Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Micii producători din domeniul alimentar vor funcționa din ianuarie în condiții simplificate

    15/01/20252 Mins Read20
    Foto: b1tv.ro/pixabay.com
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Începând cu 15 ianuarie 2025, micii producători din domeniul alimentar vor putea desfășura activități economice în condiții simplificate, după ce Guvernul a aprobat noile „Cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar”. Aceste reglementări au fost incluse în Hotărârea Guvernului nr. 643/2003 privind normele metodologice și criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică, scrie Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), într-un comunicat. 

    Noile cerințe permit micilor producători să inițieze activități economice în condiții mai puțin restrictive, având costuri minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producție.

    Principalele modificări:

    1. Simplificarea înregistrării – micii producători de produse alimentare de origine animală nu vor mai fi obligați să contracteze un medic veterinar, fiind suficient să se înregistreze în domeniul siguranței alimentelor.
    2. Reducerea frecvenței analizelor microbiologice – se va reduce frecvența prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală.
    3. Condiții mai simple pentru proiectarea unității de producere – toate etapele procesului de producție vor putea fi realizate într-o singură încăpere, cu respectarea reglementărilor privind evitarea contaminării încrucișate.
    4. Scutire de la implementarea HACCP – micii producători vor putea aplica ghiduri de bune practici în loc să implementeze un sistem complet HACCP.

    Totodată, reglementările permit micilor producători să comercializeze direct produse alimentare de origine animală și nonanimală, fie către consumatori finali, fie către unități de comerț cu amănuntul.

    Proiectul reglementează și cerințele pentru abatoarele cu capacitate mică și permite comercializarea laptelui crud prin automatele special amenajate.

    Cerințe pentru pensiunile turistice și agroturistice

    Potrivit comunicatului, pensiunile turistice și agroturistice vor putea prepara și servi produse culinare și vinuri obținute din materia primă provenită din gospodăriile proprii.

    De asemenea, vor putea achiziționa produse de la producători casnici, precum carne de păsări și lagomorfe, produse vegetale și lapte.

    Noile reglementări vizează susținerea dezvoltării micilor producători și stimularea turismului rural în R. Moldova.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 16/06/2025

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    RECOMANDATE 16/06/2025

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Gastronomie 16/06/2025

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Populare în ultima lună
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/20252.098 Views
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.073 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025158 Views
    Cât alcool și câte țigări ai voie să iei cu tine când călătorești în țările UE
    10/06/2025122 Views
    Recomandate
    Odihnă 16/06/20254 Mins Read39 Views

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    O plajă din Grecia revine în top pentru prima dată în ultimii patru ani, urcând…

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    UTM găzduiește o expoziție interactivă dedicată copiilor, elevilor și studenților

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Care sunt cele mai bune plaje din Europa și din lume în 2025?

    Top tendințe cromatice pentru vara 2025: de la roz pal până la galben unt și nelipsita „mocha mousse”

    Clătite americane cu mazăre și parmezan – gustoase și proteice

    Cele mai populare

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.