Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Produsul care provoacă migrene. Ce spun specialiștii despre anumite tipuri de brânză

    20/01/20252 Mins Read50
    Foto: kaufland.ro
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Te confrunți cu dureri de cap sau migrene? Experții sugerează, potrivit express.co.uk, că eliminarea unor alimente ar putea fi soluția. Pentru iubitorii de brânzeturi, puține lucruri sunt mai satisfăcătoare decât să se răsfețe cu o brânză brie cremoasă sau un cheddar intens. Dar ce se întâmplă dacă următoarea ta îmbucătură pregătește terenul pentru o migrenă puternică? Cercetările sugerează o legătură între anumite tipuri de brânză și apariția durerilor de cap foarte puternice.

    Tiramina din brânză, principalul vinovat?

    Suspectul principal din spatele migrenelor induse de brânză este tiramina, un compus care apare natural în alimentele fermentate și maturate. Tiramina se formează pe măsură ce proteinele se descompun, în timp, ceea ce înseamnă că brânzeturile maturate, cum ar fi cheddar, brânza albastră și parmezanul sunt foarte bogate în acest compus.

    Aceasta poate afecta vasele de sânge și neurotransmițătorii, ceea ce poate duce la durerea pulsantă caracteristică migrenelor.

    Conform unui studiu publicat în Journal of Neurology, persoanele sensibile la tiramină raportează, adesea, dureri de cap, la scurt timp după consumul de brânzeturi maturate. Acest lucru se întâmplă deoarece tiramina declanșează eliberarea norepinefrinei, ceea ce poate destabiliza tensiunea arterială și cauza modificări vasculare în creier—factori esențiali în apariția migrenelor.

    Sunt unele brânzeturi mai periculoase decât altele?

    Nu toate brânzeturile sunt la fel, în ceea ce privește declanșarea migrenelor. Cele cu un conținut mai mare de tiramină, cum ar fi Roquefort, Gouda și Stilton, sunt mai susceptibile să provoace dureri de cap.

    Brânzeturi precum mozzarella, brânza elvețiană și feta conțin cantități moderate de tiramină, în timp ce brânza de vaci, brânza cremă și ricotta sunt considerate opțiuni mai sigure pentru cei cu migrene.

    Cine este cel mai expus riscului de migrenă, după consumul de brânzeturi?

    Nu toată lumea va experimenta migrene după ce consumă brânză, dar anumite persoane sunt mai susceptibile. Persoanele cu o predispoziție genetică la declanșatori alimentari sau cele care se confruntă cu fluctuații hormonale sunt foarte vulnerabile. În plus, un studiu realizat de Migraine Trust subliniază că femeile au de trei ori mai multe șanse să experimenteze migrene decât bărbații, iar brânza poate agrava simptomele, în timpul fluctuațiilor hormonale.

    Cum poți evita sau reduce migrenele induse de brânză

    Sfaturile pentru a evita sau reduce migrenele induse de brânză includ ținerea unui jurnal alimentar pentru a urmări mesele și a identifica posibilii declanșatori, consumul de brânzeturi mai proaspete și limitarea dimensiunii porțiilor. Dacă simptomele persistă, ar trebui să consulți un nutriționist sau un neurolog, pentru sfaturi personalizate în gestionarea factorilor declanșatorilor.

    Articol preluat: G4Food.ro. 

    migrene brânză

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 18/05/2025

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Mediu 18/05/2025

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Gastronomie 18/05/2025

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025382 Views
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025118 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025101 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202588 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 18/05/20255 Mins Read14 Views

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari…

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.