În R. Moldova, strugurii sunt un simbol al prosperității și al recompensei pentru munca dificilă a viticultorilor. Producerea strugurilor în această regiune are o istorie de peste 5.000 de ani, cu trasee comerciale pentru vin și struguri de masă stabilite de secole. Strugurii din R. Moldova au fost și sunt apreciați pentru aroma lor bogată și complexă, scrie Moldova Fruct.
Deși sunt cultivate aproape 80 de soiuri de struguri de masă, cei mai populari sunt strugurii negri Moldova, Codreanca (sau Black Magic) și Muscat de Hamburg, soiurile roșii Cardinal și Apiren Roz și soiurile albe Italia, Victoria și Alb de Suruceni.
R. Moldova produce mai mult de 130.000 de tone de struguri de masă în fiecare an și exportă circa 60% din ei.
Muscat de Hamburg
Acesta este un soi foarte popular caracterizat prin coacere târzie și productivitate mare. Ciorchinii sunt de la medii la mari de la 18 la 25 cm lungime, rămuroși, cu boabe rare.
Boabele de un albastru închis spre negru, sunt sferice, semicrocante, cu miez cărnos și suculent și o aromă inconfundabilă de muscat. Maturitatea deplină a strugurilor este atinsă în luna septembrie. La maturarea deplina, strugurii acumuleaza cantitati mari de zahăr (160-170g/l) și sunt deosebit de gustoși.
Moldova
Cu o istorie de peste 40 de ani, soiul de struguri Moldova de origine autohtonă a fost continuu ameliorat. Astfel, datorită calităților gustative și aspectului deosebit a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în lume.
Ciorchinele are formă cilindrică sau conică, cu o densitate mijlocie a boabelor şi greutatea de aproximativ 385 g, ovale, de culoare violetă-închisă acoperite cu un strat pronunţat de pruină. Pieliţa este de obicei groasă, densă şi dură, pulpa de consistenţă cărnoasă şi crocantă..
Soiul se deosebește prin capacitatea de păstrare și transportare. În condiții adecvate, strugurii Moldova pot fi păstrați până la 4-5 luni, fără pierderi semnificative de calitate. Cea mai mare cantitate de struguri Moldova poate fi livrată în perioada octombrie-decembrie, atunci când pe plan global este cea mai mică ofertă de struguri. Moldova produce până la 95.000 tone de struguri de acest soi în fiecare an.
Codreanca
Cunoscut și ca „Black Magic” este un soi cu maturare timpurie care a fost creat în Moldova. Acest soi începe să capete popularitate pe piaţa soiurilor timpurii datorită proprietăților sale comerciale, strugurilor mari şi frumoşi, a bobului măşcat, oval-alungit şi a gustului fin-atractiv. Strugurii acestui soi se caracterizează prin transportabilitate înaltă. Moldova produce 10.000 tone de struguri Codreanca în fiecare an.