Începând cu 15 ianuarie 2025, micii producători din domeniul alimentar vor putea desfășura activități economice în condiții simplificate, după ce Guvernul a aprobat noile „Cerințe simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar”. Aceste reglementări au fost incluse în Hotărârea Guvernului nr. 643/2003 privind normele metodologice și criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică, scrie Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), într-un comunicat.
Noile cerințe permit micilor producători să inițieze activități economice în condiții mai puțin restrictive, având costuri minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producție.
Principalele modificări:
- Simplificarea înregistrării – micii producători de produse alimentare de origine animală nu vor mai fi obligați să contracteze un medic veterinar, fiind suficient să se înregistreze în domeniul siguranței alimentelor.
- Reducerea frecvenței analizelor microbiologice – se va reduce frecvența prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală.
- Condiții mai simple pentru proiectarea unității de producere – toate etapele procesului de producție vor putea fi realizate într-o singură încăpere, cu respectarea reglementărilor privind evitarea contaminării încrucișate.
- Scutire de la implementarea HACCP – micii producători vor putea aplica ghiduri de bune practici în loc să implementeze un sistem complet HACCP.
Totodată, reglementările permit micilor producători să comercializeze direct produse alimentare de origine animală și nonanimală, fie către consumatori finali, fie către unități de comerț cu amănuntul.
Proiectul reglementează și cerințele pentru abatoarele cu capacitate mică și permite comercializarea laptelui crud prin automatele special amenajate.
Cerințe pentru pensiunile turistice și agroturistice
Potrivit comunicatului, pensiunile turistice și agroturistice vor putea prepara și servi produse culinare și vinuri obținute din materia primă provenită din gospodăriile proprii.
De asemenea, vor putea achiziționa produse de la producători casnici, precum carne de păsări și lagomorfe, produse vegetale și lapte.
Noile reglementări vizează susținerea dezvoltării micilor producători și stimularea turismului rural în R. Moldova.