Tot mai multe țări din Uniunea Europeană (UE) impun restaurantelor să menționeze proveniența cărnii pe care o servesc. În Suedia, etichetarea obligatorie a originilor cărnii în restaurante a devenit recent o lege, pe măsură ce Comisia Europeană sugerează o acțiune la nivelul UE în strategia sa pentru viitorul agriculturii. Legislația europeană impune ca etichetele care indică țara de origine să fie aplicate pentru carnea de vită, porc, oaie, capră și păsări. Totuși, nu există o obligație la nivel european de a afișa originile cărnii consumate în restaurante, potrivit Euractiv.
Însă, mai multe țări din UE au luat deja măsuri proprii pentru a se asigura că țara de origine apare pe meniuri. În Slovacia, obligația pentru restaurante, cantine, bistrouri și standuri de festival de a eticheta proveniența cărnii este în vigoare din 2019. Aceasta se aplică cărnii de porc, vită, păsărilor, oi și capre.
În Finlanda, aceeași obligație a intrat în vigoare în 2019.
Măsurile au întâmpinat inițial unele rezistențe din partea restaurantelor. În Slovacia, principala problemă a fost sarcina administrativă pe care o implică afișarea provenienței pe meniu.
S-a găsit o soluție de compromis: nu este obligatorie ca proveniența cărnii să fie indicată pe meniu, însă restaurantele trebuie să facă informația disponibilă pe panoul de afișaj sau la cererea consumatorului. În Finlanda, de asemenea, restaurantele s-au plâns de volumul crescut de muncă, dar nu într-o măsură semnificativă.
Asociația Germană a Păsărilor (ZDG) solicită guvernului federal viitor să adopte aceleași măsuri. Recent, Estonia a publicat un proiect de amendament care impune și în țară indicarea țării de origine a cărnii în unitățile de alimentație publică, iar în aceeași zi guvernul francez a emis un decret care face obligatorie menționarea originii tuturor tipurilor de carne servite în restaurante.
În Franța, măsura pare să fie populară atât în rândul producătorilor, cât și al restaurantelor.
Aceasta ar putea duce la creșterea numărului de consumatori care aleg carne locală. Alain Fontaine, președintele Asociației Franceze a Profesioniștilor din Domeniul Alimentației, a spus că „dacă consumatorii au această transparență, se vor îndrepta natural către produsele franceze”.
Respinge ideea unei posibile creșteri de preț, el a spus că „carnea franceză pe care o cumpără restaurantele nu este mai scumpă decât carnea străină”.
Comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, „a părut foarte deschis la ideea” că etichetarea originilor ar trebui „să fie obligatorie în toată Europa”, scrie Euractiv.