Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Alimente obligatorii pentru anemici. De ce ar trebui aceștia să le evite pe cele bogate în calciu

    01/12/20246 Mins Read44
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Fierul este un mineral esențial pentru creștere și dezvoltare. Este, de asemenea, o componentă esențială a producției de globule roșii. Celulele roșii din sânge ajută la alimentarea corpului cu oxigen, menținându-l în viață. Uneori, celulele roșii din sânge nu funcționează așa cum ar trebui, ducând la o afecțiune numită anemie cu deficit de fier, care poate provoca complicații grave ale inimii și plămânilor, dacă nu este tratată. Potrivit forbes.com, există o serie de alimente care îi pot ajuta pe anemici, dar și unele care trebuie evitate.

    Ce este anemia?

    Anemia apare atunci când organismul nu are suficiente celule roșii din sânge care să fie sănătoase și apte pentru a livra suficient oxigen din sânge către țesuturile sale. Persoanele cu anemie pot avea, de asemenea, niveluri scăzute de hemoglobină, o proteină bogată în fier, prezentă în celulele roșii din sânge, care transportă oxigen.

    Deși există mai multe tipuri de anemie, anemia cu deficit de fier este cea mai frecventă. După cum sugerează și numele, anemia cu deficit de fier apare atunci când rezervele de fier ale organismului scad. Cauzele includ pierderea de sânge, aportul alimentar inadecvat de alimente bogate în fier, boli gastrointestinale (care au ca rezultat malabsorbție) și alte afecțiuni, cum ar fi bolile de rinichi, obezitatea și insuficiența cardiacă.

    Alimente ideale pentru anemici

    Dacă aveți anemie prin deficit de fier, este esențial să creșteți aportul de alimente bogate în fier și vitamina C, care îmbunătățesc absorbția fierului. Cel mai adesea, vegetarienii sau persoanele cu diete specifice pot dezvolta deficit de fier, din cauza alimentației lor.

     Ce este fierul hem

    Fierul hem este fierul care se absoarbe cel mai ușor în organism. El se găsește în produse de origine animală, cum ar fi carnea, păsările și fructele de mare.

    Ce este fierul non-hem

    Fierul non-hem este fierul care se absorbe ceva mai greu în organism și se găsește în alimente vegetale, cum ar fi cerealele integrale, nucile, leguminoasele, semințele și legumele cu frunze verzi. Ideal este să combinați sursele de fier non-hem cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocale, fructe de pădure, roșii, cartofi dulci, ardei roșu și broccoli pentru a crește absorbția.

    Alimentele bogate în fier, bune în ameliorarea anemiei

    Doza zilnică recomandată de fier pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 51 de ani este de 18 grame pentru femei și 8 grame pentru bărbați. După vârsta de 51 de ani, doza zilnică recomandată de fier este de 8 grame pentru bărbați și femei.

    Cea mai bună dietă pentru anemie include o varietate de alimente sănătoase, inclusiv carne slabă, leguminoase, cereale integrale, fructe și legume.

    Fructe și legume bogate în fier

    Se recomandă consumul a 1,5 până la 2,5 căni de fructe și 2 până la 4 căni de legume pe zi. Aceste fructe și legume sunt surse bune de fier non-hem:

    • Sfeclă
    • Păpădie
    • Kale
    • Broccoli
    • Spanac
    • Mazăre
    • Fasole verde
    • Cartofi dulci
    • Prune uscate
    • Stafide
    • Caise uscate
    • Piersici uscate
    • Pepene
    • Căpșuni

    Nuci și semințe bogate în fier

    Nucile și semințele sunt nutritive și conțin grăsimi sănătoase, fibre, proteine ​​și compuși care susțin sănătatea cardiovasculară. Următoarele opțiuni sunt bogate în fier:

    • Migdale
    • Caju
    • Fistic
    • Arahide
    • Nuci de macadamia
    • Semințe de susan
    • Semințe de in
    • Semințe de dovleac
    • Semințe de cânepă

    Carne cu un conținut ridicat de fier

    Sursele de origine animală, cum ar fi carnea de pasăre și carnea roșie, sunt alimentele din care organismul nostru absorbe cel mai ușor fier.

    Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului  recomandă limitarea consumului de carne roșie la trei porții, săptămânal pentru a reduce riscul de cancer colorectal. Surse de proteine bogate în fier:

    • Ouă
    • Curcan
    • Pui
    • Vită
    • Porc
    • Miel
    • Capră
    • Vițel
    • Șuncă
    • Ficat de pui sau vită
    • Carne de vânat

    Fructe de mare, bogate în fier

    O altă sursă de fier hem sunt fructele de mare. Conform Ghidurilor Alimentare pentru Americani  2020-2025, persoanele de toate vârstele ar trebui să consume fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână. Fructele de mare sunt bogate în acizi grași omega-3 și conțin vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina D și zinc.

    Surse de fier din fructe de mare:

    • Creveți
    • Scoici
    • Homar
    • Crab
    • Moluște comestibile
    • Midii
    • Stridii
    • Ton
    • Sardine
    • Păstrăv
    • Biban de mare
    • Halibutul negru

    Leguminoase bogate în fier

    Leguminoasele sunt proteine ​​pe bază de plante, pline de fibre și bogate în minerale. Sunt o sursă excelentă de fier. Aceste opțiuni bogate în fier sunt bune pentru anemie:

    • Mazăre
    • Fasole neagră
    • Fasole albă
    • Hummus
    • Linte
    • Boabe de soia
    • Tofu

    Cerealele integrale, bogate în fier

    Cerealele integrale conțin fibre, pentru a susține o digestie sănătoasă, și pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Următoarele cereale bogate în fier sunt opțiuni bune pentru anemie:

    • Pâine cu cereale integrale
    • Produse din grâu
    • Pâine albă îmbogățită și paste
    • Cereale de tărâțe
    • Cereale de ovăz
    • Făină de porumb
    • Pâine de secară

    Alte alimente bogate în fier

    În timp ce zaharurile adăugate ar trebui limitate în dietă, încorporarea unor cantități mici din acești îndulcitori bogați în fier poate fi utilă dacă aveți anemie:

    • Sirop din esență de arțar
    • Melasă

    Alimente de evitat, dacă aveți anemie

    Dacă sunteți anemic, unele alimente și băuturi ar trebui evitate, pentru că acestea pot interfera cu absorbția fierului sau pot epuiza rapid nivelul de fier din organism.

    • Produsele lactate conțin niveluri ridicate de calciu, care pot concura cu fierul pentru absorbție, în special cu fierul non-hem. În mod ideal, alimentele care conțin fier și calciu ar trebui consumate separat (cu aproximativ o oră între ele) pentru a aduce organismului beneficii maxime.
    • Taninurile se găsesc în cantități mari în fructe, cafea, ceai, vin roșu și bere. Taninurile reduc biodisponibilitatea fierului, făcându-l mai greu de absorbit de către organism.
    • Consumul intens de alcool poate suprima producția de celule sanguine și poate provoca anomalii structurale care împiedică maturarea celulelor funcționale.

    Când trebuie să mergeți, urgent, la medic

    În timp ce persoanele cu anemie uşoară până la moderată pot să nu aibă simptome, unii pot prezenta:

    • Amețeli sau senzație de leșin
    • Dureri de cap
    • Dificultate de concentrare
    • Piele palida
    • Oboseală
    • Mâinile și picioarele reci, amorțite sau furnicături
    • Iritabilitate
    • Pierderea poftei de mâncare

    Cazurile mai severe de anemie se pot manifesta prin:

    • Unghii fragile
    • Amețeli când vă ridicați în picioare
    • Tentă albăstruie pe albul ochilor
    • Dificultăți de respirație, chiar și în repaus
    • Ulcere bucale sau limbă inflamată
    • Creșterea sângerării menstruale la femei
    • Scăderea libidoului la bărbați
    • Scaun cu sânge
    • Creșterea ritmului cardiac
    • Dureri în piept

    Dacă observați oricare dintre aceste simptome sau urmați o dietă pe bază de plante sau vegană (punându-vă în pericol de deficiență de fier), trebuie să faceți un control medical, pentru a vă testa nivelul de fier din sânge.

    Articol preluat: g4food.ro

    ce să mănânci dacă ești anemic

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Gastronomie 13/06/2025

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Mediu 13/06/2025

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.046 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025650 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Gastronomie 13/06/20254 Mins Read49 Views

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ardeii grași sunt acele legume colorate și crocante care apar peste tot, în taco, pizza,…

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Copiii pot avea frecvent probleme digestive în sezonul cald și în călătorii. Cum știi că cel mic este deshidratat și ce măsuri trebuie să iei?

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Tranziția verde a R. Moldova: între obiective ambițioase și provocări sistemice

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.