Rădăcina de brusture, cunoscută este o plantă perenă originară din părți ale Asiei și Europei. Aceasta a fost folosită în medicina tradițională chineză pentru tratarea gripelor și altor afecțiuni de sănătate. În prezent, rădăcina de brusture este încă utilizată datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antibacteriene. Aceasta poate fi consumată crudă sau gătită. De asemenea, este disponibilă sub formă de pudră sau supliment. Este recomandat să consulți un dietetician înregistrat sau un specialist în domeniul sănătății pentru a determina dacă merită să o adaugi în dieta ta, potrivit Health.
Beneficiile pentru sănătate ale rădăcinii de brusture:
-
Proprietăți antioxidante
Rădăcina de brusture are efecte antioxidante care ajută la prevenirea unor boli cronice și inflamații. Flavonoidele și compușii fenolici, precum quercetina, rutina și acidul clorogenic, sunt principalele antioxidanți din rădăcina de brusture. Antioxidanții protejează celulele sănătoase de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, prevenind astfel dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum cancerul. -
Susține sănătatea digestivă
Rădăcina de brusture este bogată în fibre prebiotice, inclusiv fructooligozaharide (FOS) și inulină, care ajută la creșterea bacteriilor benefice din tractul digestiv. De asemenea, unele studii pe animale sugerează că rădăcina de brusture poate îmbunătăți sănătatea intestinului, deși mai sunt necesare cercetări suplimentare pe oameni pentru a confirma acest efect. -
Proprietăți antibacteriene
Brusturele a fost studiat pentru potențialul său de a trata infecțiile cu Helicobacter pylori (H. pylori), care pot deteriora mucoasa stomacală și pot duce la ulcere gastrice sau chiar cancer. Studiile sugerează că rădăcina de brusture poate ajuta la vindecarea infecțiilor prin prevenirea atașării bacteriilor de mucoasa stomacală. -
Poate combate acneea
Rădăcina de brusture conține compuși precum inulina, poliacetilenii și taninurile, care stimulează circulația sângelui la suprafața pielii, contribuind la un aspect mai neted al pielii și la gestionarea apariției acneei. Proprietățile sale antibacteriene pot, de asemenea, preveni acumularea bacteriană sub piele. -
Reducerea inflamației
Inflamațiile de lungă durată pot crește riscul de boli cronice, inclusiv boli de inimă și diabet. Studiile mici au arătat că ceaiul de rădăcină de brusture poate reduce stresul oxidativ și poate îmbunătăți inflamațiile la persoanele cu osteoartrită. -
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Compușii antiinflamatori și antioxidanți din rădăcina de brusture pot îmbunătăți tensiunea arterială și colesterolul, doi factori principali de risc pentru bolile de inimă. Deși rezultatele studiilor pe animale sunt promițătoare, mai sunt necesare cercetări suplimentare pe oamenire.
Rădăcina de brusture este considerată sigură atunci când este consumată crudă sau gătită. Cu toate acestea, suplimentele de brusture nu sunt recomandate pentru femeile însărcinate sau care alăptează, sau pentru copii de orice vârstă. Persoanele alergice la margarete, floarea-soarelui sau ambrozie pot avea o reacție alergică la rădăcina de brusture.
Interacțiuni medicamentoase
Deși sunt necesare mai multe cercetări, rădăcina de brusture poate interacționa cu următoarele medicamente:
- Diuretice: poate avea efect diuretic, crescând frecvența urinării și crescând riscul de deshidratare dacă este combinată cu diuretice precum Lasix.
- Medicamente pentru diabet: poate scădea nivelul glicemiei. Combinarea cu medicamente pentru scăderea glicemiei poate duce la hipoglicemie.
- Alte suplimente pe bază de plante: poate provoca deshidratare când este combinată cu alte suplimente pe bază de plante diuretice, cum ar fi păpădia sau boabele de ienupăr.
Efecte secundare
Deși rădăcina de brusture este, în general, considerată sigură, unele studii au constatat că poate cauza hiperglicemie (niveluri mari de zahăr în sânge), erupții cutanate și creșterea nivelului de bilirubină. Efectele secundare ale rădăcinii de brusture pot varia în funcție de modul în care este consumată.
Persoanele cu diabet pot experimenta creșteri ale nivelului de zahăr în sânge după consumul excesiv de brusture.