Deși laptele este adesea considerat principalul furnizor de calciu, există o serie de alimente vegetariene care nu doar că sunt o alternativă excelentă, dar conțin chiar mai mult calciu decât acesta. De la tofu și lapte de migdale, până la smochine și semințe de susan, aceste alimente îți pot întări oasele și sprijini sănătatea generală într-un mod natural și gustos, chiar dacă ești intolerant la lactoză sau vegan, potrivit Only my health.
Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman. Acesta ajută la construirea și hrănirea oaselor și mușchilor. Corpul nostru depozitează calciul în oase și dinți, oferindu-le structură și rezistență. Un studiu al Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii (SUA) susține că corpul nostru are nevoie de calciu pentru ca mușchii să se miște și pentru ca nervii să transmită mesaje între creierul tău și fiecare parte a corpului tău. Calciul ajută, de asemenea, vasele de sânge să transporte sângele prin corpul tău și ajută la eliberarea hormonilor care influențează multe funcții ale corpului. Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul.
Departamentului de Agricultură al SUA, 100 de grame de lapte conțin 123 miligrame de calciu. În plus, laptele este și o sursă bună de proteine. USDA afirmă că 100 de grame de lapte conțin 3,27 grame de proteine.
Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele
Laptele este considerat sursa principală de calciu și este consumat zilnic în majoritatea gospodăriilor din India. Însă persoanele care sunt intolerante la lactoză sau care încearcă să adopte o dietă vegană pot consuma următoarele alimente pentru a obține aportul necesar de calciu:
-
Tofu
Tofu, obținut din cașul de soia, este o sursă excelentă de calciu și fier. Este sărac în grăsimi și fără gluten, fiind util atât vegetarienilor, cât și veganilor. Acest aliment pe bază de plante este, de asemenea, bogat în proteine. Conform unui studiu al Școlii de Sănătate Publică Harvard, tofu poate ajuta la prevenirea cancerului, promovează sănătatea inimii și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajută la reducerea riscului de diabet. 100 de grame de tofu conțin 683 miligrame de calciu. -
Lapte de migdale
Conform unui studiu USDA, 100 de grame de lapte de migdale conțin 184 miligrame de calciu, ceea ce este mai mult decât laptele. Laptele de migdale este plin de nutrienți și are numeroase beneficii pentru sănătate. Este o alternativă bună la laptele de vacă, conținând vitamine precum A, E și D. Laptele de migdale nesugrumat este un lapte sărac în grăsimi, așa că, dacă vrei să îți controlezi greutatea, poate fi o alegere potrivită. -
Smochine
Smochinele, dulci și suculente, sunt pline de calciu, fibre și proteine. Disponibile atât iarna, cât și vara, aceste fructe sezoniere sunt bogate în antioxidanți, conform unui studiu al Institutului Național de Sănătate din SUA. Fibrele din smochine ajută la mișcarea intestinală și la pierderea în greutate. Calciul din smochine contribuie la construirea și întărirea sănătății oaselor, fiind benefic pentru persoanele care suferă de dureri articulare. Datele USDA sugerează că 100 de grame de smochine conțin 162 miligrame de calciu. -
Semințe de susan
Una dintre cele mai bogate surse de calciu sunt semințele de susan. Conform datelor USDA, 100 de grame de semințe de susan conțin 975 miligrame de calciu. Conținutul ridicat de calciu din semințele de susan ajută la sănătatea oaselor și le oferă rezistență. Nutriționista și dietetista Jinali Kamdar, într-o discuție cu echipa Only My Health, a menționat că semințele de susan sunt bogate în magneziu, fibre și proteine. Conținutul de magneziu ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, fibrele ajută digestia, iar proteinele contribuie la sănătatea oaselor, mușchilor și hormonilor.