Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    „Au mai multe calorii decât pâinea”. Ce spune nutriționistul despre produsele crackers care au devenit o alternativă a pâinii

    17/01/20253 Mins Read56
    Foto: grazehtx.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Multe persoane care au ținut dietă sau au dorit să reducă consumul de pâine sunt deja familiare cu termenul „crackers”. În magazine, găsim o gamă variată de produse care poartă acest nume sau unul similar: de la variantele cu semințe, până la cele din orez, porumb sau secară, aceste produse sunt populare pentru diversitatea și textura lor. Însă cât de eficient este să înlocuiești pâinea cu crackers și ce impact pot avea asupra dietei tale? Răspunsul vine de la nutriționista Tania Fântână, care explică avantajele și dezavantajele acestei alegeri.

    În ce condiții sunt produsele crackers mai buni decât pâinea?

    • Când nu mănânci 1 cutie întreagă la o masă. Aceste produse, fiind deshidratate, au mai multe calorii la 100 grame decât pâinea. Cam cu 50% mai mult. Așadar, cantitatea e importantă.
    • Când nu puneți pe ei alimente calorice. Dacă puneți tot unt, icre sau alte paste grase, economia de calorii versus pâine este minoră.
    • Când îi consumați pe o perioadă mai lungă de timp. Nu o să slăbiți vizibil pe cântar dacă îi mâncați la 2 mese din 10. Aceste produse nu au praf magic în ele.
    • Au un conținut de fibre mult mai mare decât al pâinii. Pentru că se folosește făină integrală, se folosesc semințe de in sau chia ce conțin multe fibre. Așadar, sunt mai sățioși. Țin mult mai bine de foame decât o felie de pâine albă.
    • Fiind preparați din făină de grâu, secară, ovăz, quinoa, linte sau alte cereale și pseudocereale, sunt mult mai nutritivi decât pâinea obișnuită/clasică. Așadar, în aceleași calorii primiți mult mai mulți nutrienți.
    • Există variante fără gluten pentru cei cu intoleranță la gluten sau boală celiacă.

    Cum alegem produsele crackers sănătoase?

    • Citește eticheta.
    • Alege-i pe cei cu un conținut ridicat de fibre (cel puțin 3 g/porție).
    • Evită produsele care au zahăr adăugat sau grăsimi hidrogenate și pe cei cu o etichetă foarte încărcată de materii prime.
    • Prioritizează-i pe cei din cereale integrale, fără conservanți artificiali.
    • Optează pentru cei îmbogățiți cu semințe sau făină din pseudocereale.
    • Conținut de sare. Alege variante cu conținut redus de sodiu (mai puțin de 200 mg/porție).

    Cum îi poți consuma?

    • La mic dejun cu zacuscă, humus, pateu, guacamole.
    • În loc de crutoane într-o supă cremă de orice tip.
    • Într-o salată de seară alături de brânză sau pește sau o pulpă de pui.

    Recomandări pentru a face crackerșii mai sănătoși

    • Prepară-i acasă: controlează ingredientele, adăugând făină integrală, semințe și condimente naturale.
    • Evită toppingurile nesănătoase: Renunță la cremele procesate sau sosurile bogate în grăsimi saturate.
    • Combină-i cu alimente nutritive: Asocierea cu legume, proteine slabe sau grăsimi sănătoase îi transformă într-o gustare completă.

    Nu uita că un stil de viață sănătos înseamnă un cumul de mai multe acțiuni pe care le iei pentru tine. Faptul că înlocuiești pâinea albă cu produse crackers integrale este un lucru bun pentru sănătatea ta, dar mai ține cont și de restul recomandărilor de mâncat sănătos, cât și cele privitoare la hidratare, somn, mișcare.

     

    Acest articol a fost scris de nutriționista Tania Fântână. 
    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 16/11/2025

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Gastronomie 16/11/2025

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Muncă 15/11/2025

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Populare în ultima lună
    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă
    07/11/20251.671 Views
    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic
    13/11/20251.513 Views
    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume
    12/11/20251.025 Views
    67 de ani de la nașterea Doinei Aldea-Teodorovici: ultima fotografie a unei legende nemuritoare
    15/11/2025479 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 16/11/20257 Mins Read15 Views

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Deși este tânără și are o experiență de muncă de doar câțiva ani, Valeria Crasov…

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Ce trebuie să conțină eticheta unui produs nealimentar: informații obligatorii pentru consumatori

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Psihologa Valeria Crasov despre divorț, traumele copilăriei și bullying

    Rețetă simplă și delicioasă: toast cu pesto și ou

    Animalele la locul de muncă reduc stresul și cresc satisfacția profesională

    Cele mai populare

    Proprietara tarabei de mere fără vânzător de pe traseul Chișinău – Criuleni, devenită virală, a fost purtătoarea de cuvânt a Partidului ȘOR. Familia ei deține o agropensiune modernă

    (VIDEO) Renato Usatîi, profesor de engleză și franceză, provocat de jurnaliști să-și demonstreze talentul lingvistic

    Macrou scumpit peste noapte: explicațiile Norvegiei, al doilea cel mai mare exportator de pește din lume

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.