Pâinea uscată: unii o folosesc pentru a face pesmet, în timp ce alții o utilizează pentru a desalina apa și a o transforma în apă potabilă. Dar cum este posibil acest lucru? Este greu să privești o bucată de pâine uscată și să vezi altceva decât o sursă de firmituri? Un grup de cercetători de la Saint Vincent College, Universitatea din Pittsburgh și Universitatea din Pennsylvania au o altă părere: de ce să nu o folosim pentru a desalina apa și a o transforma în apă potabilă?
Potrivit Dissapore, rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică peer-reviewed și open access Royal Society Open Science și indică carbonul ca „bagheta magică” a ecuației. Să o explicăm simplu: carbonul conținut în pâine a permis cercetătorilor să o transforme în electrozi de carbon, conductori electrici care pot fi utilizați pentru a desaliniza apa.
Cum transformi pâinea în electrod?
Merită menționat că în echipa de cercetare se afla și Dr. Adam Wood, cunoscut în mediul academic pentru că a publicat deja un articol despre posibilitatea de a transforma pâinea uscată în electrozi de carbon. Wood, în alte cuvinte, era deja familiarizat cu subiectul și a condus restul echipei – formată din David Bujdos și Zachary Kuzel – prin două strategii experimentale diferite.
Prima metodă presupunea utilizarea unui model 3D pentru a da pâinii o formă specifică și apoi încălzirea acesteia într-un cuptor la 800 de grade Celsius timp de o oră, însoțită de un flux de azot. Scopul, explică cercetătorii, era de a forma un electrod de carbon solid.
A doua metodă consta în amestecarea pâinii uscate cu apă, într-un blender, modelarea rezultatului în aceeași formă ca mai sus și apoi introducerea acestuia într-un cuptor la 800 °C, în absența oxigenului. Rezultatul, conform cercetătorilor, ar fi trebuit să fie același, dar echipa a ales până la urmă a doua opțiune, deoarece oferea „modele” mai rezistente și mai precise.
Obiectivul cercetătorilor este de a găsi o metodă pentru producția în serie a electrodului din pâine, astfel încât, eventual, să se poată crea sisteme de desalinizare ieftine. Experimentele, dacă vor avea succes, ar adresa două probleme majore: o posibilă soluție pentru secetă și o reducere semnificativă a risipei alimentare – probleme cu care locuitorii Italiei sunt familiarizați, scrie Dissapore.