Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Alimentele pe care nutriționiștii le recomandă întotdeauna: hrănitoare, dau senzație de sațietate și ajută la menținerea greutății

    19/07/20254 Mins Read45
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nu există alimente „magice” care să te facă să slăbești. Însă unele pot favoriza senzația de sațietate și pot oferi energie fără să compromită echilibrul unei diete. A încercat o explicație detaliată pe subiectul alimentelor la care putem apela oricând cu ochii închiși nutriționista Carola Dubini, chestionată de ziarul Corriere della Sera.

    Oricine a ținut vreodată o dietă hipocalorică știe: există anumite alimente pe care nutriționiștii le recomandă mereu. De ce? Pentru că sunt alimente care satură, hrănesc și, într-un anumit sens, nu îngrașă. Totuși, trebuie privită cu prudență această afirmație.

    Ideea că ar exista alimente care slăbesc sau care nu îngrașă niciodată este un mit ce trebuie demontat, explică și dr. Carola Dubini, biolog și nutriționist în cadrul Unității de Endocrinologie și Serviciului de Nutriție Clinică și Prevenție Cardiometabolică de la IRCCS Policlinico San Donato din Milano.

    „Nu există alimente magice, care prin ele însele să nu îngrașe sau să slăbească în mod absolut”, amintește specialista. Fiecare aliment furnizează un aport energetic, iar ceea ce contează cu adevărat pentru greutate este balanța calorică totală – adică raportul dintre caloriile ingerate și cele consumate.

    Totuși, unele alimente sățioase și sărace în calorii pot fi utile într-un regim alimentar echilibrat. „Într-o dietă hipocalorică, se prioritizează alimentele cu densitate energetică scăzută, dar cu densitate nutrițională ridicată”, explică Dubini.

    Este vorba de alimente sărace în grăsimi și zaharuri, dar bogate în fibre, vitamine, minerale și proteine. Printre acestea se numără legumele, fructele (consumate cu moderație), cerealele integrale, proteinele slabe și grăsimile sănătoase. Obiectivul, subliniază nutriționista, este „să oferim sațietate și nutrienți cu mai puține calorii”.

    Ouăle: un aliat complet și sățios

    Ouăle sunt adesea incluse în dietele de slăbit datorită profilului lor nutrițional. Așa cum explică Dubini, „ouăle sunt un aliment complet, bogat în proteine de înaltă calitate biologică, esențiale pentru menținerea masei musculare, mai ales în timpul unei diete hipocalorice.”

    Sunt bogate în grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și antioxidanți, favorizează senzația de sațietate și ajută la controlul apetitului. În plus, la persoanele sănătoase, consumul de ouă – chiar și de 3-4 ori pe săptămână – nu este asociat cu o creștere a colesterolului.

    Leguminoasele: hrănitoare, sățioase, versatile

    Leguminoasele sunt de fapt esențiale într-o dietă echilibrată. „Năutul, lintea, fasolea, mazărea și soia sunt surse extraordinare de proteine vegetale, carbohidrați complecși, fibre, fier și alte minerale”, afirmă specialista. Au un indice glicemic scăzut și un puternic efect de sațietate. Ceea ce le face ideale pentru controlul foamei și menținerea nivelului glicemiei stabil. Consumul lor de cel puțin trei ori pe săptămână este o practică sănătoasă.

    Paste: da, dar cu moderație și în combinații corecte

    În ciuda reputației proaste, pastele pot face parte dintr-o alimentație sănătoasă. „Nu sunt inamicul siluetei. Problemele apar din cauza porțiilor prea mari, a sosurilor bogate în grăsimi și a asocierii cu alți carbohidrați în aceeași masă”, clarifică specialista.

    O porție echilibrată – ideal integrală – combinată cu legume, ulei de măsline extravirgin și o sursă de proteine, constituie o masă completă și echilibrată. Excluderea totală a carbohidraților, în opinia nutriționistei, este o greșeală contraproductivă.

    Fructele oleaginoase: multă energie în câteva grame

    Deși sunt calorice, fructele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune de pădure, caju etc) au calități care le fac valoroase chiar și în contextul dietelor echilibrate. „Este adevărat, sunt bogate în calorii, dar conțin o cantitate mare de grăsimi nesaturate, fibre, proteine vegetale și micronutrienți esențiali”, spune Dubini. O porție mică (aproximativ 20-30 de grame) ajută la senzația de sațietate și furnizează elemente precum magneziul și vitamina E, îmbunătățind calitatea generală a dietei.

    Banana: gustarea energetică prin excelență

    Contrar credinței populare, banana nu este interzisă în diete. „Da, bananele sunt o sursă naturală de carbohidrați simpli, dar și de fibre, potasiu, magneziu și vitamina B6, care susțin funcția musculară și metabolismul energetic”, explică experta. Ideale după efort fizic, bananele sunt, de exemplu, o alternativă validă la băuturile energizante din comerț.

    Ovăzul: aliatul unui mic dejun echilibrat

    Printre aliații unei diete sănătoase se numără cu siguranță ovăzul. „Este o cereală extraordinar de completă. Conține carbohidrați cu eliberare lentă, care oferă energie constantă fără vârfuri glicemice”, explică Dubini. Bogat în fibre solubile, precum beta-glucanii, ovăzul contribuie la controlul glicemiei, al colesterolului și la reglarea apetitului. Ideal la micul dejun sau ca gustare.

    Gustări care nu îngrașă

    Sunt permise între mese, cu condiția să alegi alimentele potrivite. „O gustare ideală ar trebui să ofere energie de durată, să restabilească un anume control al apetitului și să furnizeze nutrienți de calitate”, subliniază Dubini.

    Prin urmare, trebuie evitate gustările procesate și zaharurile simple: mai bine alegem combinații echilibrate de carbohidrați complecși, proteine și grăsimi bune, cum ar fi iaurtul degresat cu fructe, pâinea integrală cu hummus sau fructele oleaginoase combinate cu legume sau fructe proaspete.

    Sursa: G4Food.ro

    Articole asemănătoare

    Cultură 26/10/2025

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    Cultură 26/10/2025

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    RECOMANDATE 26/10/2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Populare în ultima lună
    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României
    24/10/20254.555 Views
    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament
    22/10/20254.067 Views
    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu
    25/10/20253.938 Views
    Apă potabilă pentru locuitorii din Selemet, datorită donațiilor făcute în memoria unui tânăr din sat
    21/10/20253.484 Views
    Recomandate
    Cultură 26/10/20256 Mins Read93 Views

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    „Totul a început cu un mesaj pe care l-am primit de la o elevă din…

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Copilul minor pleacă în excursie peste hotare? Tot ce trebuie să știe părinții

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cine este Cezar Paul-Bădescu, scriitorul din manualul de română, care a vizitat elevii din Cahul după un mesaj primit de la aceștia pe Facebook

    World Travel Awards: Portugalia a fost votată „Cea mai bună destinație din Europa” pentru 2025

    Câți pași sunt suficienți pentru sănătatea inimii? Ce spune un nou studiu

    Cele mai populare

    (VIDEO) Cine este Ulizana Malimon, tânăra din Chișinău care l-a făcut pe Tudor Chirilă să se întoarcă în primele secunde la Vocea României

    De la terenul de sport și scena artistică la Parlament: promisiunile deputaților care au ajuns pentru prima dată în Parlament

    (VIDEO) S-a născut prematur, iar medicii nu-i dădeau șanse să poată vorbi sau merge. Acum, la 22 de ani, a luptat în ring cu idolul său, Cătălin Moroșanu

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.