Close Menu

    Abonează-te la actualizări

    Obține ultimele noutăți pe email

    Cele mai populare

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Facebook X (Twitter) Instagram
    • Ziarul de Gardă
    • Despre noi
    • Publicitate
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok Telegram
    ZdGUST
    • Sănătate
    • Gastronomie
    • Odihnă
    • Muncă
    • Mediu
    • Stil
    • Cultură
    Susține
    ZdGUST
    Muncă

    Cum sunt ajutate persoanele cu demență să-și mențină funcțiile cognitive prin activități fizice, precum grădinăritul

    13/05/20255 Mins Read54
    Foto: G4Food/Freepik
    Share
    Telegram Facebook Twitter WhatsApp Email

    Grădinăritul nu este doar o activitate revigorantă de moment, ci și una benefică pentru sănătate pe termen lung. Mai multe studii au arătat că persoanele care se ocupă de grădinărit își mențin mai bine funcțiile cognitive și se pot bucura de o viață mai lungă și mai echilibrată. Aceste activități au început să fie recomandate de către medici și persoanelor cu demență, care, în cadrul fermelor specializate, sunt încurajate să participe la activități în aer liber, relatează BBC. 

    Marianne Rogstad este o bunică pensionară din Norvegia, care a lucrat ca recepționeră în Elveția timp de cinci decenii, perioadă în care a fost mereu fost expusă la vorbitul limbilor străine și explorarea diferitor culturi.

    Însă, odată revenită în Norvegia, Rogstad a fost diagnosticată cu demență, fapt care a făcut-o să se izoleze și să-și piardă sursele de stimul intelectual. Asta până când s-a alăturat centrului Impulssenter, o mică „fermă de îngrijire” aflată la periferia orașului Oslo. Ferma își trage numele din modul în care răspunde dorințelor oamenilor de a munci și de a interacționa, spune Henreitte Bringsjord, al cărei părinți au fondat locul.

    Pacienții cu demență de la „ferma de îngrijire” Impulssenter, Oslo(Credit: Henriette Bringsjord), sursa BBC.

    Cinci minute pentru a rămâne tânăr

    De la cititul unei pagini dintr-o carte pe zi, până la exerciții pentru întărirea genunchilor, această serie de activitați explorează schimbări simple de stil de viață care pot avea un impact major asupra modului în care îmbătrânim. Fiecare activitate nu durează mai mult de cinci minute.

    În 2015, Norvegia a fost una dintre primele țări care a creat un plan național pentru îngrijirea persoanelor cu demență, care include servicii de zi finanțate de stat, precum Inn på tunet („în curte”) – sau ferme de îngrijire. Pe măsură ce cercetările confirmă beneficiile cognitive ale muncii în aer liber, tot mai multe comunități integrează grădinăritul în sistemele de sănătate, tratând diverse probleme prin activități prescrise în natură.

    „Activitățile în natură pot crește mobilitatea fizică și conexiunile sociale, reducând în același timp stresul – ceea ce are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, controlului glicemiei și greutății corporale, reducând astfel riscul de boli care duc la demență. Toată lumea știe că activitatea fizică îmbunătățește sănătatea mintală și fizică, dar grădinăritul amplifică aceste beneficii”, afirmă pentru BBC dr. Melissa Lem, medic de familie și cercetătoare la Universitatea British Columbia din Canada.

    Un studiu inedit realizat de Universitatea din Edinburgh a analizat legătura dintre grădinărit și inteligența de-a lungul vieții. Cercetătorii au comparat scorurile la testele de inteligență ale participanților la vârsta de 11 ani și apoi la 79 de ani. Cei care au practicat grădinăritul au avut o îmbunătățire mai mare a funcției cognitive comparativ cu cei care nu au făcut-o niciodată sau foarte rar.

    „Grădinăritul, învățarea plantelor și întreținerea grădinii implică procese cognitive complexe precum memoria și funcția executivă”, a declarat Janie Corley, cercetătoarea principală, într-un comunicat de presă.

    Capacitatea noastră mintală la vârste înaintate depinde de cât de des o stimulăm. Atunci când neglijăm activitățile care stimulează creierul, aceste zone încep să-și piardă din funcționalitate. Dimpotrivă, implicarea regulată în astfel de activități – cum ar fi rezolvarea problemelor sau învățarea unei noi abilități – poate avea efecte pozitive.

    Un studiu din 2002 efectuat pe mai mult de 800 de călugărițe, din Statele Unite ale Amercii (SUA) a demonstrat că implicarea frecventă în activități intelectuale reduce riscul de Alzheimer. Un alt studiu din Japonia a arătat că participarea la activități cu sens poate proteja împotriva pierderii memoriei. Alte cercetări au arătat că intervențiile bazate pe activități cognitive în grup îmbunătățesc cogniția, starea de spirit, comunicarea și interacțiunea socială.

