În fiecare an, miliarde de pui de sex masculin sunt sacrificați în industria ouălor, deoarece nu pot depune ouă și nu sunt potriviți pentru a fi crescuți pentru carne. În acest context, un grup de cercetători din Israel a dezvoltat o găină modificată genetic care ar putea pune capăt acestei practici crude, potrivit Treehugger.
Cum funcționează soluția?
Tehnologia dezvoltată de cercetători se bazează pe modificarea genetică a găinilor, astfel încât ouăle pe care le depun să conțină doar pui de sex feminin. Ei au modificat ADN-ul găinilor pentru a opri dezvoltarea embrionilor de sex masculin atunci când ouăle sunt expuse la lumină albastră. Astfel, ouăle care conțin pui masculi nu vor ecloziona, iar fermierii vor avea doar pui de sex feminin care pot fi crescuți pentru producția de ouă.
Această soluție nu afectează în niciun fel sănătatea animalelor sau calitatea ouălor consumatorilor. Ouăle produse de aceste găini nu sunt modificate genetic, iar femelele care se nasc din aceste ouă pot depune ouă pentru consumul uman, la fel ca orice altă găină.
În prezent, industria ouălor sacrifică anual aproximativ șapte miliarde de pui de sex masculin, într-un mod extrem de dureros și ineficient. Acești pui nu pot depune ouă și nu sunt destinați pentru carne din cauza tipului lor de corp. De obicei, aceștia sunt sacrificați prin gazare sau alte metode rapide, dar inumane.
Găina modificată genetic, denumită „Golda”, poartă un cromozom special, care oprește dezvoltarea puilor de sex masculin atunci când ouăle sunt expuse la lumină albastră. Aceasta nu afectează dezvoltarea puilor de sex feminin, care se dezvoltă normal și dau naștere la găini care vor depune ouă pentru consum.
Fermierii vor continua să obțină pui femele, iar consumatorii nu vor observa nicio diferență în ouăle pe care le cumpără din magazin. Cel mai important este că această tehnologie nu va duce la apariția ouălor modificate genetic, deoarece doar dezvoltarea embrionilor masculini este afectată.
Deși această tehnologie se află încă în faza de cercetare, există deja sprijin din partea organizațiilor de protecția animalelor, cum ar fi Compassion in World Farming, care consideră că această soluție ar putea reprezenta un pas important pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor în industria ouălor.