Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Aspirina poate reduce riscul de cancer colorectal, în special pentru persoanele cu stiluri de viață nesănătoase – studiu

    15/01/20253 Mins Read32
    Foto: Healthline/Getty Image
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Un studiu recent realizat de cercetători de la Mass General Brigham, afiliat Universității Harvard, sugerează că utilizarea regulată a aspirinei ar putea reduce riscul de cancer colorectal, în special în cazul persoanelor cu stiluri de viață nesănătoase, arată The Harvard Gazette. 

    Studiul, publicat în JAMA Oncology, a urmărit peste 100.000 de participanți timp de 30 de ani și a evidențiat că persoanele cu un stil de viață mai puțin sănătos au obținut cele mai mari beneficii de la administrarea regulată a aspirinei. De asemenea, cercetătorii au comparat ratele de cancer colorectal între cei care utilizau aspirină regulat și cei care nu o foloseau, constatând o incidență mai mică în rândul celor care urmează acest tratament.

    Beneficiile aspirinei pentru prevenirea cancerului colorectal

    Studiul a analizat datele a 107.655 de participanți din două studii majore: Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-Up Study. Participanții au fost urmăriți începând de la o vârstă medie de 49,4 ani. Utilizarea regulată a aspirinei a fost definită ca fiind consumul a două sau mai multe tablete standard de 325 mg pe săptămână sau aspirină zilnică în doză mică de 81 mg.

    Rezultatele au arătat că cei care utilizau aspirină regulat aveau o incidență cumulată a cancerului colorectal pe 10 ani de 1,98%, comparativ cu 2,95% în cazul celor care nu luau aspirină.

    Stilul de viață joacă un rol important

    Cercetătorii au descoperit că beneficiile aspirinei au fost cele mai semnificative în rândul persoanelor cu cele mai nesănătoase stiluri de viață. Cei care aveau un scor mai mic al stilului de viață (bazat pe indicele de masă corporală, consumul de alcool și țigări, activitatea fizică și alimentația) aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal. Dacă aceștia nu utilizau aspirină regulat, aveau 3,4% șanse să dezvolte cancer colorectal, comparativ cu 2,12% în rândul celor care luau aspirină regulat.

    În schimb, pentru cei cu stiluri de viață mai sănătoase, diferența nu a fost la fel de semnificativă. În cazul acestora, rata de incidență a cancerului colorectal era de 1,5% în grupul care lua aspirină regulat și de 1,6% în grupul care nu o lua. Aceste date sugerează că utilizarea aspirinei ar putea preveni un caz de cancer colorectal la fiecare 78 de pacienți tratați în grupul cu stiluri de viață nesănătoase, comparativ cu 909 pacienți în grupul cu un stil de viață mai sănătos.

    Mecanismele prin care aspirina poate preveni cancerul colorectal

    Cercetătorii consideră că aspirina ar putea reduce riscul de cancer colorectal prin mai multe mecanisme, inclusiv reducerea producției de proteine pro-inflamatorii (prostaglandine) care favorizează dezvoltarea cancerului. De asemenea, aspirina ar putea bloca căile de semnalizare care determină creșterea necontrolată a celulelor și ar putea influența răspunsul imun împotriva celulelor canceroase.

    Totodată, studiul nu a evaluat posibilele efecte secundare ale utilizării zilnice a aspirinei, cum ar fi sângerările, și nu a exclus complet alți factori care ar fi putut influența rezultatele. Totuși, cercetătorii consideră că rezultatele sugerează un beneficiu semnificativ pentru prevenirea cancerului colorectal, în special pentru persoanele care nu urmează un stil de viață sănătos, potrivit The Harvard Gazette.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Cultură 12/06/2025

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Cultură 12/06/2025

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/2025993 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025460 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025210 Views
    Pericolul ascuns în iarbă: ce trebuie să știm despre mușcăturile de căpușă
    01/06/2025208 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20252 Mins Read15 Views

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Într-un moment în care alimentația echilibrată câștigă tot mai mult teren, EatingWell propune o rețetă simplă:…

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    R. Moldova cucerește primele medalii la Campionatele Europene U17 de la Skopje

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Salată cu burrata, căpșuni și kale: Rețetă rapidă, sănătoasă și plină de gust

    Varvara Buzilă, expertă în etnografie, a fost desemnată câștigătoare a Premiului Europa Nostra 2025 pentru patrimoniu cultural

    Opt școli vor beneficia de laboratoare de inovație și tehnologii de ultimă generație

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.