Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Un nou experiment – desalinizarea apei folosind pâine transformată în electrozi de carbon

    27/04/20252 Mins Read16
    Foto: dissapore
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Pâinea uscată: unii o folosesc pentru a face pesmet, în timp ce alții o utilizează pentru a desalina apa și a o transforma în apă potabilă. Dar cum este posibil acest lucru? Este greu să privești o bucată de pâine uscată și să vezi altceva decât o sursă de firmituri? Un grup de cercetători de la Saint Vincent College, Universitatea din Pittsburgh și Universitatea din Pennsylvania au o altă părere: de ce să nu o folosim pentru a desalina apa și a o transforma în apă potabilă?

    Potrivit Dissapore, rezultatele studiului au fost publicate în revista științifică peer-reviewed și open access Royal Society Open Science și indică carbonul ca „bagheta magică” a ecuației. Să o explicăm simplu: carbonul conținut în pâine a permis cercetătorilor să o transforme în electrozi de carbon, conductori electrici care pot fi utilizați pentru a desaliniza apa.

    Cum transformi pâinea în electrod?

    Merită menționat că în echipa de cercetare se afla și Dr. Adam Wood, cunoscut în mediul academic pentru că a publicat deja un articol despre posibilitatea de a transforma pâinea uscată în electrozi de carbon. Wood, în alte cuvinte, era deja familiarizat cu subiectul și a condus restul echipei – formată din David Bujdos și Zachary Kuzel – prin două strategii experimentale diferite.

    Prima metodă presupunea utilizarea unui model 3D pentru a da pâinii o formă specifică și apoi încălzirea acesteia într-un cuptor la 800 de grade Celsius timp de o oră, însoțită de un flux de azot. Scopul, explică cercetătorii, era de a forma un electrod de carbon solid.

    A doua metodă consta în amestecarea pâinii uscate cu apă, într-un blender, modelarea rezultatului în aceeași formă ca mai sus și apoi introducerea acestuia într-un cuptor la 800 °C, în absența oxigenului. Rezultatul, conform cercetătorilor, ar fi trebuit să fie același, dar echipa a ales până la urmă a doua opțiune, deoarece oferea „modele” mai rezistente și mai precise.

    Obiectivul cercetătorilor este de a găsi o metodă pentru producția în serie a electrodului din pâine, astfel încât, eventual, să se poată crea sisteme de desalinizare ieftine. Experimentele, dacă vor avea succes, ar adresa două probleme majore: o posibilă soluție pentru secetă și o reducere semnificativă a risipei alimentare – probleme cu care locuitorii Italiei sunt familiarizați, scrie Dissapore.

    Articole asemănătoare

    RECOMANDATE 23/05/2025

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Gastronomie 23/05/2025

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Muncă 23/05/2025

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Populare în ultima lună
    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate
    23/05/2025182 Views
    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete
    19/05/202585 Views
    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale
    20/05/202577 Views
    Ce mănânci când nu ai chef să gătești. 5 idei rapide și hrănitoare
    18/05/202565 Views
    Recomandate
    RECOMANDATE 23/05/20253 Mins Read24 Views

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Ce fructe de pădure alegem? Căpșuni sau zmeură? Ambele sunt delicioase. Ambele sunt extrem de…

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Trei idei de rețete pentru prânz: sănătoase și ușor de preparat

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Căpșuni sau zmeură: ce fruct este mai sănătos. Care sunt beneficiile lor nutriționale

    Secretele unui pește gustos și sănătos: cum îl alegi și cum îl gătești

    Roșia neagră: Cum se cultivă și cum o îngrijești până la recoltă

    Cele mai populare

    Ce faci weekendul acesta? 11 evenimente care merită bifate

    Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete

    Care sunt ceaiurile care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.