Estrogenul vegetal este prezent în mod natural în multe plante. Consumul de fructe, legume, leguminoase și semințe implică, de regulă, și un aport de estrogen vegetal — grup de compuși naturali care pot acționa similar cu o formă mai slabă a hormonului sexual feminin. Denumirea oficială este „fitoestrogen”, o „substanță asemănătoare estrogenului” regăsită în unele plante și produse vegetale, care ar putea avea efecte anticancerigene, potrivit Institutului Național pentru Cancer din Statele Unite ale Americii (SUA).
Fitoestrogenul include 20 de compuși care se regăsesc în diferite specii de plante, afirmă nutriționista acreditată Natalie Rizzo, editoare de nutriție la TODAY.
Cele două tipuri principale sunt:
-
lignanii, prezenți în cantități mari în unele semințe;
-
izoflavonele, regăsite în principal în soia și produsele din soia.
„Fitoestrogenul are o structură chimică asemănătoare cu cea a estrogenului uman, dar este diferit. Consumul de alimente pe bază de soia poate influența nivelurile de estrogen, dar acest efect depinde de expunere, etnie, nivel hormonal și starea de sănătate. Mai exact, izoflavonele din soia se pot lega de receptorii de estrogen din corp și pot provoca o ușoară creștere sau scădere a estrogenului”, spune nutriționista.
Acest efect depinde de nivelurile existente de estrogen din organism. La femeile aflate în perioada fertilă, fitoestrogenul poate „concura” cu estrogenul produs de organism pentru a se lega de receptori, blocând acțiunea estrogenului natural. Acest proces poate avea un efect antiestrogenic ușor.
La femeile aflate la menopauză, când nivelul de estrogen este redus, fitoestrogenul poate acționa ca o versiune slabă a acestuia, având un efect estrogenic ușor.
Sunt produsele din soia sigure?
„Există mitul că persoanele cu cancer mamar ar trebui să evite soia, dar cercetările arată, de fapt, că soia poate reduce riscul de deces asociat acestui tip de cancer”, spune Rizzo.
Izoflavonele din soia se leagă de receptorii de estrogen, blocând „estrogenii naturali mai potenți” din sânge, care sunt asociați cu unele forme de cancer mamar, conform Societății Americane de Cancer.
Aceeași organizație notează că produsele din soia sunt sănătoase și sigure și recomandă consumul de alimente integrale din soia, nu de suplimente, care pot conține cantități mult mai mari de izoflavone.
Christie Siebel, nutriționistă clinică la Centrul Oncologic MD Anderson din Texas și supraviețuitoare a cancerului mamar, afirmă că soia este, în general, sigură pentru consum, chiar și în cazul persoanelor cu cancer.
„Soia este o alternativă excelentă la proteina de origine animală și poate fi inclusă în alimentația zilnică. Nu există motive pentru a evita consumul de soia”, afirmă aceasta.
Ce plante conțin estrogen în cantități mari?
-
Soia
-
Tofu
-
Edamame
-
Tempeh
-
Lapte de soia
-
Linte
-
Năut
-
Fasole roșie (kidney)
Alimente bogate în lignani:
-
Semințe de in (cea mai bogată sursă alimentară, conform Centrului pentru Informații despre Micronutrienți de la Universitatea de Stat din Oregon; se recomandă consumul măcinate pentru o mai bună absorbție)
-
Semințe de susan
-
Semințe de dovleac
-
Semințe de floarea-soarelui
-
Cereale integrale (secara, ovăz, orz)
-
Făină integrală de grâu
-
Fasole
-
Caise
-
Fructe de pădure
-
Legume crucifere (broccoli, varză kale, varză)
Izoflavonele pot avea efecte benefice asupra sănătății oaselor, inclusiv în prevenirea și tratarea osteoporozei la femeile aflate la menopauză, afirmă Rizzo.
Consumul de lignani, în special prin semințele de in, a fost asociat cu reducerea semnificativă a colesterolului LDL și total.
Există, de asemenea, unele cercetări privind legătura dintre acești compuși și reducerea riscului de cancer, dar sunt necesare mai multe studii, notează Rizzo.
Poate fitoestrogenul ajuta în perioada menopauzei?
Studiile indică efecte benefice ale fitoestrogenului asupra femeilor aflate în timpul sau după menopauză, spune Rizzo.
Compușii pot reduce simptomele precum bufeurile — deși efectele sunt „mici și apar lent”, conform unui studiu de revizuire — și pot contribui la sănătatea oaselor.
Societatea Nord-Americană pentru Menopauză menționează că dovezile științifice privind eficiența estrogenului vegetal din alimentele cu soia pentru ameliorarea simptomelor menopauzei sunt limitate sau inconsistente, motiv pentru care nu recomandă consumul acestora în acest scop.