Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    RECOMANDATE

    Alimente care ar trebui consumate și cele care ar trebui evitate în situațiile de greață și vărsături

    20/01/20253 Mins Read28
    Foto: ABC
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Indiferent de motivul care cauzează această afecțiune, atunci când vomităm, încercăm să luăm toate măsurile necesare pentru a evita să trecem din nou prin această experiență neplăcută. Din fericire, aceste efecte secundare pot fi aproape întotdeauna controlate sau cel puțin reduse, notează ABC.

    De ce apar grețurile și vărsăturile

    Una dintre cele mai neplăcute situații prin care putem trece, fie în timpul sarcinii, fie atunci când suferim de o infecție gastrointestinală sau indigestie, este reprezentată de grețuri și vărsături. Indiferent de motivul care provoacă aceste simptome, încercăm să luăm toate măsurile pentru a evita repetarea situației. De aceea, este important să știm ce alimente putem consuma și e care ar trebui să le evităm pentru a preveni aceste manifestări neplăcute.

    Ghimbir

    Ghimbirul, originar din sud-estul Asiei, are o istorie lungă ca remediu pentru problemele stomacale în medicina tradițională. Acesta conține compuși bioactivi care interacționează cu sistemul nervos central și stomacul pentru a ameliora simptomele.

    Studiile au arătat că ghimbirul poate reduce grețurile cauzate de răul de mișcare, intervențiile chirurgicale și chimioterapie, deși unele rezultate sunt contradictorii. De asemenea, ghimbirul poate fi un tratament sigur și eficient pentru grețurile matinale din timpul sarcinii.

    Apă și băuturi fără gaz

    Când avem grețuri sau vomităm frecvent, poate fi dificil să ne dorim să mâncăm, dar menținerea hidratării este esențială, mai ales dacă vărsăturile sunt frecvente sau avem febră.

    Apa este o alegere excelentă, însă este posibil să fie nevoie să înlocuim și electroliții pierduți. Cele mai bune băuturi pentru a combate deshidratarea și grețurile includ:

    • Apă
    • Soluții orale rehidratante
    • Băuturi sportive
    • Ceai rece fără zahăr
    • Suc de mere
    • Apă de cocos

    Aceste băuturi sunt mai bine tolerate dacă sunt consumate reci.

    Supe și ciorbe

    Supele de pui sunt un remediu clasic pentru diverse afecțiuni, de la dureri de cap la răceli și febră. Lichidele sunt mai ușor de tolerat decât alimentele solide în cazul grețurilor. În plus, supele oferă electroliți importanți, mai ales dacă vărsăturile sunt frecvente.

    Dieta BRAT

    Dacă putem consuma alimente solide, dieta BRAT (banane, orez, compot de mere și pâine prăjită) este o opțiune bună. Aceste alimente sunt sățioase și ușor de digerat. Bananele sunt deosebit de utile după vărsături, deoarece ajută organismul să recupereze nutrienții pierduți. Totuși, dieta nu ar trebui urmată mai mult de 24-48 de ore, deoarece este foarte restrictivă.

    Cartofi și fidea

    Cartofii fierți și fideaua sunt alte opțiuni potrivite pentru calmarea stomacului, fiind ușor de preparat și oferind calorii esențiale.

    Alimente de evitat

    Pentru a preveni reapariția grețurilor și vărsăturilor, evitați următoarele alimente:

    • Alimente grase sau prăjite
    • Alimente foarte dulci
    • Mâncăruri picante
    • Alimente cu mirosuri puternice
    • Băuturi alcoolice
    • Cafeină.

    De asemenea, este recomandat să nu consumați lactate (lapte, iaurt, brânză) și legume crude, deoarece fibrele din acestea pot accelera activitatea intestinală, agravând simptomele.

    Sfaturi suplimentare pentru prevenirea grețurilor și vărsăturilor

    • Mâncați porții mici și frecvente: Consumați alimente la intervale de 1-2 ore pentru a evita golirea stomacului, ceea ce poate agrava simptomele.
    • Evitați prepararea alimentelor: Mirosurile de la gătit pot agrava grețurile.
    • Nu vă întindeți imediat după masă: Așteptați cel puțin 30 de minute pentru a preveni presiunea asupra stomacului.
    • Mâncați și beți încet: Acest lucru permite organismului să se relaxeze și facilitează digestia.
    • Mențineți o igienă orală bună: Spălatul pe dinți ajută la eliminarea gustului neplăcut din gură, stimulând apetitul.

    Dacă simptomele persistă mai mult de 24 de ore sau sunt însoțite de alte manifestări, precum dureri abdominale, febră sau sânge în vărsături, consultați un medic pentru a preveni complicațiile, cum ar fi deshidratarea severă.

    Articole asemănătoare

    Gastronomie 12/05/2025

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Mediu 12/05/2025

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Mediu 12/05/2025

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Populare în ultima lună
    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine
    09/05/20251.087 Views
    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji
    08/05/2025251 Views
    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani
    07/05/2025136 Views
    La ce sunt bune frunzele de nuc: utilizări pe care nu le știai
    10/05/2025109 Views
    Recomandate
    Gastronomie 12/05/20254 Mins Read5 Views

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Pe un platou de lemn, aranjate cu grijă și decorate cu petale, sunt așezate câteva…

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Clove tea – ceaiul de cuișoare. De ce ar trebui să îl incluzi în rutina ta zilnică

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Vor fi insectele comestibile o sursă de hrană a viitorului?

    Busuioc, pătrunjel sau mentă: plante aromatice, ce pot fi crescute pe balconul apartamentului

    Sistem nou de salubrizare în comuna Lozova, Strășeni: peste 2000 de containere și o autospecială

    Cele mai populare

    În R. Moldova, peste 80% din produsele alimentare din magazine sunt ultraprocesate. Riscurile pentru sănătate și cum trebuie să alegem produsele în magazine

    Cum să cultivi căpșuni pe balcon: ce fel de soiuri se potrivesc și cum le poți îngriji

    O nouă descoperire explică de ce apare grăsimea abdominală după vârsta de 40 de ani

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.