Anumite contraceptive pot prezenta un risc uşor crescut de atac de cord şi accident vascular cerebral la femei, conform unui studiu recent de proporţii, relatează agenția de știri DPA/PA Media. Deşi riscul general este foarte scăzut, cercetătorii au declarat că medicii ar trebui să fie conştienţi de riscuri atunci când prescriu anumite contraceptive hormonale, transmite Agerpres, potrivit G4Media.
În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au analizat datele a peste două milioane de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani din Danemarca.
Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 11 ani, cercetătorii au observat 4.730 de accidente vasculare cerebrale şi 2.072 de atacuri de cord în rândul acestor femei.
Aceste informaţii au fost ulterior comparate cu fişele lor medicale pentru a afla dacă le fusese prescrisă contracepţie hormonală – contraceptive orale combinate, pilule ce conţineau numai progesteron, dispozitive intrauterine hormonale, implanturi contraceptive, injecţii, plasturi şi inele vaginale.
Echipa, condusă de experţi de la Universitatea din Copenhaga, a constatat că, în cazul femeilor care au luat pilule combinate estrogen-progesteron – contraceptivul hormonal utilizat cel mai frecvent de femeile din cadrul studiului – se pare că exista un risc de două ori mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Contraceptivele care conţin doar progesteron – pilule şi implanturi – au prezentat un risc uşor crescut, deşi mai mic în comparaţie cu cel al pilulelor combinate, au constatat cercetătorii.
Contraceptivele combinate non-orale, cum ar fi inelul vaginal şi plasturele, păreau să prezinte riscuri mai mari.
Inelul vaginal a fost asociat cu un risc de 2,4 ori mai mare de accident vascular cerebral şi cu un risc de 3,8 ori mai mare de atac de cord. Iar plasturele părea să prezinte un risc de 3,4 ori mai mare de accident vascular cerebral. Cercetătorii au subliniat însă că „riscurile absolute sunt mici”.