Cititul are multe beneficii pentru sănătate. Lectura zilnică poate contribui la prelungirea vieții, încetinirea degradării cognitive, îmbunătățirea somnului, reducerea stresului, scrie Verywell Health.
Cititul ar putea fi cheia unei vieți mai lungi. Un studiu realizat în 2016 de cercetători de la Yale University School of Public Health arată că lectura cărților ar putea reduce mortalitatea cu până la 20%. Deși cititul, în general, contribuie la creșterea speranței de viață, avantajul este semnificativ mai mare pentru cei care citesc cărți, comparativ cu cei care citesc reviste sau ziare.
Cititul de ficțiune s-a dovedit a fi cel mai benefic. Studiul a constatat că lectura cărților de ficțiune timp de cel puțin 30 de minute pe zi poate adăuga în medie doi ani în plus la durata de viață.
Efectul s-a menținut chiar și atunci când au fost luați în calcul factori precum sexul, venitul, educația sau problemele de sănătate. Cercetătorii au sugerat că folosirea imaginației în timpul lecturii ajută la menținerea activității mentale, ceea ce are efecte benefice asupra sănătății și longevității.
Încetinește declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă
Cititul poate împiedica degradarea cognitivă (scăderea capacității de a-ți aminti, de a învăța, de a raționa și de a fi atent). Cei care citesc regulat își mențin mai bine capacitățile cognitive, comparativ cu cei care nu citesc. Aceștia pot avea o pierdere mai lentă a memoriei și un declin mai redus al gândirii.
Acest efect se datorează în special rezervei cognitive – o formă de rezistență a creierului la degradare sau leziuni. Cu cât citești mai mult sau te implici în activități care stimulează creierul, cu atât această rezervă este mai mare. Rezervele cognitive pot compensa modificările degenerative asociate vârstei.
Un studiu din 2021 a analizat efectul lecturii zilnice asupra declinului cognitiv și a luat în calcul nivelul de educație. Cercetătorii au constatat că cititul este un factor protector pentru vârstnici, indiferent de nivelul de educație.
Reduce stresul
Cititul poate fi un mod sănătos de a te deconecta de la stresul cotidian. Lectura de ficțiune, în special, poate îmbunătăți sănătatea mintală și starea generală de bine.
O analiză publicată în 2022 în PLoS One a evaluat impactul lecturii de ficțiune în cinci studii. Rezultatele au arătat că aceasta are un efect pozitiv imediat asupra dispoziției și emoțiilor. De asemenea, a avut efecte benefice asupra memoriei și procesului de consolidare a informațiilor (transformarea memoriei pe termen scurt în memorie pe termen lung).
Cititul contribuie, de asemenea, la creșterea atenției, optimismului, fericirii și altor emoții pozitive.
Un alt studiu realizat în 2022 în rândul elevilor de clasa a 10-a a evaluat efectele lecturii asupra sănătății mintale. Elevii care au participat la sesiunile de lectură au înregistrat o creștere a atenției, optimismului și fericirii și o reducere a depresiei, anxietății și emoțiilor negative în decurs de cinci săptămâni.
Crește calitatea somnului
Cititul înainte de culcare poate aduce beneficii importante somnului. Este o activitate cu consum redus de energie, care te poate relaxa înainte de a adormi. Poate îmbunătăți calitatea somnului, prelungi durata acestuia și chiar ameliora insomnia.
Cei care citesc înainte de culcare tind să se trezească mai rar și să doarmă mai mult. Încorporarea lecturii într-o rutină de seară poate semnala creierului că este timpul pentru somn.
Cititul unei cărți tipărite vs. cititul pe ecran:
Cititul de pe un dispozitiv electronic cu lumină albastră (telefon, tabletă) înainte de culcare poate afecta negativ somnul. Luminile albastre reduc producția de melatonină, interferează cu somnul REM (important pentru vis și memorie) și dereglează ritmul circadian. Astfel, cititul pe ecran poate avea efecte opuse față de lectura unei cărți fizice.
Stimulează inteligența
Cititul poate stimula inteligența. Cu cât citești mai mult, cu atât acumulezi mai multe informații. Este ca un exercițiu pentru creier – cu cât îl folosești mai des, cu atât funcționează mai bine.
Cercetările arată că cititul poate îmbunătăți vocabularul, care este corelat cu inteligența. Un studiu din 2015 a urmărit dezvoltarea vocabularului la copii de la grădiniță până în clasele a 4-a, a 8-a și a 10-a. Cei care citeau mai bine încă din clasele mici aveau o creștere mai mare a vocabularului.
Un alt studiu din 2015 a constatat că abilitățile de citire dezvoltate până la vârsta de 7 ani sunt asociate cu scoruri mai mari la testele de IQ.
Totodată, cititul poate îmbunătăți abilitățile sociale, oferind exemple de interacțiuni umane. Cei care citesc frecvent prezintă abilități comportamentale și sociale mai bune.
Lectura de ficțiune poate ajuta adolescenții să devină mai empatici, deoarece oferă perspective asupra modului în care gândesc și simt ceilalți. De asemenea, poate stimula încrederea în sine și afirmarea propriei persoane.