Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Gastronomie

    Alimente vegetariene care conțin mai mult calciu decât laptele – surse alterantive pentru persoanele intolerante la lactoză

    11/02/20253 Mins Read34
    Foto: recipes.timesofindia.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Deși laptele este adesea considerat principalul furnizor de calciu, există o serie de alimente vegetariene care nu doar că sunt o alternativă excelentă, dar conțin chiar mai mult calciu decât acesta. De la tofu și lapte de migdale, până la smochine și semințe de susan, aceste alimente îți pot întări oasele și sprijini sănătatea generală într-un mod natural și gustos, chiar dacă ești intolerant la lactoză sau vegan, potrivit Only my health.

    Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman. Acesta ajută la construirea și hrănirea oaselor și mușchilor. Corpul nostru depozitează calciul în oase și dinți, oferindu-le structură și rezistență. Un studiu al Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii (SUA) susține că corpul nostru are nevoie de calciu pentru ca mușchii să se miște și pentru ca nervii să transmită mesaje între creierul tău și fiecare parte a corpului tău. Calciul ajută, de asemenea, vasele de sânge să transporte sângele prin corpul tău și ajută la eliberarea hormonilor care influențează multe funcții ale corpului. Vitamina D ajută corpul să absoarbă calciul.

    Departamentului de Agricultură al SUA, 100 de grame de lapte conțin 123 miligrame de calciu. În plus, laptele este și o sursă bună de proteine. USDA afirmă că 100 de grame de lapte conțin 3,27 grame de proteine.

    Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele

    Laptele este considerat sursa principală de calciu și este consumat zilnic în majoritatea gospodăriilor din India. Însă persoanele care sunt intolerante la lactoză sau care încearcă să adopte o dietă vegană pot consuma următoarele alimente pentru a obține aportul necesar de calciu:

    1. Tofu
      Tofu, obținut din cașul de soia, este o sursă excelentă de calciu și fier. Este sărac în grăsimi și fără gluten, fiind util atât vegetarienilor, cât și veganilor. Acest aliment pe bază de plante este, de asemenea, bogat în proteine. Conform unui studiu al Școlii de Sănătate Publică Harvard, tofu poate ajuta la prevenirea cancerului, promovează sănătatea inimii și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajută la reducerea riscului de diabet. 100 de grame de tofu conțin 683 miligrame de calciu.

    2. Lapte de migdale
      Conform unui studiu USDA, 100 de grame de lapte de migdale conțin 184 miligrame de calciu, ceea ce este mai mult decât laptele. Laptele de migdale este plin de nutrienți și are numeroase beneficii pentru sănătate. Este o alternativă bună la laptele de vacă, conținând vitamine precum A, E și D. Laptele de migdale nesugrumat este un lapte sărac în grăsimi, așa că, dacă vrei să îți controlezi greutatea, poate fi o alegere potrivită.

    3. Smochine
      Smochinele, dulci și suculente, sunt pline de calciu, fibre și proteine. Disponibile atât iarna, cât și vara, aceste fructe sezoniere sunt bogate în antioxidanți, conform unui studiu al Institutului Național de Sănătate din SUA. Fibrele din smochine ajută la mișcarea intestinală și la pierderea în greutate. Calciul din smochine contribuie la construirea și întărirea sănătății oaselor, fiind benefic pentru persoanele care suferă de dureri articulare. Datele USDA sugerează că 100 de grame de smochine conțin 162 miligrame de calciu.

    4. Semințe de susan
      Una dintre cele mai bogate surse de calciu sunt semințele de susan. Conform datelor USDA, 100 de grame de semințe de susan conțin 975 miligrame de calciu. Conținutul ridicat de calciu din semințele de susan ajută la sănătatea oaselor și le oferă rezistență. Nutriționista și dietetista Jinali Kamdar, într-o discuție cu echipa Only My Health, a menționat că semințele de susan sunt bogate în magneziu, fibre și proteine. Conținutul de magneziu ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, fibrele ajută digestia, iar proteinele contribuie la sănătatea oaselor, mușchilor și hormonilor.

    alimente care conțin calciu

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 18/05/2025

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Mediu 18/05/2025

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Gastronomie 18/05/2025

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/2025382 Views
    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos
    17/05/2025118 Views
    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie
    14/05/2025101 Views
    Kefir sau iaurt: care este un probiotic mai bun pentru sănătatea intestinului tău
    17/05/202588 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 18/05/20255 Mins Read19 Views

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari…

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce alegem, ca îndulcitori naturali: siropul de arțar sau mierea?

    Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice

    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos

    Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.