Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat reținerea și interzicerea de la comercializare a unui lot de 495 kg de biscuiți de import, după ce controalele oficiale au indicat un conținut excesiv de acizi grași trans, substanțe dăunătoare sănătății.
Potrivit ANSA, analizele de laborator au arătat un nivel de 24,18 g de acizi grași trans la 100 g de grăsime, depășind semnificativ limita maximă admisă de 2 g/100 g, stabilită de legislația în vigoare.
Lotul neconform a fost reținut imediat și retras de pe piață. ANSA reamintește operatorilor economici că, începând cu 16 decembrie 2023, conținutul de acizi grași trans care nu se regăsesc în mod natural în grăsimile de origine animală nu trebuie să depășească limita legală, atât pentru produsele autohtone, cât și pentru cele de import.
Responsabilitatea privind siguranța alimentelor revine operatorilor din domeniul alimentar, care sunt obligați să aplice programe de autocontrol pentru a asigura conformitatea produselor puse pe piață.
De ce sunt periculoase grăsimile trans?
Grăsimile trans sunt unele din cele mai periculoase tipuri de grăsime pentru sănătatea umană. Spre deosebire de alte grăsimi, acestea nu aduc niciun beneficiu organismului și au efecte negative cumulative. Se regăsesc cel mai mult în:
1. Produse de patiserie și cofetărie . Acestea sunt bogate în grăsimi trans, deoarece producătorii folosesc adesea margarină industrială sau grăsimi vegetale hidrogenate/ parțial hidrogenate pentru a obține o textură fragedă și o durată de valabilitate mare:
– Aluaturi congelate: foi de plăcintă, aluat de pizza, foietaje.
– Produse de panificație și cofetărie: biscuiți, napolitane, gogoși, brioșe, prăjituri ambalate și torturi cu cremă sau croissante (mai ales cele din comerț/congelate).
2. Fast-food și prăjeli comerciale. Uleiurile folosite în friteuzele restaurantelor de tip fast-food sunt adesea amestecuri care pot conține grăsimi trans, deoarece acestea rezistă la reîncălziri repetate fără a se degrada la fel de repede ca uleiurile naturale:
– Cartofi prăjiți (mai ales cei congelați și apoi prăjiți);
– Pui pane, aripioare și nuggets;
– Pește pane sau alte produse tip „finger food”.
3. Gustări ambalate (Snacks). Multe dintre gustările procesate folosesc grăsimi hidrogenate, pentru a preveni râncezirea și pentru a păstra produsul crocant:
– Popcorn pentru microunde: Unele arome (unt, caramel) pot conține cantități mari;
– Chipsuri și pufuleți;
– Biscuiți sărați (crackers).
4. Produse de tartinat și substituienți ai produselor lactate:
– Margarină solidă, conține de obicei mai multe grăsimi trans decât margarina tartinabilă la cutie;
– Pudrele sau lichidele non-lactate folosite în cafea conțin adesea uleiuri parțial hidrogenate care pot conține acizi grași trans.
