Deși schimbările de vreme sunt așteptate cu entuziasm, perioada de tranziție între sezoane poate aduce multe neplăceri din cauza creșterii alergiilor și a bolilor. Gripa, răcelile, tusea și alte afecțiuni devin frecvente în acest interval. În acest context, nutrienții care sprijină imunitatea joacă un rol esențial. Vitaminele, mineralele și antioxidanții fundamentali sunt precum combustibilul și materialele de construcție ale sistemului nostru imunitar, ajutându-ne să rămânem sănătoși și rezistenți în fața bolilor, arată Healthshots.
Nutrienții pentru întărirea imunității sunt compuși din vitamine, minerale și alte substanțe necesare care ajută și îmbunătățesc sistemul imunitar prin susținerea creșterii și funcționării celulelor imunitare, întărirea barierelor imunitare, reglarea răspunsurilor imunitare și furnizarea protecției antioxidante. Asigurarea unui aport adecvat de acești nutrienți esențiali ajută sistemul imunitar să funcționeze optim, reducând riscul de infecții și promovând sănătatea și bunăstarea generală.
Cei mai buni nutrienți pentru întărirea imunității
-
Vitamina C
Vitamina C este unul dintre cei mai proeminenți nutrienți pentru întărirea imunității. Această vitamină vitală promovează producția și funcționarea celulelor albe din sânge, care sunt principalul barrier al corpului împotriva condițiilor invadatoare, conform unui studiu publicat în jurnalul Nutrients. Aceste celule albe din sânge sunt responsabile de recunoașterea și eliminarea bacteriilor periculoase, virusurilor și altor substanțe străine care ar putea cauza infecții. Alimentele bogate în vitamina C, care includ fructele citrice (portocale, lămâi, grapefruit), fructele de pădure (căpșuni, afine, zmeură) și legume precum ardeiul gras, pot ajuta să asiguri un număr suficient de aceste celule care luptă împotriva infecțiilor. -
Vitamina D
Când vine vorba de nutrienți pentru întărirea imunității, nu poți omite vitamina D. Cunoscută și ca „vitamina soarelui”, aceasta joacă un rol esențial în reglarea specifică a răspunsurilor sistemului imunitar, conform unui studiu publicat în Journal of Investigated Medicine. Acest nutrient vital ajută la echilibrarea sistemului imunitar, permițându-i să răspundă eficient la amenințări fără a reacționa exagerat și ajută, de asemenea, la reducerea inflamației.
Deși soarele este sursa principală de vitamina D, aceasta poate fi obținută și prin dietă. Peștele gras, cum ar fi somonul, tonul și macroul, sunt surse bune, la fel ca ouăle și alimentele fortificate precum laptele și cerealele. Un sistem imunitar robust și receptiv necesită niveluri optime de vitamina D, care pot fi obținute prin expunerea la soare (cu precauțiile necesare), nutriție sau suplimente, după consultarea unui specialist în sănătate.
-
Zinc
Zincul este un element cheie printre alți nutrienți importanți pentru întărirea imunității, având multiple roluri în susținerea unui sistem imunitar sănătos și puternic. Acest nutrient vital este esențial în special pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea corectă a multor celule imunitare, inclusiv a celor implicate în combaterea infecțiilor, conform unui studiu publicat în jurnalul Nutrients. Aceste celule imunitare necesită niveluri suficiente de zinc pentru a recunoaște și elimina infecțiile invadatoare. Din fericire, zincul este disponibil într-o varietate largă de alimente. Carnea roșie, cum ar fi carnea de vită, este o sursă bună, la fel ca și diferite tipuri de fructe de mare, inclusiv stridii, crab și creveți. Pentru cei care doresc opțiuni vegetale, fasolele, nucile și semințele contribuie și ele la aportul de zinc. -
Vitamina A
Vitamina A este unul dintre cei mai eficienți nutrienți pentru întărirea imunității care ajută la menținerea calității și forței primei linii de apărare a corpului împotriva infecțiilor, conform unui studiu publicat în Journal of Clinical Medicine. Această vitamină este necesară pentru funcționarea sănătoasă a pielii și a membranelor mucoase, care servesc drept bariere împotriva infecțiilor care pot pătrunde în organism. Pielea și membranele mucoase sănătoase pot prinde și neutraliza cu succes invadatorii toxici înainte de a cauza boli.
Deficiența de vitamina A poate reduce aceste bariere importante, făcând corpul mai vulnerabil la infecții. Din fericire, vitamina A este disponibilă într-o gamă largă de alimente, inclusiv legume de culoare vie, cum ar fi morcovii și cartofii dulci. Legumele verzi, cum ar fi spanacul, sunt, de asemenea, bogate în acești nutrienți esențiali pentru imunitate.
- Seleniu
Seleniul este un mineral puternic care joacă un rol crucial ca unul dintre nutrienții cheie pentru întărirea imunității, datorită proprietăților sale antioxidante puternice, conform unui studiu publicat în Journal of Antioxidants and Redox Signaling. Acest nutrient esențial acționează ca un protector al celulelor imunitare, apărându-le de daunele cauzate de radicalii liberi, molecule instabile care pot contribui la inflamație și slăbi răspunsul imunitar. Prin neutralizarea acestor radicali liberi, seleniul ajută la menținerea integrității și funcționalității celulelor imunitare, permițându-le să combată eficient infecțiile.
Includerea alimentelor bogate în seleniu în dietă este o modalitate excelentă de a întări apărarea imunitară. Nucile de Brazilia sunt o sursă excepțională de seleniu, câteva nuci oferind o cantitate semnificativă din necesarul zilnic. Tonul și alte tipuri de fructe de mare oferă, de asemenea, cantități bune din acest mineral. Însă, dacă ești vegetarian, consumă semințe de floarea-soarelui, care sunt și ele o sursă bogată de seleniu.
- Probiotice
Probioticele, adesea recunoscute ca „bacterii prietenoase”, sunt o parte vitală din grupul de nutrienți pentru întărirea imunității. Acestea joacă un rol semnificativ în menținerea unui sistem imunitar sănătos și echilibrat. Aceste microorganisme benefice trăiesc în principal în intestin, unde contribuie la un ecosistem complex cunoscut sub numele de microbiomul intestinal. Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru o funcționare optimă a imunității, deoarece o mare parte din sistemul imunitar se află în intestin.
Probioticele susțin sănătatea imunității prin reglarea răspunsurilor imunitare, întărirea barierei intestinale (împiedicând substanțele dăunătoare să pătrundă în sânge) și chiar concurând cu bacteriile dăunătoare pentru resurse. Includerea alimentelor bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, în dieta ta poate ajuta la cultivarea unui microbiom intestinal prosper și, la rândul său, poate sprijini apărarea imunitară. Kefirul, o băutură de lapte fermentată, oferă, de asemenea, o doză bună de aceste bacterii benefice. Alimentele fermentate, cum ar fi kimchi, varza murată și alte legume murate, oferă modalități suplimentare de a introduce probiotice în dietă, susținând astfel sistemul imunitar.