Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Țările UE impun etichetarea provenienței cărnii în restaurante

    04/03/20252 Mins Read7
    Foto: eyeworld.org
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Tot mai multe țări din Uniunea Europeană (UE) impun restaurantelor să menționeze proveniența cărnii pe care o servesc. În Suedia, etichetarea obligatorie a originilor cărnii în restaurante a devenit recent o lege, pe măsură ce Comisia Europeană sugerează o acțiune la nivelul UE în strategia sa pentru viitorul agriculturii. Legislația europeană impune ca etichetele care indică țara de origine să fie aplicate pentru carnea de vită, porc, oaie, capră și păsări. Totuși, nu există o obligație la nivel european de a afișa originile cărnii consumate în restaurante, potrivit Euractiv. 

    Însă, mai multe țări din UE au luat deja măsuri proprii pentru a se asigura că țara de origine apare pe meniuri. În Slovacia, obligația pentru restaurante, cantine, bistrouri și standuri de festival de a eticheta proveniența cărnii este în vigoare din 2019. Aceasta se aplică cărnii de porc, vită, păsărilor, oi și capre.

    În Finlanda, aceeași obligație a intrat în vigoare în 2019.

    Măsurile au întâmpinat inițial unele rezistențe din partea restaurantelor. În Slovacia, principala problemă a fost sarcina administrativă pe care o implică afișarea provenienței pe meniu.

    S-a găsit o soluție de compromis: nu este obligatorie ca proveniența cărnii să fie indicată pe meniu, însă restaurantele trebuie să facă informația disponibilă pe panoul de afișaj sau la cererea consumatorului. În Finlanda, de asemenea, restaurantele s-au plâns de volumul crescut de muncă, dar nu într-o măsură semnificativă.

    Asociația Germană a Păsărilor (ZDG) solicită guvernului federal viitor să adopte aceleași măsuri. Recent, Estonia a publicat un proiect de amendament care impune și în țară indicarea țării de origine a cărnii în unitățile de alimentație publică, iar în aceeași zi guvernul francez a emis un decret care face obligatorie menționarea originii tuturor tipurilor de carne servite în restaurante.

    În Franța, măsura pare să fie populară atât în rândul producătorilor, cât și al restaurantelor.

    Aceasta ar putea duce la creșterea numărului de consumatori care aleg carne locală. Alain Fontaine, președintele Asociației Franceze a Profesioniștilor din Domeniul Alimentației, a spus că „dacă consumatorii au această transparență, se vor îndrepta natural către produsele franceze”.

    Respinge ideea unei posibile creșteri de preț, el a spus că „carnea franceză pe care o cumpără restaurantele nu este mai scumpă decât carnea străină”.

    Comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen, „a părut foarte deschis la ideea” că etichetarea originilor ar trebui „să fie obligatorie în toată Europa”, scrie Euractiv.

    Articole asemănătoare

    Cultură 14/07/2025

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Muncă 14/07/2025

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Gastronomie 14/07/2025

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Populare în ultima lună
    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului
    12/07/2025149 Views
    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân
    13/07/202580 Views
    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci
    10/07/202570 Views
    Cel mai potrivit pește pentru vară: de ce să-l alegi și cum îl poți prepara
    13/07/202557 Views
    Recomandate
    Cultură 14/07/202510 Mins Read11 Views

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Cristian Braga, Bianca Iordachi, Andrian Banaru și Dumitrița Delev sunt patru dintre cei 89 de…

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Peste 31 milioane de lei pierduți în 2024 din fraude cu carduri: Ce arată cifrele BNM

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Elevi de nota 10: Gânduri despre examene, studii, viitor și R. Moldova

    Studiu revoluţionar la Stanford: Un test de sânge poate estima vârsta biologică a organelor umane

    Top 10 produse care nu trebuie să-ți lipsească din coș înainte de grătar

    Cele mai populare

    Cum să-ți pregătești trusa medicală și ce trebuie să conțină aceasta pentru o vacanță fără griji – recomandările medicului

    Rasa populară de câine care ascunde riscuri serioase: Ce trebuie să știe orice viitor stăpân

    Grăsimea viscerală: Cum o recunoști și ce alimente te ajută să o reduci

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.