Dacă nu ți-ai curățat aparatul de cafea de ceva vreme, ar fi bine să o faci cât mai curând. În timp, reziduurile de cafea și depunerile minerale din apa de la robinet se pot acumula în interiorul aparatului, rezultând o cafea amară și un recipient, nu doar inestetic, ci și neigienic. Un aparat murdar poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și chiar a mucegaiului. Vestea bună este că poți reîmprospăta un aparat de cafea și să scapi de mirosul urât, probabil, mult mai ușor decât crezi, promite The Spruce Eats.
Ideal ar fi să îți cureți aparatul de cafea o dată pe lună sau mai rar, dacă nu îl folosești zilnic. Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute, ai nevoie doar de două ingrediente simple: apă și oțet alb distilat. Pe lângă eliminarea mirosurilor urâte, oțetul are proprietăți acide care ajută la dezinfectarea aparatului și la îndepărtarea depunerilor de calcar. Mai întâi, umple rezervorul aparatului cu părți egale de apă și oțet. Pune un filtru în suport, apoi pornește aparatul de cafea. Oprește ciclul de preparare la jumătate și lasă oțetul să stea în carafă până la o oră, în funcție de cât de murdar este aparatul. Apoi, pornește din nou aparatul și lasă ciclul să se finalizeze. Aruncă filtrul de hârtie și varsă oțetul.
Acum, aparatul ar trebui să fie curat, dar ca să elimini mirosul de oțet, umple din nou rezervorul doar cu apă, adaugă un filtru nou și rulează un nou ciclu de preparare. Repetă procesul de două ori pentru a te asigura că aroma de oțet nu rămâne în cafeaua ta.
Dacă folosești un Keurig (aparat cu capsule) în locul unui aparat tradițional, poți folosi oțet pentru a îndepărta depunerile minerale care afectează gustul cafelei. Umple rezervorul gol cu 480 ml de oțet alb distilat, așază o cană pe tavă și ridică mânerul ca și cum ai introduce o capsulă K-cup. Selectează o ceașcă mare și rulează cicluri până când rezervorul se golește (indicatorul „ADD WATER” ar trebui să se aprindă). După aproximativ 30 de minute, golește și spală rezervorul, umple-l cu apă curată și rulează 12 cicluri de clătire pentru a elimina orice urmă de oțet din aparat.
Alte metode de curățare a aparatului de cafea
Dacă nu vrei să folosești oțet sau nu ai la îndemână, ai și alte opțiuni. Bicarbonatul de sodiu este o alternativă excelentă pentru a scăpa de mirosul urât. Amestecă o parte bicarbonat cu patru părți apă. Apoi rulează un ciclu de preparare, urmând aceiași pași ca în cazul oțetului. De asemenea, poți folosi părți egale de apă și suc de lămâie. Dar ai grijă să nu introduci accidental sâmburi sau pulpă în aparat.
Nu folosi niciodată substanțe chimice agresive, cum ar fi înălbitorul, pentru curățarea aparatului de cafea. Chiar și diluat, acesta poate deteriora aparatul sau, și mai grav, poate lăsa reziduuri toxice în cafea. Dacă metodele obișnuite de curățare nu mai dau rezultate, poate fi momentul să investești într-un aparat nou.
Sursa: G4Food.ro