Dopamina este o substanță chimică din creier care controlează mișcările, starea emoțională, calitatea somnului și capacitățile cognitive. Atunci când nivelul de dopamină este prea scăzut, pot apărea probleme precum tremurul, tristețea, anxietatea, oboseala sau dificultăți de concentrare. Lipsa de dopamină este asociată cu afecțiuni precum boala Parkinson. Pentru a fi tratată corect, este important să se identifice cauza exactă care duce la scăderea nivelului de dopamină în organism.
1. Boala Parkinson
Potrivit Verywell Health, boala Parkinson este frecvent legată de un nivel scăzut de dopamină. Pe măsură ce boala avansează, celulele nervoase din creier care produc dopamină se deteriorează sau mor. Acest proces duce la scăderea producției de dopamină. Nivelurile tot mai mici ale acestui neurotransmițător pot accentua simptomele Parkinsonului și pot contribui la evoluția bolii.
2. Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
Cercetările au găsit o legătură între nivelurile scăzute de dopamină și ADHD. Nivelurile scăzute de dopamină nu sunt direct responsabile pentru cauzarea ADHD, dar pot agrava simptomele ADHD.
3. Tulburare de consum de substanțe
Consumul de droguri poate schimba modul în care neurotransmițătorii funcționează în creier, ducând la o pierdere a echilibrului nivelului de dopamină. Când o persoană consumă anumite substanțe, creierul este inundat de dopamină, oferindu-i acesteia sentimente de plăcere, iar când sunbstanțele sunt utilizate în exces, pot afecta negativ modul în care funcționează receptorii de dopamină din creier, ceea ce duce la niveluri mai scăzute de dopamină produsă în mod natural.
4. Depresie
Anhedonia, incapacitatea de a experimenta plăcerea din activități plăcute, este un simptom de bază al tulburării depresive majore. Problemele cu nivelul de dopamină pot duce la pierderea sentimentelor de plăcere și pot provoca simptome de depresie.
5. Obezitate
Obezitatea poate duce la efecte nocive în diferite zone ale corpului. De exemplu, rezistența la insulină și inflamația crescută sunt ambele corelate cu obezitatea. Când organismul este inflamat și rezistent la insulină, poate scădea capacitatea creierului de a crea, elibera și utiliza dopamina.
6. Alți factori de risc
Alți factori de risc pot duce la dopamină scăzută, dar nu la toți oamenii. Acestea includ:
- Lipsa somnului
- Stresul
- Predispoziție genetică
- Leziuni cerebrale
Care sunt simptomele unei deficiențe de dopamină?
Simptomele asociate cu deficitul de dopamină pot include:
- Tremurături chiar și atunci când ești relaxat
- Pierderea coordonării sau a echilibrului
- Dificultate în efectuarea mișcărilor motorii
- Impulsivitate
- Hipersexualitate
- Pierderea funcției vezicii urinare și a intestinului
- Tulburări de somn
- Sindromul piciorului neliniștit
- Sentimente crescute de depresie sau anxietate
Cum este diagnosticată o deficiență de dopamină?
Nu există un test disponibil pentru a diagnostica dopamina scăzută. În acest caz, este necesar să apelați la medicul dvs. de familie pentru investigații și stabilirea unui diagnostic.
Pentru boala Parkinson, în special, specialiștii pot sugera un test cunoscut sub numele de DaTscan, sau scanarea transportorului de dopamină. DaTscan este un test imagistic similar cu un RMN care utilizează imagini vizuale ale creierului pentru a verifica funcția sistemului de dopamină prin utilizarea substanțelor radioactive care evidențiază sistemul în scanare.
Modalități naturale de a crește dopamina
Există modalități de creștere a nivelului de dopamină prin dietă, deoarece multe alimente conțin nutrienți care afectează modul în care creierul produce dopamină. Unele alimente pe care să le adăugați în dieta dumneavoastră dacă încercați să creșteți dopamina includ:
- Banane
- Avocado
- Portocale
- Mere
- Vânătă
- Spanac
- Mazăre
- Roşii
- Pui
- Vită
- Ouă
- Fasole
- Lactate
- Cereale integrale
O altă modalitate naturală de a combate deficitul de dopamină este sportul sau exercițiile fizice de orice tip. Cercetările arată că exercițiile fizice regulate pot crește nivelul de dopamină.
Suplimente și medicamente
Există și suplimentele sau medicamentele care pot fi luate pentru a îmbunătăți deficitul de dopamină, dar numai suplimentele specifice s-au dovedit a fi eficiente.
- Magneziu
- Vitaminele B5 și B6 și D3
- Cupru
- Zinc
- Fier
Probioticele precum bifidobacteriile și lactobacilii pot ajuta, de asemenea, la căile dopaminei prin facilitarea producției de dopamină de către organism
Agoniștii dopaminei, care sunt utilizați în tratarea bolii Parkinson, acționează ca dopamina în creier. Ele nu restabilesc neapărat nivelurile de dopamină produsă în mod natural, dar compensează nivelurile pierdute. Exemple de agoniști ai dopaminei includ Sinemet (levodopa), Requip (ropinirol) și Miraprex (pramipexol), potrivit Veryywell Health.