    Grădinăritul aduce beneficii cognitive specifice. Cei care practică frecvent această activitate au niveluri mai mari de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), o proteină care susține creșterea și supraviețuirea neuronilor. De asemenea, nivelurile factorului de creștere endotelial vascular (VEGF), asociat cu funcționarea cognitivă, sunt mai ridicate.

    Un studiu realizat în 2006 în Australia a constatat că persoanele care grădinăreau zilnic aveau un risc cu 36% mai mic de a dezvolta demență. Alte beneficii documentate includ atenția îmbunătățită, reducerea stresului, scăderea riscului de căderi și reducerea dependenței de medicamente.

    Simpla prezență în natură poate avea efecte terapeutice. Roger Ulrich, profesor de arhitectură în Suedia, a fost printre primii care au legat expunerea la natură de reducerea stresului. Studiile sale din anii 1980–1990 au arătat că simpla privire a copacilor – chiar și pe fereastră – poate reduce durerea, crește emoțiile pozitive și concentrarea.

    Ulrich a susținut că aceste reacții sunt rezultatul evoluției. Fiind favorabilă pentru supraviețuire, capacitatea de a ne recupera în medii naturale a fost transmisă genetic.

    Melissa Lem adaugă că efectele naturii pot fi simțite chiar și în lipsa contactului direct: privitul unor imagini, ascultarea sunetelor sau mirosurile naturale pot avea efecte pozitive asupra sănătății. Ea a coordonat recent un program pilot de prescripție naturală în colaborare cu o instituție artistică din Canada.

    Două studii din SUA au constatat că persoanele care grădinăreau mai mult de o oră pe săptămână aveau un risc cu 66% mai mic de stop cardiac, iar grădinăritul era un factor important în menținerea densității osoase. De asemenea, îmbunătățește dexteritatea, masa musculară și rezistența aerobică, contribuind la mobilitate.

    Pentru persoanele care suferă deja de demență, aceste beneficii sunt cu atât mai importante. Cercetările arată că grădinăritul poate îmbunătăți starea de spirit, comportamentul, capacitatea de comunicare și funcționalitatea mai mult decât alte activități.

    Fermele de îngrijire dedicate persoanelor cu demență apar acum în tot mai multe locuri din Europa și Marea Britanie. Bringsjord susține că grădinăritul le oferă acestora un sentiment de autonomie și independență, arată BBC.

    Articole asemănătoare

    Odihnă 14/06/2025

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Gastronomie 14/06/2025

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Gastronomie 13/06/2025

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Populare în ultima lună
    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți
    10/06/20251.054 Views
    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată
    12/06/2025683 Views
    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!
    09/06/2025211 Views
    Meningococul: ce trebuie să știi despre această infecție. Cum recunoști simptomele și ce poți face
    04/06/2025161 Views
    Recomandate
    Odihnă 14/06/20256 Mins Read8 Views

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Călătoriile cu avionul devin tot mai frecvente, în special în sezonul estival. Odată cu ele…

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Ce să mănânci la birou: gustări care sprijină productivitatea

    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
    • Telegram

    Abonează-te la actualizări

    Dacp vrei să obții ultimele noutăți, introdu adresa de email

    Despre noi

    ZdGust este un nou proiect jurnalistic al ZdG care vine ca o recompensă după porția de investigații și materiale despre corupție, justiție și drepturile omului. ZdGust este un proiect care vorbește și despre cealaltă fațetă a vieții: sănătate, mediu, etica muncii, gastronomie, timp liber și tot ce poate face omul ca să înfrumusețeze viața sa și a comunității fără a dăuna mediului înconjurător. 
    Prin acest proiect, echipa editorială dorește să creeze un spațiu unde frumusețea vieții cotidiene este celebrată și împărtășită într-un mod accesibil și captivant.

    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube WhatsApp TikTok Telegram
    Recomandate

    Ce drepturi ai când ți s-a anulat zborul sau ți s-a pierdut bagajul

    Mic dejun bogat în probiotice, pentru o digestie sănătoasă

    Cum e mai bine să consumi ardeii grași pentru sănătatea ta: beneficii și sfaturi utile

    Cele mai populare

    Cum ieși legal din țară cu un copil minor: sfaturi pentru părinți

    Impozitul pe bunurile imobiliare: până când trebuie achitat și cine este scutit de plată

    FLYONE dă startul verii cu un nou zbor direct spre Alicante, Spania!

    © 2025 Un proiect Ziarul de Gardă. 
    • Home
    • RECOMANDATE
    • Ziarul de Gardă

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.