Temperatura apei pe care o folosești atunci când îți speli fața și corpul poate influența eficiența rutinei tale zilnice de îngrijire a pielii. Deși spălarea ocazională cu apă rece poate aduce unele beneficii, utilizarea apei foarte fierbinți sau reci pentru spălarea feței poate duce la piele uscată și iritată. Specialiștii recomandă să îți cureți fața de două ori pe zi cu apă călduță și un produs de curățare blând, potrivit tipului tău de piele, scrie Health.
Deși diverse remedii casnice sau surse online recomandă utilizarea apei foarte fierbinți sau reci pentru a îmbunătăți sănătatea pielii, aceste temperaturi extreme pot face mai mult rău decât bine, în special dacă ai pielea sensibilă sau cu tendințe acneice. Academia Americană de Dermatologie (AAD) recomandă utilizarea apei călduțe, în loc de apă fierbinte sau rece, atunci când îți speli fața și să o usuci tamponând-o ușor, scrie Health.
Beneficiile apei reci vs. apă fierbinte
Apa rece poate stimula circulația sanguină la nivelul feței, ajutând astfel la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi, compuși dăunători cauzați de expunerea la radiațiile UV și poluare. De asemenea, apa rece poate strânge pielea și îi poate conferi un aspect mai sănătos.
Apa rece poate reduce umflăturile și inflamațiile, inclusiv cele asociate cu acneea. Există și dovezi limitate că apa rece poate reduce producția de sebum, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu acnee. Dacă alegi să folosești apă rece, majoritatea experților recomandă să o faci după ce ai finalizat procesul de curățare a feței.
Potrivit Health, nu există beneficii pentru utilizarea apei fierbinți (peste 42°C) pentru spălarea feței sau corpului, decât dacă aceasta este preferința ta personală. Totuși, terapia cu căldură pe termen scurt poate fi utilă pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii, precum dermatita atopică (un tip comun de eczemă). Într-un studiu, terapia cu căldură a fost utilizată pentru a ameliora mâncărimea.
Dezavantajele apei reci vs. apă fierbinte
Deși spălarea feței cu apă rece poate avea unele avantaje, majoritatea specialiștilor recomandă utilizarea apei călduțe pentru curățare. Apa rece este mai puțin eficientă în îndepărtarea uleiului și a murdăriei de pe piele, ceea ce poate face ca produsele de curățare să fie mai puțin eficiente, lăsând bacteriile și resturile să rămână blocate în pori. De asemenea, apa rece poate irita pielea sensibilă și poate lăsa reziduuri de la produsele de îngrijire pe piele.
Într-un studiu, cercetătorii au cerut participanților să-și cufunde mâinile într-o apă de 4°C timp de 10 minute – o expunere similară cu o baie lungă în apă aproape înghețată. Au constatat că apa rece poate afecta bariera pielii și poate duce la uscăciune, deși nu atât de semnificativ ca apa fierbinte.
Spălarea feței cu apă fierbinte poate fi la fel de iritantă pentru piele ca apa rece sau chiar mai mult. Cercetările sugerează că expunerea la temperaturi fierbinți poate duce la uscarea pielii, acumularea de uleiuri, deteriorarea pielii și formarea ridurilor.
Un studiu a arătat că apa fierbinte poate cauza îngustarea celulelor pielii care căptușesc porii, ceea ce face mai greu să îndepărtezi sebumul (uleiul) și poate duce la înfundarea porilor. Apa fierbinte poate deteriora bariera pielii și o poate face mai predispusă la erupții cutanate.
Cum ne spălăm pe față corect
Modul în care îți speli fața și temperatura apei pe care o alegi sunt o parte importantă a unei rutine sănătoase de îngrijire a pielii. Metodele dure de curățare pot dăuna pielii, pot cauza erupții sau pot duce la iritații, iar 60% dintre oameni se simt neinformat despre metodele corecte de curățare a pielii.
Iată câțiva pași pe care să-i urmezi atunci când îți speli fața:
- Spală-ți mâinile cu apă și săpun înainte de a începe.
- Stropește-ți fața cu apă călduță.
- Aplică o cantitate mică de produs pentru curățare pentru tipul tău de piele.
- Folosește vârfurile degetelor pentru a masa ușor produsul pe piele.
- Concentrează-te pe zonele unde se adună uleiul, cum ar fi zona T (nas și frunte), și fii atentă în jurul ochilor.
- Evită folosirea unui prosop, burete sau alt obiect pentru a freca produsul, deoarece acestea pot irita pielea.
- Nu freca pielea, chiar dacă simți că este murdară sau ai acnee.
- Clătește fața cu apă călduță până când produsul este îndepăratat complet.
- Tapotează pielea cu un prosop curat, lăsând pielea ușor umedă.
- Aplică o cremă hidratantă cât timp fața este încă ușor umedă.
- Limitează spălarea feței la de două ori pe zi; poate fi necesar să o faci mai des dacă ai transpirat, cum ar fi după un antrenament.