Cafeaua, o băutură esențială pentru începutul zilei, ar putea deveni, în curând, una dintre cele mai scumpe achiziții. În condițiile în care prețurile ouălor au crescut constant din cauza gripei aviare, iar mulți americani se tem să nu piardă accesul la acest aliment de bază, acum se preconizează o creștere semnificativă a prețului cafelei în 2025. Cauza principală este scăderea producției de boabe arabica și seceta care afectează recoltele de robusta din Vietnam, scrie Mash.
În ultima parte a anului 2024, prețul cafelei arabica a crescut cu 26%. Având în vedere instabilitatea piețelor internaționale de cafea, analiștii estimează că această tendință va continua și în 2025. Pe lângă impactul asupra consumatorilor, afacerile din domeniul ospitalității și al comerțului cu amănuntul se tem de efectele acestor creșteri.
Cauzele insuficienței boabelor de cafea
Scăderea recoltei de cafea afectează țări precum Colombia și Brazilia, iar fluctuațiile meteorologice sunt în mare parte responsabile.
Precipitațiile excesive, seceta și temperaturile extreme au avut un impact negativ asupra culturilor, conducând la recolte mult mai mici decât de obicei.
De asemenea, atacurile asupra rutelor comerciale din Marea Roșie, care implică nave comerciale, au determinat devierea unor transporturi pe rute mai lungi, adăugând un cost suplimentar lanțului de aprovizionare, scrie Mash.
În trecut, cafeaua a fost menționată într-o listă de produse care ar putea deveni semnificativ mai scumpe în 2025, având în vedere intenția lui Donald Trump de a impune tarife suplimentare țărilor partenere.
Deși nu este încă clar în ce mod vor afecta aceste planuri prețurile, mulți se pregătesc pentru o creștere generalizată a costurilor. Având în vedere combinația de factori politici și de mediu, o cafea în 2025 va deveni, fără îndoială, mult mai costisitoare.