Ghimbirul, bogat în polifenoli, este condimentul ideal, potrivit eatingwell.com, pentru a ajuta la scăderea zahărului din sânge. Ghimbirul poate influența pozitiv și nivelurile de colesterol. Zahărul ridicat în sânge (glicemia), pe termen lung, poate duce la diabet sau prediabet, transmite G4food.
Beneficiile condimentelor merg dincolo de faptul că îmbunătățesc gustul mâncării. Acestea au și proprietăți de sănătate reale. Iar când vine vorba de reducerea zahărului din sânge și îmbunătățirea rezistenței la insulină, scorțișoara este, poate, cel mai frecvent condiment recomandat pentru acest lucru. Dar, deși este delicioasă, dacă te concentrezi doar pe scorțișoară, s-ar putea să ratezi alte condimente care pot fi la fel de eficiente. La fel de eficient ca scoțișoara este ghimbirul.
Cum ajută ghimbirul la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Ghimbirul este pe primul loc datorită beneficiilor sale puternice pentru zahărul din sânge. Conține polifenoli puternici, precum gingerolul, care combat inflamația, un factor ce poate ajuta indirect la echilibrarea zahărului din sânge, spune Kanchan Koya, specialist în nutriție și profesor de științe biomedicale la Harvard. „Inflamația a fost asociată cu rezistența la insulină și controlul slab al zahărului din sânge. Prin urmare, echilibrarea inflamației cu condimente precum ghimbirul poate avea un efect benefic asupra zahărului din sânge,” spune ea, adăugând că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această legătură.
Multe dintre studiile care susțin utilizarea ghimbirului au fost realizate cu suplimente de ghimbir. Acesta diferă de utilizarea ghimbirului în rețete. Cu toate acestea, rezultatele privind ghimbirul și zahărul din sânge sunt interesante și promițătoare.
Beneficiile ghimbirului și turmericului pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge
„Unele cercetări sugerează că ghimbirul poate influența pozitiv zahărul din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și încetinirea digestiei carbohidraților, ceea ce duce la o creștere mai mică a zahărului din sânge după o masă,” spune nutriționista Colette Micko. Această cercetare a fost o meta-analiză a 10 studii publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, în 2018. Ghimbirul ar putea inhiba enzimele care joacă un rol în digestia și absorbția carbohidraților, precum și să influențeze căile metabolice legate de glucoză și să protejeze celulele beta (celulele care produc insulină în pancreas), subliniază autorii acelei studii.
Ghimbirul prezintă beneficii suplimentare, subliniază Micko: „Mulți oameni care au prediabet și diabet sunt expuși unui risc mare de boli cardiovasculare, iar ghimbirul a demonstrat că poate influența pozitiv nivelurile de colesterol.”
Deși nu avem multe date clinice care să examineze efectul utilizării culinare a ghimbirului, Koya subliniază că gătitul cu acest condiment poate ajuta. „Există puține riscuri în utilizarea ghimbirului, așa că recomand să îl incluzi pentru acei polifenoli benefici, efectele antiinflamatorii și de stimulare a digestiei,” spune ea. Singura precauție este dacă ai arsuri la stomac, deoarece cantitățile mari de ghimbir pot agrava simptomele, adaugă Koya.
Consumarea unei varietăți de plante – inclusiv ierburi și condimente – este o strategie importantă pentru a ajuta la prevenirea diabetului sau la gestionarea zahărului din sânge dacă ai această afecțiune. „Ierburile și condimentele adaugă gust și varietate. De asemenea, au un potențial de reducere a inflamației,” spune Micko. În plus, ierburile și condimentele nu conțin sodiu sau grăsimi adăugate, factori importanți de luat în considerare dacă ai diabet și trebuie să fii atent la sănătatea inimii tale.
Totuși, reține că simpla adăugare a unui singur condiment sau ierburi în alimentația ta, fără alte schimbări, nu va reduce magic zahărul din sânge. Aici intervine recomandarea de a consuma o varietate de ierburi, condimente și alte alimente vegetale, precum legumele, fructele, leguminoasele, nucile și semințele, atunci când îți creezi o dietă prietenoasă cu zahărul din sânge.
Cum poți încorpora ghimbirul în alimentația ta
Există multe oportunități de a adăuga ghimbir în mâncărurile pe care le apreciezi. Combină ghimbirul cu alimente bogate în fibre, un ingredient esențial în gestionarea zahărului din sânge. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților găsită în plante (fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase și cereale integrale), care promovează regularitatea digestivă și senzația de sațietate, contribuie la sănătatea intestinală și reducerea vârfurilor de zahăr din sânge.
- Îți poți începe dimineața cu un smoothie cu ghimbir sau ovăz peste noapte inspirat de plăcinta de mere.
- Poți pregăti o salată consistentă sau chiar un bol de orez personalizabil.
- Gătește somon cu ghimbir și broccoli prăjit și servește-l cu cartofi dulci prăjiți.
- Savurează un ceai de ghimbir alături de un borcan de gustare cu brânză de vaci pentru un răsfăț de după-amiază.