Ai fost vreodată curios să afli ce s-ar întâmpla dacă te-ai putea întâlni cu o versiune mai tânără a ta? Deși acest lucru este posibil doar în cărțile de ficțiune și pentru călătorii în timp, există un exercițiu care combină scrisul și meditația și care poate recrea această idee. Se numește „cafeaua cu sinele din trecut” și, deși nu implică neapărat consumul unei băuturi, te încurajează să descoperi înțelegere, vindecare și autocompasiune, arată specialiștii de la verywellmind.
Înțelegerea conceptului
Există mai multe moduri de a practica acest exercițiu, dar toate implică un proces de vizualizare. Trebuie să îți imaginezi că te întâlnești cu o versiune mai tânără a ta, iar restul depinde de tine: cine conduce conversația, ce sfaturi oferi, dacă alegi să scrii despre această experiență într-un jurnal sau sau blog.
Popularitatea acestei tendințe se datorează faptului că reflectă o nevoie firească de a privi în trecut.
„Pe măsură ce îmbătrânim, este natural să ne gândim ce sfaturi ne-am da nouă înșine, mai ales când ne confruntăm cu provocări sau regrete. Întâlnirea cu sinele nostru din trecut ne poate aduce confort, ca și cum ne-am îmbrățișa și încuraja propriul sine din trecut”, spune dr. Sanam Hafeez, neuropsiholog din New York, pentru verywellmind.
Beneficii emoționale și psihologice
Acest exercițiu are mai multe efecte pozitive. Psihologii afirmă că schimbarea de perspectivă pe care o aduce poate reduce autocritica și crește încrederea în sine.
„Suntem de obicei mult mai duri cu noi înșine ca adulți decât am fi cu o versiune copilărească a noastră. Este greu să-ți imaginezi sinele tău mai tânăr și să fii supărat pe el”.
Hafeez subliniază că această tehnică poate duce la autocompasiune.
„Reflectând asupra sinelui nostru din trecut, realizăm că făceam tot ce puteam în acel moment, ceea ce ne ajută să ne vedem cu mai multă blândețe. Reconectarea cu sinele nostru din trecut poate aduce la suprafață sentimente nerezolvate sau traume, oferindu-ne șansa de a le procesa și vindeca”.

Tematici comune și experiențe frecvente
Mulți își imaginează că sinele lor din trecut ajunge primul la întâlnire, fie din anxietate, fie din nerăbdare, în timp ce alții se văd ajungând simultan cu sinele lor mai tânăr. În timpul conversației, sinele mai tânăr își exprimă îngrijorările, iar versiunea matură oferă asigurări că lucrurile se vor așeza.
O altă temă frecventă este oferirea de clarificări asupra identității personale. Unii oameni își folosesc experiența de viață și cunoștințele dobândite pentru a-și explica mai bine propria evoluție. De exemplu, autoarea articolului menționează că și-a spus sieși mai tinere că este gay, autistă și de origine etnică ambiguă – concepte pe care nu le înțelegea pe deplin în trecut.
Perspective terapeutice
Deși benefic, acest exercițiu poate avea și limitări. Hafeez avertizează că uneori poate idealiza trecutul, determinând oamenii să își dorească să schimbe lucruri pe care nu le pot modifica.
Acest exercițiu poate genera și sentimente de regret sau tristețe, mai ales dacă cineva simte că nu a trăit conform așteptărilor sale din trecut. Hafeez subliniază că poate duce la deconectare de momentul prezent, deoarece oamenii se pot concentra prea mult pe ce ar fi putut fi, în loc de ceea ce este acum.
Cum să practici acest exercițiu
Îl poți aborda în mod literal – mergând la o cafenea și imaginându-ți că sinele tău din trecut este acolo – sau doar ca pe un exercițiu de meditație. Este util să setezi un cronometru pentru a te asigura că nu te pierzi în amintiri.
După ce ai parcurs exercițiul, poți decide cum să-l înregistrezi: să scrii despre el într-un jurnal, să compui o poezie sau să postezi o fotografie cu o descriere.
Hafeez subliniază importanța autocompasiunii în acest exerciuțiu.
„Fii blând cu tine, evită autocritica excesivă și concentrează-te pe progresul făcut, nu pe greșelile din trecut”, explică psihoterapeuta.