bacterii pot provoca boli grave și pot fi chiar letal.
„O problemă cu salata este că, de obicei, nu este gătită, acesta fiind un pas care elimină bacteriile periculoase din alimente. Tot ce puteți face este să o spălați”, spune Melendy.
Este, de asemenea, important de menționat că salata poate fi contaminată în orice etapă a procesului de creștere, iar contaminarea poate să nu fie doar la suprafață.
Când ar trebui să spălați salata
Spălarea salatei cu mult timp înainte de consum poate duce la înmuierea acesteia și poate invita bacterii sau insecte. Ceea ce anulează, de fapt, scopul inițial al spălării. De aceea, Melendy recomandă să spălați verdețurile chiar înainte de a le folosi și să verificați atent data de expirare, dacă este menționată.
Articol preluat: G4Food.ro