Spitalul Raional Nisporeni reduce cu până la 45% pe timp de iarnă și cca 80% în lunile de vară din costurile pentru energie electrică datorită unui sistem fotovoltaic propriu. Proiectul a câștigat premiul pentru „Cel mai bun proiect în domeniul energiei electrice regenerabile în clădirile publice” la competiția „Moldova Eco Energetică 2024”, potrivit unui comunicat al Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED).
Instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișului Spitalului Raional din Nisporeni (VIDEO)
Cele 242 de panouri solare, instalate pe clădirea centrală, asigură economii semnificative la factura de energie electrică, care sunt redirecționate către alte modernizări. Implementarea sistemului a fost posibilă datorită proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Uniunea Europeană.
„Este o eficiență foarte mare din ceea ce am observat noi. În lunile de vară, economia la factura electrică este de 80%, iar în lunile de iarnă 43-45”, potrivit Nadejdei Ulinici, directoarea instituției.
Sistemul fotovoltaic asigură consumul de energie electrică pentru echipamentele critice ale spitalului.
Cel mai mult consumă la noi generatorul de oxigen – în jur de 30 kWh. Aparatul de distrugere a deșeurilor medicale consumă tot în jur de 30 kWh. Blocul alimentar, cazangeria iarna, pompele și roentgenul contribuie, de asemenea, la consumul total. Pe timpul verii, în zilele însorite, panourile produc între 800 și 900 kWh pe zi. Iarna, în funcție de soare, producția variază între 100 și 300 kWh pe zi”, a precizat Anatol Tulbure, șeful de gospodărie al spitalului
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) este instituția publică din subordinea Ministerului Energiei care are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicii de stat în domeniile de activitate atribuite, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor și programelor în domeniile respective într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului, al schimbărilor climatice, și care să contribuie la creșterea gradului de securitate energetică a țării.